ZůzaSomolka komentáře u knih
Na začátku jsem myslela, že budu muset hodnotit jen 4 hvězdičkami. Začátek mě vůbec nebavil, byl rozvleklý, úmorný, jednotvárný. Pak jsem zjistila, že kniha vůbec neztratila nic z autorčina stylu a mistrnosti rozvíjet napětí a zápletku. Prostě to jenom byl důkaz, jak autorka umí skvěle pracovat s laděním knihy a atmosférou. A zase to byla kniha plná odhalení, zvratů, emocí. Miluju snad každý detail příběhu, jak se to postupně skládá do mozaiky. Jak člověk uvěří jen proto, že chce uvěřit, i když fakta mluví proti ... všechno zapadá. A já už se nemůžu dočkat dalšího dílu. Ani ne tak kvůli palčivým otázkám (a že jich stále je dost - třeba, bude tam ta romantická linka, na kterou všichni čekáme?), ale spíš, že mám ráda ty postavy, styl vyprávění a i ten svět. Za ty 3 díly mi to všechno přirostlo k srdci.
Tahle série je boží! Geniálně napsaný. Tajemství hlavní postavy, tajemství postav kolem ní, tajemství jejího národa ... bože, člověk je tak zvědavý! Napnutá jsem byla od začátku až do konce, i když ještě před posledním zvratem jsem tušila, jak to dopadne. A jsem vděčná, že to čtu v době, kdy na další díl nemusím čekat. Hrozně mě baví ta dvojsmyslnost názvů knih, jak si člověk myslí, že ví, a pak zjistí, že byl vlastně úplně mimo. Myslím, že význam názvu dalšího dílu tentokrát chápu správně, ale stejně se nad tím pořád musím smát.
Hodnotit sbírku povídek bývá těžké - některé jsou lepší, jiné horší. Musím říct, že do přečtení jsem se chvílema musela nutit. Povídky mě moc nechytly, i když, když jsme se nad nimi zpětně zamyslela, každá měla nějakou myšlenku a dobře vykreslené postavy. Občas docela překvapily svým vyústěním. Jsou to ve směs takové milé povídky. Častokrát je tam zachycen dloholetý vztah jako nuda, ale líbí se mi, že hrdinky nakonec zhodnotí, že tu nudu mají rády a že jsou vlastně spokojené. Hodně povídek dává pocit naděje. Úvodní povídka se mi až tak moc nelíbila, za mě byla dost rozvleklá. Nejvíc se mi asi líbily líbánky v paříži a punčochy.
Musím přiznat, že jako teenagera mě série Stmívání chytla. Po letech jsem se k ní zkusila vrátit, jestli to stále bude dobré. No a musím říct, že je. Na začátku je teda otravné, jak jsou všichni nádherní, ale i když už vím, jak příběh je, tak je to napsáno napínavě a člověk (ehm, teda spíš asi holky :D) to prostě musí zhltnout. Jo asi to má své nedostatky a nejspíš by to neprošlo dnešním měřítkem, kdy se v knihách očekávají traumata a přesah. Ale za mě to chytlavé je. A trochu mě mrzí, že za dobré hodnocení této ságy se člověk skoro musí omlouvat :D
Tyhle říkačky mě až tak nebavily, ty o oblečení se mi líbily víc. Ale celkově se mi tenhle koncept líbí. A líbí se mi, že z toho čiší česká nátura (řízek na výletě, hranolky za odměnu apod.), člověk se u toho zasměje.
Skvele, az me prekvapilo, jak dobre to je. Snad budu cist jen ceske autory - posledni dobou je to perla za perlou. Libi se mi svet, libi se mi postup deje, libi se mi zasmodrchanost pribehu a jsem hrozne zvedava, jak to bude dal.
