ZNellyZ

Čekala jsem maličko víc. Vztah mezi Travisem a Harper byl velmi rychlý a občas nelogický. Téma bych uchopila jinak. Tím, že jsem přes touto knihou četla Milý Johne, tak jsem asi měla trochu vyšší očekávání.
Jako oddychovka s pár stránkami dobrý, ale myslím si, že to téma války a návrat z války je tak obsáhlé a široké, že by si zasloužilo více pozornosti.

Líbilo se mi to. Během dvou dnů jsem knihu přečetla a byla jsem překvapená, jak dobře byla napsaná. Bylo tam několik zvratů, které jsem netušila a konečně se jedná o knihu bez xxx pokračování a nudných vycpávkových dílů.

Knih s podobnou tématikou jsem četla tolik, že mě tento příběh neoslovil. Části z deníku mi připadaly vycpávkové a vlastně bych ocenila jít více do hloubky. Pro mladší čtenáře ideální, pro mě už ne.

Většinou jsou vycpávkové díly ty prostřední. Tady je to bohužel ten poslední. Příběh se stal celkem překombinovaným a jsem ráda za více scén s Valekem. Jinak nás čekalo neustále ježdění z místa na místo, bitvy bez většího významu. Autorka sice popis zvládá dobře, ale prvních 200 stran bylo celkem uspávačka. I tak dávám celé sérii 4,5 hvězd, tomuto dílů jen tedy 4.

Druhé díly bývají většinou vycpávkové. Ale tady jsme se dostali zase dále v ději, máme nové informace a dostali jsme více prostoru i pro Valeka a Jelenu. Za mě spokojenost a těším se na závěrečný díl.

Kniha se mi líbila. Děj měl spád a kdyby kniha stála jako samostatná kniha, tak by mi to též nevadilo. Každopádně tu máme další 2 díly, tak vzhůru do nich.
Ps: Doporučuji si na internetu najít ztvárnění Valeka. V mé hlavě to byl takový Snape a on je to celkem pohledný muž.

Je to napsáno surově. Když si myslíte, že horší to nebude, tak bude. Ale na příběhu Jacka a Avy je krásné to odhodlání a touha vyhrát. Jack je rozhodnutý udělat vše pro svého mladšího bratra a Ava je rozhodnutá udělat vše pro oba bratry. Trochu mě mrzí ten konec, ale vlastně chápu tu určitou symboliku. Někdy prostě může zlo prohrát i tak, že ztratí to nejcennější.

Třetí díl byl pro mě lehce zdlouhavý. Vše se připravovalo na velké finále a těch 300 stran než k ní došlo bylo celkem uff... Líbí se mi nápad autorky, jde vidět, že měla příběh promyšlený i s myšlenkou hlubšího poslání ( diskriminace, nenávist, rasismus).
Celkově bych sérii ohodnotila kladně. U posledního dílu mě zklamal konec a taky bych uvítala více romantické linky, která byla velmi v pozadí.

Byla to jízda. Z počátku jsem z toho byla nějaká rozpačitá, ale jak se dal příběh do pohybu, nemohla jsem se odtrhnout.

Cením první tři příběhy, ale příběh Daniela a Luce je v podstatě to samé, co ve třetím díle. Raději bych viděla jejich vztah s přítomnosti jako smrtelníky, než zpátky do minulosti, kdy Luce skákala tam a sem. Škoda.

Seriál jsem neviděla, ale z toho, co vím mi asi znovu přijde zajímavější než kniha. Divně se to celé táhlo a vlastně jsem se do čtení musela trochu přemáhat. Začínám mít pochybnosti o celé téhle sérii, protože seriál z toho zatím vždy vychází jako vítěz, což se mi nikdy snad nestalo.

(SPOILER) Nejsem K-Pop fanynka, ale samozřejmě se ke mně dostaly informace ze světa K-Popu a především toho, jak přísná pravidla v tomto světě platí a jak jsou jejich životy ovládané. Do knihy jsem se nemohla začít a teprve od půlky mě kniha začala bavit natolik, abych se do čtení nemusela nutit. Nebudu se asi dlouho rozepisovat, protože co mě na knize nejvíc zklamalo byl závěr. To, jak se rodina Rachel nechala ovlivnit Mínou a její rodinou. To, jak se ke všemu postavil Jason nebo i samotná Rachel, která se rozhodla zůstat v toxickém prostředí, zaprodat se a obětovat vše pro její slávu. Jasona mi bylo upřímně líto, protože Rachel zařídil spoustu věcí a ve výsledku mi za to ani nepoděkovala. Chápu, že po sedmi letech ve stáji se asi těžko říká "ne" na nabídku snů, ale asi bych méně toxický závěr uvítala více. Zvláště, když má autorka na kontě druhý díl, kde se má Rachel znovu potýkat mezi láskou a kariérou.

