zazvorka zazvorka komentáře u knih

Bez hranic Bez hranic Jørn Lier Horst

Další z mých oblíbených sérií.
Nápaditá zápletka a klasický Wisting - metodický, přemýšlivý a důkladný. Knížku jsem si vychutnala, přestože hlavní hrdina žádný gurmán není - zde i v minulých dílech se živí převážně průmyslovou stravou. Rozhodně tedy nehrozí, že by se čtenáři pod vlivem četby na něco sbíhaly chutě, pokud ovšem nehoří pro mraženou pizzu. Wisting je trochu suchar, nicméně tentokrát mírně zahoří. Romantický plamínek však pouze krátce zabliká a zhasne.
Líbilo se mi to!

17.11.2024 5 z 5

Zeď mlčení Zeď mlčení Arnaldur Indriðason

V této sérii obzvlášť platí, že staré hříchy vrhají dlouhé stíny - zápletky mívají kořeny v minulosti. A je s podivem, kolik střípků informací se přesto najde a mnohé se vyjasní. Není to strhující čtení, ale přesto velmi poutavé, jen na zvláštní atmosféru příběhů z této série musím mít náladu. Opět jsem spokojená a už se těším na pokračování.

15.11.2024 5 z 5

Zátiší s vránami Zátiší s vránami Lincoln Child

Konečně se mi podařilo knížku si půjčit. A rozhodně stála za čekání. Výborný, napínavý příběh. Výstižně charakterizováni aktéři a popsáno prostředí, jako by tam čtenář právě byl, brrr - což by určitě nechtěl! Jsem i ráda, že teď vím, jak se Pendergast poznal s Corrie. Bezvadné čtení!

13.11.2024 5 z 5

Železný plamen Železný plamen Rebecca Yarros

Knížka je docela cvalík, což vždy vítám,
je-li děj dostatečně vydatný. V tomto případě se mi zdá, že by příběhu prospělo výrazně méně stránek naplněných pochybnostmi Violet typu "miluje mě, nemiluje mě", to už byla docela nuda. A nebyla to bohužel jediná vata v knize. S ohledem na rozsah stran bych čekala lepší charakteristiku nových postav - i za cenu snížení jejich počtu. První díl mě nadchl, tento mírně zklamal, děj se mi zdál dost roztříštěný. Nicméně si ráda počkám na pokračování.

10.11.2024 3 z 5

Hrob na kopci Hrob na kopci Patricia Gibney

Už se mi ty zápletky začínají zdát na jedno brdo. Ubohé děti, ubohé matky, kořeny v minulosti.
Všichni aktéři jsou stále frustrovaní, Lottie sebestředná a protivná o malinko méně, ale svatba kupodivu stále nic. Autorka se zřejmě rozhodla, že i malý náznak rodinné pohody by byl nudný.
Mě už ale nudí ty neustálé rány osudu a komplikace. Takže stačilo.

05.11.2024 3 z 5

Bez viny Bez viny Charlotte Link

Zasazeno do mého oblíbeného prostředí, toho si vždy hodně cením. Zápletka se vyvíjí velmi zajímavě, je to čtivé. Nicméně nakonec víc než tři nedám. Myslím, že autorka příliš tlačí na pilu tragiky a celé to vyznívá příliš pochmurně, což u detektivek nepreferuji.

17.10.2024 3 z 5

Případ komisaře Losta Případ komisaře Losta Gil Ribeiro

Skvěle namíchaný příběh - je tam nápaditá zápletka, sympatické obsazení, lákavé místo děje (včetně jídla a pití), napětí, humor i dojemné chvíle. Pohodová detektivka, rozhodně se však nebudete nudit, akce tam nechybí. V knihovničce řadím vedle série Případy komisaře Dupina - s komisařem Lostem v Portugalsku to bylo sice jiné, ale stejně fajn jako s Dupinem v Bretani.