Všem doporučuju, všichni si musí koupit, protože nutně potřebuju, aby vyšlo pokračování :D A teď vážně. Ráda čtu tohoto autora, vyhovuje mi jeho styl. Postavy nejsou ploché, jsou reálné, jejich konání má svá opodstatnění. Má to tajemství, který toužíme rozluštit. Zápletka je dobře vysta. Líbí se mi i myšlenka světa "z pohledu hmyzu", který přináší unikátní prostředí a tvory.
Dlouho jsem nevěděla, co žánr LitRPG znamená a nejsem žádný pařič her, ale vždycky jsem ráda koukala, jak někdo hraje PC hru (zná asi každý devadesátkový dítě) a mám ráda fantasy. A to bohatě stačí, aby se mi knížka líbila. Úplně mě to vtáhlo, jako bych měla spuštěnou hru. Postupem času je člověk zvědavější a zvědavější ... Jen teda teď si budu protiřečit a doporučila bych počkat, až bude i 2.díl, protože ten konec ...
A teda Fragmentu strhávám všechny hvězdičky za odfláknuté korektury u začínajícího autora (zážitek z knížky to nekazí, ale je to taková škoda) a za prodlevu ve vydávání pokračování - tohle by se čtenářům dělat nemělo.
Už si moc nepamatuju 1. díl, četla jsem ho před lety. Jen si pamatuju, že to bylo čtivé a že na konci jsem bulela jak želva. No tak tenhle díl mě rozbrečel ještě před stranou 20. Nechápu, proč to má tak nízké hodnocení (možná v porovnání s 1. dílem? to srovnávat nemůžu). Mě se to četlo dobře a byly chvíle, kdy jsem se nutila knihu zavřít, protože tolik času na čtení jsem neměla vyhrazeno, ale byla jsem zvědavá. Myslím si, že proces smutku a zotavování se ze ztráty je tu krásně vystižen. A jsem ráda za ten konec.
Ačkoli tenhle typ literatury nevyhledávám, a tudíž jsem byla skeptická, poslech audioknihy jsem si užila a nechtěla ji ani odkládat. Je to skvěle namluvené a i příběh je plný vzrušení a vtipu. Nebo možná jen nemám ráda bezduchou červenou knihovnu, což o tomhle neplatí. Trochu proti své vůli jsem zvědavá na další díly.
Tenhle díl se mi líbil nejmíň a z toho konce a pomyslného ráje se mi chtělo zvracet.
Miluju tenhle svět, miluju postavy, miluju ty příběhy a zvraty a hlavně miluju ty konce. A audiokniha a hlas Hany Drnovské je bezkonkurenční. Jsem hrozně smutná, že tohle je závěrečný díl, přála bych si víc příběhů z Erilianu a tohoto světa. Podle popisu jsem myslela, že mě to bude bavit z trilogie nejméně, ale pravda je opak, opravdu je to asi nejlepší díl.
Váhala jsem mezi 3 a 4 hvězdičkami - nakonec dávám 4, protože se mi líbí prostředí a rasy a postavy jsou propracované. Děj je takový milý (ono to je i zmíněno, že má jít o poklidné fantasy čtení), žádný drama, záhady a napětí. Prostě takový uvolňující čtení jako kafe, chvíle klidu a relaxu. Přečtení mě nijak neuchvátilo, ale ani neurazilo. Byl to příjemně strávený čas. Kniha je hlavně o budování kavárny a vztahů. Ale je pravda, že kdo hledá, najde, a kdo bude chtít, může si odnést pár pěkných myšlenek.
Začátek pro mě byl zdlouhavý, ale když se to rozjelo, byla jsem zvědavá, jak to celé dopadne. Nakonec to hodnotím jako dva pěkné příběhy, co se prolínaly. A i když mám pár výhrad, ráda jsem si to přečetla.
