ZůzaSomolka komentáře u knih
Kniha jednoduchým příběhem vysvětluje základní principy nakládání s financemi, které by měl dodržovat každý, kdo chce mít dostatek peněz na všechno, co chce. Dobře a rychle se čte, zvládnou ji i nečtenáři. Za mě bomba :)
Všem doporučuju, všichni si musí koupit, protože nutně potřebuju, aby vyšlo pokračování :D A teď vážně. Ráda čtu tohoto autora, vyhovuje mi jeho styl. Postavy nejsou ploché, jsou reálné, jejich konání má svá opodstatnění. Má to tajemství, který toužíme rozluštit. Zápletka je dobře vysta. Líbí se mi i myšlenka světa "z pohledu hmyzu", který přináší unikátní prostředí a tvory.
Dlouho jsem nevěděla, co žánr LitRPG znamená a nejsem žádný pařič her, ale vždycky jsem ráda koukala, jak někdo hraje PC hru (zná asi každý devadesátkový dítě) a mám ráda fantasy. A to bohatě stačí, aby se mi knížka líbila. Úplně mě to vtáhlo, jako bych měla spuštěnou hru. Postupem času je člověk zvědavější a zvědavější ... Jen teda teď si budu protiřečit a doporučila bych počkat, až bude i 2.díl, protože ten konec ...
A teda Fragmentu strhávám všechny hvězdičky za odfláknuté korektury u začínajícího autora (zážitek z knížky to nekazí, ale je to taková škoda) a za prodlevu ve vydávání pokračování - tohle by se čtenářům dělat nemělo.
Ačkoli tenhle typ literatury nevyhledávám, a tudíž jsem byla skeptická, poslech audioknihy jsem si užila a nechtěla ji ani odkládat. Je to skvěle namluvené a i příběh je plný vzrušení a vtipu. Nebo možná jen nemám ráda bezduchou červenou knihovnu, což o tomhle neplatí. Trochu proti své vůli jsem zvědavá na další díly.
No prý pohádka pro děti ... celou dobu, co jsem to četla, jsem přemýšlela, jak starým dětem bych to četla. Stylem psaní je to opravdu pohádka - pojmenování postav podle charakteru, všechny záměry jsou hned naplno řečeny. Ale není to žádné veselé čtení. Teda mě to bavilo, bylo to napínavé (člověk si pořád říkal, vždyť je to pohádka, tak kdy se to obrátí k dobrému), ale nedovedu si představit, že bych to četla svým dětem. Samotné mi z toho příběhu bylo úzko. Vím, že jsou názory, že dětem by neměla být zamlčovaná smrt a měly by jí být vystavovány, a příběh ukazuje, co může způsobit vysoké zdanění, jak komplikované jsou někdy vztahy a další věci ze života. Ale prostě si nedovedu představit, že dětem čtu něco tak neveselého a depresivního. Ještě si pamatuju, jak jsem jako malá reagovala na smrt v příbězích (a oni toho vlka zabili?) a jak se mi takové příběhy nelíbily. Je teda pravda, že jako čerstvě náctiletá jsem hltala Řadu nešťastných příhod a to také není veselé čtení.
Abych začla pozitivně, musím říct, že knížka má moc hezké ilustrace a myšlenka na kouzelný kompas, který vás přenese kamkoli na světě, je skvělá (a moc se mi líbí kouzelná formule "Toč se střelko, tam a zpět, kouzelný je celý svět"). Ale příběh trochu pokulhává - je dost jednoduchý - pro malé děti (2-4 roky) mi to přijde v poho. Člověk to párkrát přečte, ale asi se k tomu nebude opakovaně vracet. Každopádně to patří do kategorie knih s velkými celostránkovými ilustracemi a jen trochou textu na každé stránce. Příběh hravě přečtete celý před spaním.
Celkem pěkná knížka pro malé čtenáře 3+ (pro menší jsou texty na stránce trochu dlouhé, a tudíž se málo mění obrázky, a i věty nejsou úplně krátké a strohé). Knihu pravděpodobně nepřečtete najednou a vydrží na několik večerů/čtení. Ke každé stránce textu náleží ilustrace, takže kniha je velmi vhodná pro děti, co chtějí koukat na obrázky. Ilustrace se mi moc líbí. Zároveň se mi i líbí myšlenka strážců snů a mystického prostředí Kosmu.
