Zuzvil komentáře u knih
Vždycky se snažím si nejprve přečíst knížku a pak shlédnout film, tady se mi to "bohužel" povedlo opačně, ale vůůůůbec to ničemu nevadilo, knížka je úúúžasná, četla se mi skvěle a téměř jedním dechem, film si myslím je udělán taky zdařile, takže hurá na druhý díl :-)
listopad 2017 - Tak jsem si dala re-reading a stále boží, zhltla jsem knížku za týden a pořád se mi knížka moooc líbí, má to náboj, nápad.
Po knížce bych pravděpodobně nesahla, kdyby se mi nehodila do Čtenářské výzvy...jak jsem teď rada. Hrozné zajímavá věc, chvilkama mi vadilo, ze autor více "neprožíval" některé důležité pasáže, ale pak mi zase naopak přišlo, ze taková ta stručnost a surovost knize dodává to potřebné. Velice mě zaujal námět knihy a celá její pointa. Kniha je svým specifickým způsobem velmi silná a vede k mnohým otázkám a zamyšlením.
Často se mi to nestává, ale tady musím říct, že se mi snad ještě o trošku víc líbil film, než kniha samotná. Knize bych dala 3,5 hvězdičky, idea tohoto díla je skvělá a možná to bylo mnou, ale úplně mě nepohltila, jak jsem si (asi naivně) představovala. Příběh(y) silné, zajímavé, poutavé, ale...
Za mě teda absolutně nečtivá knížka. Chyběla mi snad i přímá řeč, ale i kdyby tam byla, tak mi knížka pravděpodobně "nesedla". Nelíbilo se mi, jak vnučka s babičkou mluví, nelíbilo se mi, že si žádnou hlavní postavu nijak nepředstavuji, absolutně jsem neměla nějak chuť a potřebu si k postavám vytvořit obličeje. Kniha mě anotací velmi zaujala, ale bohužel obsah samotný je velmi neosobní a nečte se opravdu příliš dobře.
Knížka (verze, kterou jsem četla já) mě asi nejvíc fascinovala svými dokonalými ilustracemi Pavla Čecha, to prostě wow. Pointa příběhu je velmi krásná, milá, vede k niternému zamyšlení se sama nad sebou, ale to tak asi na prvních 10 minut :-) Příběh je to krásný, o tom žádná, ale takový asi v této době úplně nepřesvědčivý, já nevím, prostě mě to nedostalo, jak jsem asi očekávala a jaké recenze úúúúžasu jsem kolem sebe četla.
Buď jsem divná já nebo všichni (téměř všichni) ostatní :-))) Mě se knížka absolutně nelíbila hned téměř od začátku, nápad parádní, napsat takový deníček z pohledu otce, aby byl deníček čitelný, tak je potřeba, aby byl vtipný, ale to už je asi kámen úrazu, autor chtěl být vtipný za každou cenu a mě řada věcí už vtipná vážně nepřišla a to zrovna malé dítě sama mám. Upřímně, spíš mě kniha "štvala", než bavila :-(
Za mě 3,5 hvězdičky. Zajímavá severská detektivka, trošku jiného rázu, než její "kolegyně", protože vraha už víceméně známe hned na začátku, ale v knize samotné se postupně rozmotává příběh a až úúúplně na konci zjistíme důvod. Co bylo trošku náročné byly jména, je tam opravdu pěkná řada vyšetřovatelů, intendantů, komisařů a nevím čeho ještě. Jména se mi značně pletla, ale nijak to neztrácí na příjemnosti příběhu. Mě hlavně v knize oslovilo, že mi přišla jako taková klasická detektivka s moderními prvky ;-)
Nooo, jak to jen...nebrečela jsem, ani trošku. Nevím, jestli to může být tím, že jsem četla už Hvězdy nám nepřály (a tato knížka mě teda dostala a rozbrečela) nebo proto, že mi řada těch věcí přišla až absurdní, fakt nevím. Řada lidí přikládá této knize velkou váhu, ale za mě teda ne-e, samozřejmě krásná, milá, romantická, smutná, dobře se četla, ale někdy mi to přišlo až úsměvné jak strašně "obří" ta láska dvou 17letých byla, neříkám, že nemůže být, to ne, ale toto bylo až opravdu absurdní.
Medovníček je velice povedená knížka plná příjemných příběhů a miloučkých ilustrací, no a tento díl není výjimkou.
Knihu jsem dočetla a ač jsem dospělák už pěknou řádku let, tak se mi moc líbila. Příběh je sice fiktivní a pravděpodobně žádný takový chlapec na Orlím hnízdě nebydlel, ale reálný byt samozřejmě mohl a mě hodně oslovil autorův nápad, jak z malého milého chlapce muže vzniknout v podstatě pobočník Hitlera. S velkou lehkostí autor přetvářet tohoto chlapce a bylo velmi zajímavé sledovat jak je dítě manipulovatelné a ovladatelné. Rozhodne ji doporučuji k přečtení.