No prý pohádka pro děti ... celou dobu, co jsem to četla, jsem přemýšlela, jak starým dětem bych to četla. Stylem psaní je to opravdu pohádka - pojmenování postav podle charakteru, všechny záměry jsou hned naplno řečeny. Ale není to žádné veselé čtení. Teda mě to bavilo, bylo to napínavé (člověk si pořád říkal, vždyť je to pohádka, tak kdy se to obrátí k dobrému), ale nedovedu si představit, že bych to četla svým dětem. Samotné mi z toho příběhu bylo úzko. Vím, že jsou názory, že dětem by neměla být zamlčovaná smrt a měly by jí být vystavovány, a příběh ukazuje, co může způsobit vysoké zdanění, jak komplikované jsou někdy vztahy a další věci ze života. Ale prostě si nedovedu představit, že dětem čtu něco tak neveselého a depresivního. Ještě si pamatuju, jak jsem jako malá reagovala na smrt v příbězích (a oni toho vlka zabili?) a jak se mi takové příběhy nelíbily. Je teda pravda, že jako čerstvě náctiletá jsem hltala Řadu nešťastných příhod a to také není veselé čtení.
Skvělé, skvělé a zase skvělé. Příběhy z tohodle vymyšleného světa se mi moc líbí, styl autorky mi sedí a je čtivý. Začátek mě teda tolik nechytl a byla jsem trochu rozmrzelá, že jsme opustili hrdinku z předešlé knihy. Ale jakmile se tam objevil Simeon, čtení jsem si vyloženě užívala.
Tenhle dil me bavil ze vsech nejmin, ale i tak je plny napeti, zvratu a prekvapivych odhaleni. Jak uz jsme si v teto serii zvykli, nic neni tak, jak si hlavni hrdinka myslela. A to je na tom to zabavne. Cela serie se mi moc libila a jsem smutna, ze uz jsem to docetla.
Abych začla pozitivně, musím říct, že knížka má moc hezké ilustrace a myšlenka na kouzelný kompas, který vás přenese kamkoli na světě, je skvělá (a moc se mi líbí kouzelná formule "Toč se střelko, tam a zpět, kouzelný je celý svět"). Ale příběh trochu pokulhává - je dost jednoduchý - pro malé děti (2-4 roky) mi to přijde v poho. Člověk to párkrát přečte, ale asi se k tomu nebude opakovaně vracet. Každopádně to patří do kategorie knih s velkými celostránkovými ilustracemi a jen trochou textu na každé stránce. Příběh hravě přečtete celý před spaním.
Na každé stránce je jednoduchá veršovaná říkačka, kde je vynechaný název oblečení, který mají čtenáři za úkol doplnit podle ilustrace a rýmu. Některý jsou horší, ale některý pobaví ... a ta radost, když přijdete na to správné slovo. Tříleťáka to moc baví. Za mě velmi povedená knížka.
Stále skvělé na 6 hvězdiček. Prostředí už není tak nelítostné, přesto o napětí není nouze. Bavilo mě to od prvního písmene po poslední tečku. VAROVÁNÍ: rozhodně se nepokoušejte číst tenhle díl, aniž by vám další ležel doma na poličce. Po prvním díle se pauza udělat dala (já vím, člověk byl zvědavý, ale dala). Po konci tohodle dílu si nebudete chtít dát pauzu ani na vyčůrání.
Tahle kniha je droga. Chytla mě hned první větou a od té doby to chtělo sebeovládání, abych knihu vůbec odložila a nepřečetla ji najednou, asi jako u hlavní hrdinky, aby nepoužívala magii ničivým způsobem. Je to jedna z knih, které by si zasloužily 6. bonusovou hvězdičku v hodnocení. Ani chvíli se člověk nenudí, akce následuje za akcí, má to neuvěřitelný spád, žádná zbytečná výplň. Ale vlastně na to, jak je to nemilosrdné prostředí, tak to není nijak drastické, zas tolik lidí neumře. A i když je tam spousta nových termínů, fungování věcí apod., tak je to všechno příjemně dávkované postupně.