Zuzvil komentáře u knih
Dcera sérii těchto knížek milovala, když měla cca 2 roky. Celkem jsou 4 díly. Knížky jsem i já všechny znala nazpaměť :-) Ilustrace moderní, ale přitom příjemné, vtipné, vystihující vše podstatné. Textu málo, pár vět, absolutně dostačující. Příjemný formát, zároveň nějaká pointa a poučení v knížkách taky je. Určitě doporučuji k nahlédnutí.
Klasika klasik od pana Čapka, která má poměrně nové vydání, řekla bych povedené vydání. S dcerou velmi rády čteme pořád dokola :-)
Nejprve jsem k těmto knížkám byla skeptická, ani pořádně netuším proč, ale dcera se do nich ihned zamilovala a bylo jasno. Velkoformátové obrázky, krátké, ale příjemné příběhy. A já navíc cením celý nápad, kdy si autorka všechno dekorace a detaily vytvořila sama, nafotila a napsala příběhy. Další díly proto na sebe nenechali dlouho čekat, některé další doma ještě máme a řekla bych, že neztrácení na kvalitě, ba naopak.
Dovezla jsem čerstvě z veletrhu Svět knihy 2017, vůbec jsem knížku a její ideu neznala. Krásné ilustrace, zpracování knihy, příjemné a poutavé příběhy a hlavně stěžejní nápad se mi velmi líbí. Dcera zná i televizní zpracování. Plusové body autorce za nápad, jak spojit kamarádky, kdy jedna je nevidomá. Trefně je v příbězích také definováno a nenásilně dětem podstrkováno, co je a co není v životě důležité.
Obě s dcerou milujeme knížky od této autorky, opravdu jsem zatím nenašla konkurenci. Všech 5 dílů (Jaro, Léto, Podzim, Zima, Noc) je bezkonkurenčních v tzv. kategorii "hledacích" knížek. Báječný mi také přijde formát, větší A4 a že se jedná o pevné desky, takže děti jen tak lehce nezničí. Vtipné, nápadité, hledací, prostě skvělé. Pro děti od cca 1,5 let do 99 let klidně, pokaždé najdete něco jiného, co vás zaujme. Příběhy postav na sebe navazují, ale můžete si vytvářet i příběhy své vlastní, je to prostě pecka :-)
Knížka se mi četla stejně dobře jako Prvok, celý příběh klidně muže být reálný a je hodně zajímavé sledovat celé generace v průběhu jejich životů, jak se mění, přizpůsobují nebo naopak touží po změně. Patrik Hartl je čtivý, zábavný, ale i nějakou tu myšlenku k zamyšlení přinese a to mi přijde fajn a důležité. Určitě se nenechejte odradit tloušťkou knihy, čte se sama a rychle, paperback je v tomto případě značka ideál.
Jak kniha, tak i stejnojmenný seriál se mi velice líbily. Krásný a detailní popis uvězněných žen dodává příběhu na síle. Knížku pravděpodobně znovu číst nebudu, ale rozhodně jsem ráda, že jsem mohla seriál porovnat s knihou samotnou. Kniha má spád, je příjemně autentická a nejsou tam žádné popisy "navíc". Vylíčení příběhů (řekla bych až údělů) jednotlivých žen je velmi jasné a výstižné, postavy v seriálu byly vybrány velmi dobře.
Moje první audiokniha v životě a myslím si, že bylo dobré po ní "šáhnout" právě u knihy Kafe a cigárko. Dobře se to poslouchalo už jen tím, že ji namluvila sama autorka, Marie Doležalová. Knížka je často vtipná, milá, neurazí, ale ani se k ní pravděpodobně nebudu znovu vracet. Je to příjemné, oddechové čtení, které doporučuji například na dovolenou nebo pro zvednutí nálady, protože to jde v knížce autorce velmi dobře :-)
Název knížky mě vůbec neoslovil, autora jsem neznala, ale kamarádka mi knihu doslova "vnutila". Ještěže tak :-) Knížku jsem zhltla (i přes její tloušťku) a moc se mi líbila, závěr si myslím byl až zbytečný, ale ne nelogický. Je to taková pohodová knížka, která se dobře čte, ale člověk se může i zamyslet, jak to má právě ve svém životě on...Nebála bych se vůbec knihu doporučit i mužům, o kterých knížka převážně je.
Očekávala jsem nějak víc, film mě v tomto případě asi uspokojil více (a to se málokdy stane), knížku jsem četla ve vlnách, první část mě zaujala, pak velkou část jsem četla s nezaujetím, spíše jakoby až s donucením, pak to gradovalo a konec už mě také příliš nebavil :-( Jsem ráda, že jsem si knížku přečetla, téma velmi zajímavé, nevšední a poutavé, protože se odehrává začátkem 20. století, tudíž v té době velmi nevšední "problém".
Musím přiznat, že se mi asi zatím více líbila knížka Než jsem tě poznala, tady mě nadchnulo to prolévání se minulosti a současnosti (což naopak někomu vadilo), mě osobně to oslovilo moc. Některé pasáže jsou zdlouhavé, ale celkově hodnotím knížku velmi dobře, romantiky tak akorát (ne moc) a příběh má myšlenku, smysl, nápad.
Romantická knížka, která ale vůbec romanticky nekončí, a to je na ni asi tak přitažlivé a zajímavé. Dobře se čte, příběh je hezky vystavěný a námět je poutavý a nevšední. Jako v mnoha jiných případech, tak i v tomto se kniha dočkala filmového zpracování. Téma nemoci, omezení, přitom potřebného nadhledu, který člověku dodá až láska, je tady opravdu hezky vykreslen. Knížku k přečtení doporučuji, v tyto letní dny ideál.
Knížka se mi líbila, ale své výtky k ní mám. Možná až přespříliš tam byl řešený alkoholový rauš hlavní hrdinky, ale jinak čtivé, zajímavé a pohodové čtení. I přes toto mé kladné hodnocení musím konstatovat, že bych knížku neřadila do kategorie světový bestseller, ano, je zajímavá, ale v konečném důsledku ji řada lidí čte, stejně jako já, jen kvůli této nálepce a pak jsou překvapeni, že to až takový "trhák" není.