Nejsem fanynka contemporary, protože jsem ještě nenarazila na knihu, kde bych věřila příběhu a myšlenkám, které v ní jsou. U této knihy se mi líbil příběh i myšlenka ALE stejně to není na plný počet. Byl to hezky příběh a ačkoliv byla Amélie trochu na nervy lezoucí postava, nebylo to tak hrozné, aby se kniha nedala číst. Co trochu působí neuvěřitelně je její týdenní výlet a láska. Za tohle dávám hvězdu dolů.

Není to tak dobré jako Selekce. Eadlyn je celkem nesnesitelná a upřímně mi jako postava nesedla. Konec zajímavý, mám dva své favority a to kamaráda z dětství a tlumočníka, co tam vůbec neměl být. Uvidíme, co přinese díl druhý.

Asi většina čtenářů očekává love story v podobě cestování. Není tomu tak. Na asi 200 stran se vracíme neustále do minulosti a přítomnosti, poznáváme 1000 jmen, které nejsou, až tak důležité a hlavní dějová linka začíná někdy právě od strany 200 a více. Spoustu lidí zavře knihu, ale už o hodně dříve. Nevím, kdo tu knihu překládal, ale měl by vrátit honorář. To, že se kniha vůbec nedala skoro číst je věc, kterou bych dokázala přisoudit autorovi a originálnímu jazyku. Ne všechno se dá přeložit doslovně a do češtiny, tak aby to znělo hezky. Ale to, že překladatel zaměřuje pohlaví, ještě když se postavy jmenují podobně, to opravdu nejde odpustit. Asi v půlce jsem si této chyby všimla, když už mi postavy byly více známé a došlo mi, že možná to byl ten problém, proč jsem nebyla schopná se v knize zorientovat.
K samotnému ději řeknu jen tohle- Babi je hodná holka, které začne imponovat grázl, ačkoliv jsem nezaznamenala jediný důvod, kdy by k němu měla změnit své emoce a zamilovat se do něj. Step a jeho příběh nebyl natolik drastický, aby to vysvetlovalo to, proč každého mlátil hlava nehlava a ani kvůli Babi se nechtěl změnit. Snad jen na 20 stránkách, když jeho přátelé zničili dům, kde Babi dělala chůvu jsem ho viděla se konečně starat o Babi a zatrhnout jeho přátelům chování dobytků.
Kniha se četla opravdu špatně a ten konec mi vlastně připadal fajn a ke vší spokojenosti. Za mě totiž Step opravdu nebyl třída. Venku jsou ještě dva díly, které se nikdy nepřeložily a asi ani nepřeloží, což mě osobně asi až tak nevadí, konec by dával smysl i bez nich. Přečetla bych si je? Asi jo, celkem by mě zajímalo, jakým směrem se postavy vydají a zda se překladatel naučil překládat ;)

Po dlouhé době jsem od této autorky přečetla něco, co má hlavu a patu. Samozřejmě, dalo by se s příběhem vyhrát lépe, ale je to jedna z těch povedenějších knih, které autorka napsala.

Francková je moje guilty pleasure. Příběhy bez větších zapletek, propracovanosti, jednoduše metoda, jak vypnout. Hvězdu dávám za to, že se kniha čte rychle a je to takový ten příjemný bizár.

Hlavní hrdinka naprosto hloupá a už od začátku je jasné, kdo je ten vyvolený princ. Každopádně musím pochválit autorku za to, že se držela jednoho tématu a necpala do knihy všechny pohromy, co ji napadly.

Knížka byla zajímavá a po několika knihách, které jsem od autorky přečetla, nebudu asi ani tak kritická. Děj byl zajímavý, rychle ubíhal a ačkoliv jsem neměla sympatie ani s jednou postavou, tak jsem si knihu celkem užila. Je to takové příjemné letní odreagování, když čtete literaturu, která vyžaduje větší soustředění. Konec mi připadal celkem jednoznačný a každý si asi domyslíme, jak by se příběh vyvíjel dál.

(SPOILER) Ze začátku jsem si říkala, že budu číst o dívce, která se z ošklivého káčátka promění v sebevědomou labuť, která si uvědomí, že vzhled není vše. S tématem přijetí vlastního těla se v knize vůbec nepracovalo a v podstatě se vše točilo okolo rychlolinky Marcely a Vaška.
Přemýšlela jsem tedy, co má kniha čtenářům přinést. A pak ke konci přišla slavná nevěra a nechtěné těhotenství, kdy všichni okolo Vaška svatořečili a pouze 1 její kamarádka opravdu řekla, co jsme si všichni mysleli. Co tedy chce autorka předat dívkám? Že nevěra pod vlivem alkoholu je v pořádku? Že pokud mě kluk podvede, udělá si dítě a pak se chce o svůj úlet postarat, tak je to vlastně hrdina a měla bych nad tím mávnout rukou?
Rozhodnutí Marcely tleskám, aspoň v něčem byla kniha fajn.
Autorka si za mě vybrala dvě témata a ani jedno nedotáhla do konce. Samotný konec byl splácaný horkou jehlou a posledních několik stran jsem měla chuť mlátit hlavou do zdi.
Celá kniha byla buď černá nebo bílá (růžová) a nic mezi tím. Byl by fajn trochu realistický pohled na svět.