zpetkeknize zpetkeknize komentáře u knih

On On Elle Kennedy

Za mě naprosto skvělá knížka, výborný odlehčený příběh, správná dávka romantiky, vtipu, sexu i napětí.

My My Elle Kennedy

Stejně jako první díl, i tento byl naprosto výborný, možná i lepší než ten předchozí. Ale jen o malinko.
Větší zvraty, větší dávka dramatu, o to šťastnější pak člověk byl, když se něco povedlo. :)

Pravda, nebo lež Pravda, nebo lež Colleen Hoover

Tak tohle byl masakr. Thrillery jsem nikdy nečetla, ale tohle bylo neskutečně strhující a napínavé. Jediná kniha od Colleen, kterou jsem četla, mě příliš nenadchla, jelikož z jejích romantických linek nejsem zrovna nadšená, samotná zápletka ale byla skvělá. Tady se zápletka dostala do popředí mnohem více a já nemohla být víc nadšená. Nedokázala jsem se od knížky odtrhnout a přečetla jsem ji v podstatě jedním dechem.
Asi budu thrillerům dávat více šancí, protože tohle si mě získalo!

25.02.2021 5 z 5

Červená, bílá a královsky modrá Červená, bílá a královsky modrá Casey McQuiston

Mám za sebou už druhý reread a říkám vám - tuhle knížku si prostě musíte přečíst! Miluju jí! Splňuje všechno, co mám v literatuře ráda - hate-love relationship, feel-good romanci, humor, výborné ženské vedlejší postavy a nádherné procítěné momenty.

26.09.2020 5 z 5

Plachetnice na vinětách Plachetnice na vinětách Jiří Hájíček

Tato kniha sice nespadá do žánru YA či NA, který obvykle čtu a recenzuji, nicméně tvorba Jiřího Hájíčka a on samotný je pro mě srdcovou záležitostí. Dokáže vykreslit hlavní hrdinku tak barvitě a uvěřitelně, že vlastně vůbec nevadí, že jste se do její životní fáze ještě nedostali. Ačkoliv je v knize několik epizod milostných vzplanutí nejrůznějšího charakteru, pro mě samotnou byl nejsilnější motiv rodiny, stárnutí a smrti. Myslím, že spousta čtenářů si uvědomí, jak rychle život plyne, že by si svých rodičů měli vážit, protože přijdou dny, kdy už nezbyde víc než jen vzpomínka.
Nečekejte žádnou velkou akci, jedná se o obyčejný lidský příběh plný malých zážitků, emocí, konfliktů, vztahů, samoty a otázek, které člověka občas pálí.
Konec je otevřený, to varuji rovnou, ale já sama nemám ráda jasné a uzavřené konce, ať už dobré či špatné, takže za mě je otevřený konec tou nejlepší variantou.

06.08.2020 4 z 5

Dej mi své jméno Dej mi své jméno André Aciman

Proboha. Něco tak poetického a hluboce procítěného jsem ještě nikdy nečetla. Ano, nepočítejte s příběhem nabitým akcí, jako spíše nabitým neskutečnými emocemi a vnitřním bojem. Myslím, že každého, kdo někdy miloval, se kniha dotkne velmi velmi hluboko. Zlomí vám srdce, naplní vás nadějí a dá vašemu pohledu na svět úplně nový rozměr.

22.07.2020 5 z 5

Kroniky prachu Kroniky prachu Lin Rina

Přidávám sem své instagramové obsáhlejší hodnocení, protože si to tahle knížka prostě zaslouží!

Wow, prostě... wow! Byla jsem trošku vyděšená, když jsem otevřela krabici s objednávkou a vytáhla tuhle ohromnou bichli. Jakmile jsem ale otevřela první stránku, mé obavy byly tatam. Ačkoliv je příběh dlouhý, má spád, skvělé tempo, milé i komické situace, hlavní hrdinka je naprosto úžasná a nejde si ji nezamilovat. Jedná se o historickou prózu a dalo by se říct, že se hlavní hrdinka v lecčem podobá Elizabeth z Pýchy a předsudku - a nevím jak vám, ale mně to vůbec nevadí! Postavy jsou propracované, nejsou jen kulisami, každá má svůj příběh a vy se tak ocitáte v komplexním světě, který se zdá velmi skutečným, stejně jako veškeré dění a vztahy v něm. Nečekala bych, že se mi nějaká kniha bude líbit stejně jako On a My, ale stalo se. ❤️
Btw - jo, to jméno je fakt hrozný. :D Prvních pár stránek jsem si myslela, že paní Crumbová myslí slovem “Animant” nějakou podivnou historickou nadávku, až pak mi došlo, že jen oslovuje svou dceru. :D

09.05.2020 5 z 5

Dopisy ztraceným Dopisy ztraceným Brigid Kemmerer

Jako první se mi od autorky do rukou před pár lety dostalo Na co slova nestačí a vzpomínám si, jak jsem tehdy knížku za tři dny přečetla a úplně se do ní zamilovala. Proto jsem od Dopisů měla možná až přehnaná očekávání.

