Archaeopteryx Archaeopteryx oblíbené citáty

☰ menu

S žalářem by se smířil. Skončit jako vězeň - to by byl životní cíl. Ale byla to zamřížovaná klec. Ryk světa lhostejně, pánovitě, zdomácněle proudil mřížemi dovnitř i ven, vězeň byl vlastně volný, mohl se všeho účastnit, nic mu venku neušlo, ba mohl by i vyjít z klece, vždyť tyče byly na metr od sebe, nebyl ani uvězněn.
Franz Kafka

Dřív jsem nechápal, proč jsem na svou otázku nedostal odpověď, dnes nechápu, jak jsem mohl věřit, že se mohu ptát. Ale já jsem přece nevěřil, já se jen ptal.
Franz Kafka

Při žádné příležitosti není dost připraven, ale nemůže si to ani vyčítat, neboť kde by se v tomto životě, který tak mučivě a v každém okamžiku vyžaduje připravenost, našel čas se připravit, a i kdyby tu čas byl, bylo by vůbec možno se připravit, dokud neznáme svůj úkol, čili lze vůbec splnit přirozený, nejen uměle sestavený úkol? Proto se už taky dávno dostal pod kola, kupodivu byl na to nejmíň připraven, což však zároveň utěšuje.
Franz Kafka

„Dostanete se z toho asi tak jako racek z ropné skvrny – křídla budete mít už navždy slepená dehtem.“ (Roviny života)
Julian Barnes

Kdybychom znali všechna fakta, odpouštěli bychom téměř všechno.
Graham Greene

Každý si o sobě myslí: proč právě já bych měl být na tomhle světě odsouzen k ztroskotání a k tragédii? Totéž si myslí vojáci, když vybíhají do útoku, na zteč: proč právě mě by to mělo trefit . . .
Jan Zábrana

Patřil k lidem, jejichž jediná dobrá vlastnost je v tom, že se netváří, že jsou, co nejsou.
Jan Zábrana

Lež si nemůže dovolit porážku, ale pravda ano.
Rabíndranáth Thákur

Ask yourself: what do I really want when I pray? Do you want to be possessed by God? Or to put the same question more honestly, do you want to want it? Then you have it. (Sister Wendy on Prayer)
Wendy Beckett

Milovaná Sestro, jak můžete po tom všem říct, že mé touhy jsou známkou mé lásky?...Ach, dobře cítím, že toto vůbec není to, co se líbí Pánu Bohu v mé malé duši. Líbí se mu, že miluji svou maličkost a svou chudobu, líbí se mu má slepá naděje v jeho milosrdenství...To je můj jediný poklad.
Thérèse de Lisieux

Had I not seen the Sun / I could have borne the shade / But Light a newer Wilderness / My Wilderness has made—
Emily Dickinson

Но знаю я, что лживо, а что свято,- / Я это понял все-таки давно. / Мой путь один, всего один, ребята,- / Мне выбора, по счастью, не дано.
Vladimir Semjonovič Vysockij

Přede mnou jen noc, noc až do konce.
Jan Zábrana

Nemám rád lidi lhostejné k pravdě.
Boris Leonidovič Pasternak