Jedna z publikací, která má zábavným příběhem přesvědčit děti, že chodit do školky je prima. Příběh je jednoduchý, za mě ničím úchvatný, ale ne úplně pitomý. Ilustrace se mi moc líbí. Ale tříleťák ... ten to chce číst pořád dokola a moc se mu to líbí. Je to ten typ knížky, kde je jeden příběh, který celý přečtete na jeden zátah před spaním a na každé stránce je velký obrázek - ideální pro malé děti, které vyžadují hodně obrázků.
Všichni jsou pohlední bruneti a románky prožívají rozvedení nebo podvedení. Jako by nešlo vymyslet nic jiného. Povídky mě moc neoslovily, i když jsem to dočetla až do konce. Bavily mě asi jenom tři. Nejlepší samozřejmě byla poslední Paulina Swist, která obsahovala i trochu napětí. Je pravda, že tenhle žánr moc nevyhledávám, ale byla jsem zvědavá a chtěla jsem trochu romantiky.
Skvela knizka! Ohromne nas vsechny bavi a pro jednou nejsme my dospelaci otraveni, ze ji "cteme" stale dokola a dokonce se predhanime, kdo ji pujde mrnousovi cist. Je totiz zabavne sledovat, co kazdy mesic dela nektera pohadkova postava - triletakuv nejoblibenejsi je samozrejme rarasek, ktery tropi lotroviny. 12 dvoustrankovych nadhernych ilustraci napric celym kalendarnim rokem obsahuje neuveritelne mnozstvi napaditych detailu a clovek porad objevuje neco noveho. Lze s tim pracovat nejruznejsim zpusobem: sledovat 1 postavu, vypravet pribehy, hledat na obrazcich. Ze zacatku jsem byla trochu rozladena, nebot tam neni moc klasickych znamych pohadkovych bytosti nebo bych si je predstavovala jinak, ale jakmile jsem si na postavy zvykla, knihu jsem si zamilovala.
Pri prolistovani mi kniha prisla kruta - vsechna zviratka se zirafakovi vysmivaji, a tak jsem ji v knihkupectvi nakonec nechala, i kdyz ma moc hezke obrazky. Nakonec jsem neodolala a pujcili jsme si ji v knihovne. Ve finale me zas az tak neurazi, kratky (na kazde dvoustrance je maximalne 8 versu) versovany pribeh je o tom, ze se clovek nema nechat ovlivnit tim, co mu rika okoli, a delat to, co chce (takze i ponauceni to ma). Ilustrace pres celou stranku jsou opravdu krasne. Idealni pro deti 2-3roky. Tak akorat ji celou precist pred spanim.
Bojové fantasy není úplně můj šálek kávy a moc tomu nepomáhají ani výlučně mužské hlavní postavy (Věčnou nepočítám, protože ani s tou se asi většina holek neztotožní). Ale chápu, že do bitvy holky zrovna nepatří.
Styl autora mám ráda - docela to odsýpá, jazyk má dobrý, postavy jsou plastické a postupně se je naučíme znát a sledujeme jejich pouť a vývoj. Nemůžu říct, že bych se od knihy nemohla odtrhnout, ale byla jsem zvědavá, jak to bude a jak z toho vybruslej. Musím říct, že čím příběh postupoval dál, tím jsem byla zvědavější.
Konec mě teda štěstím úplně nenaplnil, ale rozhodně ve mě nechal spoustu emocí, které ještě nějakou dobu doznívaly. Čímž knize tleskám, protože to správněj příběh má umět.
Tuto knihu mi trvalo hooodně dlouho dočíst. Není to špatný příběh, má i prvky napětí ... jenom mě prostě nějak nedokázal vtáhnout do děje, nezaháčkoval mě, abych se od toho nemohla odtrhnout. A nemyslím si, že to jenom bylo složitostí čtení severských jmen. Celkově mi to připadalo takové ploché. Škoda.
Milé příběhy o psech. Pohladí na duši. Slyšela jsem jako audioknihu skvěle namluvenou Jiřím Lábusem, to ještě zážitek pozvedá o úroveň výš.