13.10.2024 5 z 5

Pojízdná čajovna splněných snů Pojízdná čajovna splněných snů Rebecca Raisin

Občas si naordinuji pohodu s knížkou tohoto typu. A funguje to - neočekávám žádná veledíla, jen radostné čtení. Pojizdna čajovna obsahovala všechny žádoucí ingredience. Podlý manžel, báječná kamarádka, dokonalý Max, dobrůtky, knížky atd., nic nechybělo, autorka použila osvědčenou šablonu. Přesto se nedostavilo kýžené kouzlo. Postavy se mi zdály ploché a nepřesvědčivé a místo pohody se dostavila velká nuda!

26.09.2024 2 z 5

Scotland Yard Scotland Yard Alex Grecian

Zařazuji do svého portfolia příjemně plynoucích detektivek. Sympatičtí muži zákona a k tomu starý Londýn - jak bych mohla odolat? Jsem velmi spokojená.

20.09.2024 5 z 5

Dlouhé loučení Dlouhé loučení Kjóko Nakadžima

Skvěle napsáno i přeloženo. Těžké téma, navíc jsme řešili totéž u maminky. Proto jsem měla obavy se do knihy pustit. Líbil se mi však autorčin Malý dům, tak jsem nakonec neodolala - a jsem tomu ráda. Je zřejmé, že autorka má se situací vlastní zkušenosti. Dokázala poměrně detailně popsat úskalí péče o nemocného. Přesto na mě kniha nepůsobila depresivně. Je smutná, ale ani úsměvné okamžiky nechybí. Je jako život sám. Zajímavé jsou i japonské reálie. Autorku si dávám do oblíbených a těším se na případné další knihy.

13.09.2024 5 z 5

Ostrov temnoty Ostrov temnoty Daniel Aubrey

(SPOILER) Zápletka zajímavá, hlavní hrdinka též. Přesto knihu neřadím mezi své oblíbené. Uvítala bych více informací o Orknejích a trochu méně prostoru pro duševní pochody Freyi. Také nemám ráda, když se pachatelé rekrutují z policejních řad. Těší mě iluzorní představa padouchů, dostižených a řádně potrestaných muži zákona.

11.09.2024 3 z 5

Lionet & jiné podivné případy Lionet & jiné podivné případy Jana Šouflová

Jsem velmi spokojená! Autorka namíchala skvělý drink. Jako základ vzala středověkou Anglii (a kousek Prahy k tomu), přidala trochu fantasy, okořenila krimi zápletkami a humorem, okrášlila vlastními ilustracemi - a vznikl skvost pro milovníky zmíněných ingrediencí. Poklidné čtení pro ty, kteří chtějí knihu vychutnat. Dokonce mi nevadilo, že jsou to povídky, přestože je nevyhledávám. Obvykle se na konci sebelepší povídky cítím ošizeně, příběhu chybí délka. Zde je vše propojeno osobou Lioneta, takže abstinenční příznaky nenastávaly.
Mou srdeční záležitostí je bratr Cadfael od Ellis Petersové. Máte-li ho také v oblibě, Lionet vás nezklame.
A já už se těším na Svitky!

10.09.2024 5 z 5

Prokletí rodu Janoviců Prokletí rodu Janoviců Vlastimil Vondruška

Standardně dobré. Ke čtení i k trénování paměti - zdá se mi, že v poslední době autor zvyšuje množství postav v knihách, tak se musím více soustředit, což jistě neuškodí, někdy je to ale otravné.
V tomto příběhu vyšetřuje mladý pan Adam. Snažil se, ale koncovku moc nezvládl. Dávám přednost zralému, zkušenému panu Adamovi, který by si jistě poradil lépe. Či se alespoň postaral o Haraslína. A já bych knížku zavírala s lepším pocitem.

07.09.2024 4 z 5

Než zmizela Než zmizela Lisa Gardner

Frankie při pátrání po Angel uspěla a uspěla též u mne. Jsem ráda, že se rýsuje nová série a už se těším, až se s Frankie zase potkáme. Solidní detektivka!