Samostatné příběhy Juliet a Declana se mi líbily. Soucítila jsem s nimi a jejich problémy se mi zdály opravdu věrohodně vykreslené. Vedlejší postavy měly své místo, stálý charakter a nepůsobily jen jako výplň. Fungovaly a často jsem je měla mnohem raději než hlavní hrdiny (třeba Reva, ten už ale má soft spot v mém srdci dlouho). Stejně tak se mi zamlouval i nápad s dopisy. Co ale podle mě nefungovalo, byla dynamika a chemie mezi Juliet a Declanem. Nechápala jsem, jak se vlastně Juliet s Declanem a Revem sblížila, protože se chovala naprosto příšerně, ač to člověk čekal spíš od Declana. To, že oba kopali do všech kolem sebe, by se v jejich situaci dalo pochopit, ale zdálo se mi, že jejich chování příliš dlouho stagnovalo. A když mezi nimi z čista jasna nastal nějaký hluboký moment, nerozuměla jsem, jak se k němu dostali.

Co mě ale dostalo, byl konec. Výborný, dojemný, šokující, ale logický. Ten mi natolik vykompenzoval rozpačitost, kterou jsem během čtení často cítila, že jsem knížku zaklapla s rozmazanou řasenkou a pocitem, že jsem si to vážně užila. Takže ano, rozhodně se pustím i do její třetí knížky!

01.01.2024 4 z 5

Přísně tajné Přísně tajné Elle Kennedy

Tuhle knížku jsem před necelým rokem četla v angličtině, absolutně nadšená tím, že mé oblíbenkyně společně vydaly něco dalšího. V recenzi, kterou jsem v té době psala, jsem měla i pár výtek, kvůli kterým kniha získala hodnocení 4/5.
Nevím, jestli to bylo tím neskutečně dobrým překladem Baronetu nebo mým rozpoložením, po tomto druhém přečtení bych však knížce rozhodně dala 5/5!
Takže kdo z vás ještě váhá, rozhodně do toho běžte! Je to vtipné, sexy, dramatické, zkrátka přesně ta skvělá erotická romance, kterou si prostě chcete přečíst. A já nutně potřebuju další společnou knížku Elle a Sariny, jelikož ty dvě jsou spolu zkrátka neskutečné!

18.02.2021 5 z 5

Koláčky a spiklenci Koláčky a spiklenci Theo Addair (p)

Upřímně... moc jsem se do čtení druhého dílu nehrnula, jelikož Muffin a čaj mi úplně nesedl. Kniha Koláčky a spiklenci se mi do ruky dostala celkem náhodou, když jsem na dovolené neměla co číst, a tak jsem zaběhla do jednoho malého knihkupectví. Dám tomu šanci, říkala jsem si.
A udělala jsem to nejlepší rozhodnutí, jelikož mě druhý díl naprosto dostal. Byl nabitý akcí, emocemi, děj měl spád, ale přitom plynul naprosto přirozeně. Co ještě oceňuji, jsou skvěle propracované ženské charaktery, které nejsou jen výplňkovými postavami, ale mají v ději své místo.
A stejně jako u předchozího dílu, i tentokrát má název knihy symboliku, která se v závěru krásně promítá. Jo a mimochodem - opět se tam ukáže i muffin a čaj (a já jsem se u té části skoro rozbrečela, jak mi to do sebe znovu krásně zapadlo). Prostě krása!

06.08.2020 5 z 5

Kroniky prachu Kroniky prachu Lin Rina

Naprosto výborná kniha, která v sobě má všechno, co si jen můžete přát. Skvělou romantickou linku, nezávislou inteligentní hlavní hrdinku, dobrou dávku humoru, dramatu a lásky. A ten konec? Neskutečný!

Sedm manželů Evelyn Hugo Sedm manželů Evelyn Hugo Taylor Jenkins Reid

Sedm manželů Evelyn Hugo obletělo Instagram už po vydání originálu. Sama jsem po knížce nijak nepokukovala, dokud mi ji mimo jiné nezačaly doporučovat i studentky a lidé, kteří čtou totéž co já.

