Zviera komentáře u knih
Mám 1. aj 2. diel od samotnej autorky, čo je veľmi milá pani, s ktorou som musela dať napolovicu luxusný rum haha. Príjemná pani a superťažká knižka. Proste odborná kniha od sinologičky - je dobré ju mať a otvoriť, keď vyvstane nejaká otázka. V každej krčmovej debate o TAO určite zabodujete :) Zaradzujem do svojej kategórie "večné tsundoku"
kniha, po ktorej prečítaní získate vieru, že to s vami nie je až také zlé :) Možno nebudete až taký pako, keď sa vám podarí zabehnúť 100 km. Alebo čokoľvek podobne dych vyrážajúce. Vychovať 5 detí ako slušných ľudí. Presvedčiť svojich susedov, aby vo svojich záhradách nepoužívali pesticídy. A tak.
Work hard and be kind.
Fakt pekná knižka, bavila ma.
Najviac záleží na preklade. Určite odporúčam preklad Berty Krebsovej, veľmi čistý a jednoduchý (haha), zaopatrený poznámkami k prekladu jednotlivých výrazov a k danej filozofii danou prekladateľkou. Krebsová Tao te ting prekladala v 70-tych rokoch, verím, že keby dnes žila a odhodlala sa ho prepracovať, určite by bol trochu iný. Ale nie veľmi :)
Objavila som ju v 18-tich a cez ruky mi prešli rôzne preklady a text som vnímala v tom či ktorom období rôzne. Ale chcete univerzálnu múdrosť, ktorá starne s vami? Tao te ting a Aureliove Hovory k sobě ašpirujú.
Príjemné, čítala som kedysi dávno.
Pôvodne na objednávku Reader's Digest . Musím sa priznať, že ma trochu rozčuľuje, kvôli tomu, že les sa vysadiť nedá a pridáva mi prácu vysvetľovať, že sadenie stromčekov nemá zmysel :) (netýka sa ovocnej záhrady a javora pred panelákom ofkors)
Must read. Základný prehľad. Knižka vznikla, keď prof. Kohák zistil, na aké základné otázky sa ho pýtajú účastníci terénnych seminárov, ktoré začal v 90-tych rokoch organizovať VLK (www.wolf.sk) v slovenských lesoch a na ktoré Kohák chodil prednášať filozofiu. Tak vznikla svatozář, ktorú potom, keď sa už nezúčastňoval terénu, účastníci dostávali :) A dostávajú dodnes... Výborným nasledovateľom, čo sa týka hlbokej ekológie a filozofického prehľadu je brňák Bohouš Binka.
Moja takmer 15-ročná Zelená svatozář je ohmataná, zmoknutá, popísaná odkazmi od ľudí ... a vaša? .)
Keď som mala 16 rokov, táto knižka sa mi náhodou dostala do rúk. A už to šlo. Je tam nakusnuté všetko, čo si človek v puberte, ohromený svetom (krásou, cynizmom), môže želať. Potom ešte klasický prehľad od Koháka https://www.databazeknih.cz/knihy/zelena-svatozar-kapitoly-z-ekologicke-etiky-43302 a svet už nikdy nebude ako predtým... :)
knižka o tom, že život nie je o neustálej činorodosti - aj ničnerobenie má svoj význam...
moja prvá od Vonneguta. Doteraz sa dobre bavím, keď si na ňu spomeniem. Odporúčam, kde sa dá - toľko cynizmu :)
Chris Maser, keby všetci lesníci boli ako ty!
Maser bol v 90-tych rokoch aj na Slovensku, v pohorí Čergov, kde s OZ VLK prešiel toto krásne pohorie a do knižky Premenený les pribudol dodatok "Čo by som robil, keby som bol hlavným lesníkom na Čergove"
"Divočina zachráni svet"
Najkrajšia enviro knižka. Podľa jednej z esejí, ktorú obsahuje - Myslet jako hora, je pomenovaná aj knižka https://www.databazeknih.cz/knihy/myslet-jako-hora-169694
Poznám ju roky a siahla som po nej niekoľkokrát, vydalo ju "vlčie" vydavateľstvo ABIES (www.abies.sk), špecializované na knižky zamerané na hlbokú ekológiu.
prečítala som všetky časti Nadace asi 4x (?) Prvýkrát, keď som sa učila "znovu" čítať príbehy a zhltla som to totálne aj s navijakom. Asimov bol vizionár - a Nadaci používam vo svojom profesionálnom aj osobnom živote.
Říše upadá....
.... show must go on!
jedna z Bradburyho flagships :) od jej prečítania mám vždy pocit, že na Marse to vyzerá ako v arizonskej púšti počas naružovelého súmraku, ticho a teplý vietor. Niečo strašne staré a istým spôsobom tragické - presne rozhranie smrti a začiatku nového života.
No jo a ešte sú tam tie príbehy osídľovania, rakety a tak :)
must read :)
útla a zásadná
Touto knižkou začala moja vášeň pre Bradburyho (zberateľská a tak). Kultová vec, nadčasová, ako celý Bradbury. Istým spôsobom dáva návod, ako si určiť priority vo výbere kníh... :) ale - nebudem viac, nech neni spoiler!
Luxus! Mám vydanie od Argo z 2016 a je aj celkom pekne spravená