04.09.2024 5 z 5

Černočerné srdce Černočerné srdce Robert Galbraith (p)

Jsem rychločtenář, což je někdy výhodné. Pokud však mám dobrou knížku, je mi vždy líto, pokud ji bleskurychle zhltnu - jinak to neumím. Tentokrát si ovšem nemohu stěžovat. Černočerné srdce je pěkný tlouštík a strávili jsme spolu víc než chvíli. Přestože to bylo dobré čtení, výjimečně bych uvítala menší rozsah knihy, myslím, že by příběhu spíše prospělo.
Celkově jsem ale spokojená. Autorka rozšířila mé obzory, nakousla řadu nesnadných témat a naučila mě několik nových pojmů. Nepochybně též přispěla k posílení mé svalové kondice - vzpírat knihu nebylo zcela snadné. Další díl budu opět vyhlížet a jsem zvědavá, zda a kdy konečně Corm a Robin pochopí, jak se věci mají. Už to je nuda. Pravda, Corm se neomezuje a nejkrásnější ženy Londýna po něm evidentně dychtí. Ale co Robin? Ta sice v rámci pátrání ukořistila alespoň pár polibků a pohlazení po zádech od jednoho z podezřelých - není to však pro třicátnici trochu málo?

03.09.2024 4 z 5

Pravdu neumlčíš Pravdu neumlčíš Jane Isaac

Příjemně jsem si početla. Detektivka z mého oblíbeného prostředí, anglické reálie preferuji. Šéfinspektorka Helen kupodivu netrpí žádnou zásadní závislostí, nechová se jak neřízená střela, hezky vychází s matkou - to už je dnes v detektivkách vzácnost. Není moc výrazná postava, ale mně je sympatická, příběh se mi líbil a ráda se s ní opět potkám.

19.08.2024 5 z 5

Prokletí hrobky Prokletí hrobky Gill Paul

Název knihy má upoutat pozornost, což asi činí. Po přečtení však může čtenář pocítit zklamání, protože kniha rozhodně není tak dramatická, jak název slibuje.
Je to poklidně plynoucí román, odehrávající se v Anglii. Do Egypta se čtenář občas podívá jen ve vzpomínkách Eve. Já jsem s příběhem velmi spokojená.

22.07.2024 5 z 5

Mimo těžiště Mimo těžiště Jørn Lier Horst

Dobrý příběh, dobře napsáno, nicméně dobře mi při čtení nebylo. Na mě příliš smutné.

14.07.2024 4 z 5

V jámě lvové V jámě lvové Jakub Mařík

Předchozí díly byly výborné, ale už opravdu nazrál čas odhalit, jak se to má s Korzáry. Což se autorovi nyní elegantně podařilo. Pravda, první kapitola knihy mě v důsledku nového prostředí docela překvapila - znepokojilo mě, že si z minulých dílů nepamatuji ani jednu postavu. Posléze se k mé radosti ukázalo, že má paměť v tom tentokrát byla nevinně.
Předchozí díly se mi četly skvěle, tentokrát jsem spokojena méně. Hodně detailní popis závěrečné bitvy se mi zdál únavný.
Celkově však sérii hodnotím vysoko, těší mě též, že jde o českého autora. Jsem ráda, že se příběh zajímavě uzavřel, myslím, že takto si na své mohou přijít fanoušci šťastných, ale i problematických konců. Těším se na další autorovy knihy.

05.07.2024 4 z 5

Smrt ve vánici Smrt ve vánici Matthew J. Costello

Tuto sérii beru jako velmi chabou imitaci klasické detektivky z anglického prostředí. Laťku je třeba nasadit hodně nízko, pak přimhouřit obě oči, uvařit kafe, potěšit se obálkou a číst. Většinou to funguje. Tentokrát jsem otrávená více než obvykle. Kromě standardní vaty vypotili autoři podivnou a hlavně špatně napsanou, odbytou zápletku. Jack to také dost odflákl, když viděl ve vánici osobu v županu a nehledal ji důkladněji. Celé "vyšetřování" je neuvěřitelně bizarní a za vlasy přitažené. A rozuzlení směšné.
Nevylučuji však, že dalšímu dílu v knihovně opět neodolám, hezký přebal mě vždy naláká...

15.06.2024 2 z 5