A rozhodně nelituju, že jsem si ji nakonec taky pořídila. Celý příběh působí tak autenticky, až máte problém uvěřit, že se jedná o fikci. Evelyn se rozhodně nedá považovat za černobílý charakter. Je opravdová, upřímná a nebojí se čtenáři ukázat své stinné stránky, což je něco, díky čemuž je ještě více fascinující.

Spolu s novinářkou Monique posloucháme Evelynin příběh od úplného začátku - se všemi emocemi, traumaty, úspěchy i zklamáními, sledujeme lidi v jejím životě přicházet i odcházet. Ale hlavně se vracet. A občas člověku připadá, že její životní příběh jen neposlouchá, ale že ho před sebou vidí jako na filmovém plátně. Tam, kde Evelyn zářila několik desítek let po boku svých blízkých, se kterými zažívala chvíle největší slávy. A sláva, to je přeci to nejdůležitější. To, po čem dlouhé roky prahla. Nebo snad ne?

Pokud máte rádi knížky z prostředí známých osobností, nebo konkrétně s tematikou Hollywoodu, rozhodně by vám tahle senzace neměla uniknout.

07.03.2023 5 z 5

Červená, bílá a královsky modrá Červená, bílá a královsky modrá Casey McQuiston

Dejte mi chvilku. Posledních 24 hodin nejím ani nespím, jak moc jsem z téhle knížky v háji. Nevím, kde začít.
Příběh má tempo, je neskutečně vtipný, opravdový, ale přitom jako z pohádky, dojemný, kouzelný a chytne vás za srdce (jo a taky je neskutečně sexy). Je v něm všechno, co jsem kdy v knize chtěla a potřebovala - smála jsem se, brečela, vyšilovala, asi stopadesátkrát jsem se začervenala nad těmi neskutečně žhavými scénami (které jsou mimochodem extrémně dobře, ale přitom vůbec ne vulgárně popsané) a hlavně jsem se do příběhu naprosto a totálně zamilovala. Budete s postavami prožívat jejich trápení a boje, budete jim fandit, budete je milovat, budou vás hrozně štvát, ale nakonec je budete stejně zase milovat.
Nemám ani jediné proti, vůbec nic (teda asi krom faktu, že už to skončilo). Hrozně moc děkuju yoli za vydání tohohle skvostu!! ❤️A doufám, že kniha trhne rekordy ve čtenosti i u nás, protože si to opravdu zaslouží!

07.08.2020 5 z 5

Já, Simon Já, Simon Becky Albertalli

Upřímně? Měla jsem strach. Měla jsem strach, že mě knížka bude nudit, jelikož jsem film už viděla. Dvakrát. V průběhu čtení jsem ale zjišťovala, že knižní příběh je vlastně úplně jiný, ačkoliv základ je stejný. Vyvolal ve mě neskutečné množství emocí - smála jsem se, radovala, brečela. Dlouho jsem váhala, zda má cenu si knihu kupovat, ale nakonec jsem ráda, že jsem ji před pár dny v knihkupectví prostě spontánně popadla a koupila. A teď jsem za to vážně vděčná. Každá postava byla svá a měla v příběhu své místo, navíc Simonova rodina byla ještě luxusnějsí než ve filmu! :D

18.05.2020 5 z 5

Nedej se Nedej se Rainbow Rowell

Na knížku “Nedej se” jsem narazila úplnou náhodou, nikdo mi ji nedoporučil ani jsem déle neplánovala si ji koupit, nakonec ale přistála v mé knihovně, úplně spontánně (a za super cenu!). A musím říct - už dlouho jsem se tak nezasmála, hlášky byly výborné a myšlenkové pochody stejně tak. A pozdější romance mezi Bazem a Simonem... to prostě chcete! Neskutečné protiklady, které by bez sebe ale nemohly být a my to všichni víme.
Měla jsem trošku pochybnosti, než jsem začala číst, když jsem si pročítala recenze na databázi, jelikož byly hodně rozdílné a protichůdné. Po přečtení ale musím říct, že s těmi negativními rozhodně nesouhlasím. Děj byl výborně promyšlený a zápletka také. Je ale pravda, že to nebylo úplně dotažené, řekla bych, že potenciál nebyl využit úplně na 100%. Nicméně se mi to moc líbilo! Hvězdičku dolů strhávám částečně za tohle a také za to, že se v knize hodně střídají vypravěči, což mě občas dost rušilo. Většinou jsou ale vypravěči Simon a Baz (na toho si sice musíte počkat, ale stojí to za to!), což je spolu s Penny neskutečně vtipné a jedinečné kombo.