Kniha ve mě zanechala rozporuplné pocity. Začátek mě moc nebavil, bylo to na mě moc náboženské, protože je to vlastně řeč kazatele, a připadallo mi, že to akorát opakuje otřepané příběhy - lidé hledají štěstí jinde, přitom ho mají doma. Ale také kniha nabádá, že každý je svého štěstí strůjce a může být vlivný, bohatý (vlastně že je to povinnost každého z nás) a zmiňuje jednoduché principy. Dodává odvahu a nastavuje zrcadlo čtenáři. Shrnutí: obsahuje některé velmi hodnotné myšlenky, ale forma mi moc nevyhovovala. Na druhou stranu je to malé, tenké a rychle přečtené.
Pro mě trochu náročnější čtení, úplně nerezonuju s náboženstvími a pojmem Bůh, ani s filozofií. Ale je tam určitě pár hodnotných myšlenek, které stojí za to minimálně zvážit a věřím, že řadě lidí tato kniha může velice pomoct (zvláště těm otevřenějším vůči vyšším mocem, jednotné energii atd.).
Několik samotných příběhů, co Zuzanka zažila s trochou textu a nádhernými ilustracemi, které jsou možná důležitější než text kolem (a ruku na srdce, přímé řeči jsou trochu nejednoznačně označeny, takže jsem kolikrát zmatená, kdo vlastně co říká, ale to vůbec nevadí). Jako dítěti se mi ilustrace moc líbily a teď to čtu s batoletem a tomu se to také moc líbí díky spoustě obrázků - takže klidně doporučuji: vhodné už od 1 roka.
Pokračování se mi nelíbilo. Byla jsem zhnusená vývojem děje, ale napsané je to dobře, tak jsem četla dál a doufala v obrat k lepšímu pro hlavní hrdiny. Stránky příjemně odsýpají. A konec? Teda, to zas bylo něco! Nemohla jsem se od toho odtrhnout, prostě jsem to pak už musela dočíst jedním dechem. Jsem zvědavá, co přinese 3. díl. A korzár je samozřejmě sympaťák.
Celkem povedený příběh, ale musela jsem mu sebrat hvězdu, neboť jsem jako první četla Šest vran a tomu se to rovnat nemůže (ale tomu se rovná máloco). První dvě třetiny knížky mě teda zas tolik nebavily - říkala jsem si klasický příběh neduživé holky, co v ničem nevyniká, není přitažlivá ani oblíbená, a pak zjistí, že je vyjimečná, ale nikdo ji nepřijimá, dostane se do prostředí školy a tam musí čelit nepřátelům, kteří ji dělají ze života peklo. Ale náhle ve dvou třetinách knihy to nabere nečekaný vývoj a spád a začne to být konečně zajímavé a napínavé.
Moje 1. přečtená kniha na téma dítě, takže nemůžu moc porovnávat. Ale přijde mi užitečná, teoreticky se dá přečíst velice rychle, protože je plná obrázků, jak dítě uchopovat a manipulovat s ním. Logicky kniha dává smysl. Samozřejmě si to pak každý rodič musí uspůsobit, jak mu to vyhovuje, ale myslím si, že tato kniha dokáže dát smyslu plný základ, zvláště novým rodičům. Navíc mě osobně se stalo, že mě na ni odkazovala i doktorka. Doporučuju přečíst ještě před porodem, po se to špatně dohání a je lepší si přečíst dopředu na co si dát pozor než se to dozvědět až zpětně. Ale i po to má smysl (já to před nestihla). Kniha nás jako prvorodiče upozornila, co s dítětem dělat (a nedělat) a na co si dát bacha, takže i když jsme nic moc dopředu nezjišťovali, nakonec jsme se k potřebným informacím díky knížce dostali (např. že se má dávat na bříško už od začátkou nebo že se má dávat pozor na symetričnost pohybů a kdyžtak to řešit).
Příběh, na kterém se člověk učí důležitým zásadám, jak někoho efektivně vést. Kniha, která učí leadrship. Hodnotná pro lidi, kteří mají za někoho zodpovědnost (trenéři, vedoucí, rodiče, učitelé ...).