Na pokračování Než jsem tě poznala jsem byla hodně zvědavá, nápad přivést do děje dceru své (již mrtvé) lásky se mi líbil a oslovil mě, ale celkově jsem si z knížky úplně tzv. na zadek nesedla :-( Kniha je opět čtivá, jak je u autorky zvykem, ale přijde mi taková jakoby zbytečná, vůbec nebyla k první knize "nutností". Každopádně Jojo Moyes vřele doporučuji, jak tuto nebo jiné její knihy, určitě nesáhnete vedle.
Nejprve jsem k těmto knížkám byla skeptická, ani pořádně netuším proč, ale dcera se do nich ihned zamilovala a bylo jasno. Velkoformátové obrázky, krátké, ale příjemné příběhy. A já navíc cením celý nápad, kdy si autorka všechno dekorace a detaily vytvořila sama, nafotila a napsala příběhy. Další díly proto na sebe nenechali dlouho čekat, některé další doma ještě máme a řekla bych, že neztrácení na kvalitě, ba naopak.
Knížku jsem neznala a náhodně jsem si ji vybrala jako dárek k narozeninám. Téma znělo "strašidelně" a také bylo. Prvotina se této autorce, dle mého názoru, povedla, udržuje čtenáře v napětí a na konci každé kapitoly člověk chce pokračovat dál, protože je to jako v televizních seriálech, něco maličko navíc se z každé kapitoly člověk dozví :-) Určitě bych doporučila přečíst, je to dobrá detektivní zápletka se strhujících příběhem.
Této knížce jsem se nejprve nějak nevědomky pořád vyhýbala a vždy jsem upřednostnila jinou, nakonec jsem se k ní teda dopracovala a mrzí mě, že jsem si ji nepřečetla i dříve. Přečetla jsem ji během 3 dnů a byla jsem absolutně nadšená, hrozně mě oslovila provázanost jednotlivých postav, zároveň bylo dokonalé, jak měla každá ženská postava osud, že v příběhu jiné postavy mohla vyznít nějak a přitom ve skutečnosti člověk pochopil (věděl), proč tomu tak je. Určitě vřele doporučuji, ale spíše ženám kolem 25 let a víc, jen můj osobní subjektivní pocit :-)
Úžasná autorka, která umí psát, tato kniha je absolutně skvělá! Na první dobrou je knížka řazená do kategorie "young adult", ale já osobně si myslím, že je spíše určena starším čtenářům, respektive všem věkovým kategoriím :-) Líbilo se mi řazení do kapitol, kdy kapitoly nebyly delší než 2 strany, tím pádem pořád kniha "nutí" číst dál a dál. Navíc má 4 hlavní vypravěče, což je taky velmi zajímavé a poutavé. Kniha pojednává o obří lodní katastrofě, o které já například vůbec dříve nevěděla, takže pro mě byla i poučná. Knihu opravdu vřele doporučuji všem.
Za mě tuto knížku beru jako oddechovku, rozuzlení zajímavé, ale jinak celkově nemůžu říct, že by mě tato knížka tzv. "dostala". Stejnojmenný seriál se mi snad v tomto případě líbil i víc. Autorka má velmi hezkou propracovanost jednotlivých postav, samotný styl vyprávění mě osobně ale úplně nevyhovoval, za mě by knížka klidně mohla být poloviční a výsledek by byl stejný, ne-li lepší, protože by knížka dostala potřebnou dynamiku.
Kde je hranice virtuálního a reálného světa v mysli kluka, kterého rodiče nechají sedět od rána do večera u bojových her? A existuje vůbec? Toť otázka do pranice...krásně zpracované nemilé téma panem Milošem Kratochvílem. Knížka se dětem nemůže číst úplně lehce, ale věřím, že jisté poučení v ní najdou. Nejvhodnější by mi přišlo knihu číst ve školách společně, kde by následovala diskuze na dané téma.
Až se jedná o téma miminek a jejich "výrobu", tak jsme s dcerkou četly od jejích cca 3 let, nadšená z moderních obrázků, příběh jsme více méně popisovali dle věku, určitě bych řadila mezi povedené knížky.
Dcera sérii těchto knížek milovala, když měla cca 2 roky. Celkem jsou 4 díly. Knížky jsem i já všechny znala nazpaměť :-) Ilustrace moderní, ale přitom příjemné, vtipné, vystihující vše podstatné. Textu málo, pár vět, absolutně dostačující. Příjemný formát, zároveň nějaká pointa a poučení v knížkách taky je. Určitě doporučuji k nahlédnutí.