15.05.2020 4 z 5

Srpny Srpny Jakub Stanjura

Bylo to drsné čtení. Úzkosti, které se knížkou plížily, jsem cítila ještě dlouho po dočtení. A myslím, že přesně toho chtěl autor dosáhnout.

Kubovi se povedlo bravurně vykreslit lidskou psychiku, to, kdy člověk bojuje sám se sebou, se svými strachy, se svým okolím, kdy pochybuje o sobě samém až do úplného zešílení.

Jazykové zpracování je kapitola sama o sobě - kniha je plná barvitých pojmenování, básnických prostředků a hra se slovy vás bude uchvacovat na každé stránce.

Tenhle povedený debut si zkrátka musíte přečíst. A připravte se na to, že vás úplně rozloží.

19.06.2023 5 z 5

Hypotéza lásky Hypotéza lásky Ali Hazelwood

Hypotéza lásky obletěla před nějakou dobou sociální sítě a nešlo si jí nevšimnout. A ač jsem původně neměla v plánu ji číst, neodolala jsem.

Je to taková příjemná romcom pro starší čtenáře s povedenými charaktery i romantickou linkou. Musím přiznat, že první polovina mě bavila o dost víc. Mám prostě ráda, když se ti dva teprve poznávají, zvykají si na sebe a vtipně naráží na své odlišnosti. To jsem knížku doslova hltala a naprosto jsem chápala celý ten hype kolem ní. Když se to mezi nimi ale zlomilo a hlavní hrdinka Olive se opravdu zamilovala, náhle pro mě knížka ztratila tu šťávu, kterou do té doby měla. A jako teda sex v knihách mám ráda, ale tak detailní na patnáct stránek asi úplně být nemusel. To už to začne člověka trošku nudit.

Na druhou stranu se mi moc líbilo to univerzitní vědecké prostředí a, jak už jsem zmiňovala, povedené charaktery. A i když byl celý příběh plný klišé, užila jsem si ho a dost jsem se nasmála. Považuju Hypotézu lásky za fajn oddechovku, hezkou, romantickou a vtipnou, nejlépe ale uděláte, pokud nebudete mít úplně přehnaná očekávání. Pak si četbu rozhodně užijete.

23.03.2023 4 z 5

Pátá minuta je o nás Pátá minuta je o nás Eva Pospíšilová

Tak tohle... bylo neskutečný. Mám pocit, že to mělo všechno, co mám v knihách ráda. Výbornou slow-burn romantickou linku plnou chemie, noční setkávání plná odhalování strachů a temné minulosti, velká přátelství, vtip a sarkasmus, zkrátka všechno! Ke knížce jsem se dostala úplnou náhodou díky kamarádce a nemohla bych být vděčnější. Líbil se mi ten surově realistický, ale přitom odlehčený styl psaní, práce s emocemi byla neskutečně dobrá a o bravůrním popsání atmosféry se snad ani nemusím zmiňovat. Děkuju za to! A nutně potřebuju, aby autorkám vyšly i další knížky.

08.03.2021 5 z 5

Šest vran Šest vran Leigh Bardugo

Myslela jsem si, že po Maasové už mě žádné fantasy nemůže víc šokovat. Spletla jsem se. Věděla jsem, že Šest vran je považováno za jednu z nejlepších fantasy sérií posledních let. Ale TOHLE jsem opravdu nečekala. Neskutečně propracované charaktery, geniální nápady, ohromující zvraty. WOW! Všech šest charakterů jsem si oblíbila velmi rychle a fandila jsem jim po celou dobu, i když ke konci jsem zvládala sotva dýchat, jaký ohromný spád to mělo.
No... první přečtená kniha roku 2021 nasadila laťku sakra vysoko, nemám co víc k tomu dodat.

Snad jen to, že ve druhém díle proboha POTŘEBUJU víc Wylana a Jespera. Prosím!

A kdo jste Šest vran ještě nečetl, vrhněte se do toho, za tuhle knížku se zaručuju!

03.01.2021 5 z 5

Tamařino souhvězdí Tamařino souhvězdí Anna Musilová

Já mám nějaké štěstí na melancholické knížky, dejte mi někdo proboha pořádnou slaďárnu, nebo se už picnu!
Ale teď vážně - čtení Tamařina souhvězdí pro mě bylo opravdu srdcovou záležitostí, příběh se mě dotkl tak moc, že jsem knihu musela několikrát odkládat a celé to rozdýchávat. Aničky vypravěčský styl je neskutečně krásný, a ač je knížka opravdu melancholická, je i plná naděje.
A poprvé epilog knížku nepokazil, ale naopak ji vyzvedl ještě výš.

05.11.2020 5 z 5