1984 přehled

1984
https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/100803/bmid_1984-ftC-100803.jpg 5 12119 12119

Jedno z najznámejších diel svetovej literatúry nášho storočia spája v sebe prvky spoločensko-politického a vedecko-fantastického románu. Je obžalobou komunistickej diktatúry, ktorá v roku 1984 ovláda všetko, vrátane ľudského myslenia. V centre románu sú osudy čestného, citlivého a uvažujúceho jedinca (Winstona Smitha), ktorý sa vzoprie systému, za čo platí krutú daň. Orwell touto knihou už v roku 1948 ponúkol svetu víziu, ktorá sa neskôr stala realitou.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Petit Press

Nineteen Eighty-Four, 1949

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize 1984. Přihlašte se a napište ho.

KateThePadawan
10.02.2025 5 z 5

(SPOILER) Román 1984od Orwella je jedním z nejznámějších knížek. Tato dystopická vize budoucnosti, ve které je společnost ovládána totalitním režimem, je dodnes aktuální a nutí čtenáře k zamyšlení nad stavem naší civilizace. Orwell mistrně vykresluje svět, ve kterém neexistuje soukromí, svoboda myšlení ani lidská důstojnost. Hlavní hrdina, Winston Smith, se snaží vzepřít proti systému, ale jeho boj je předem prohraný. Kniha je plná silných emocí, napětí a mrazivých scén, které zanechají v čtenáři hluboký dojem.

Toto mistrovské dílo si přečtu zhruba jednou ročně a vždy si na něm najdu něco, co jsem předtím neviděla. Je to pro mě takový Malý princ

Slovenka
10.02.2025 5 z 5

„Najlepšie knihy sú také, ktoré človeku hovoria, čo už sám vie.“
„Nikto sa nikdy neujme moci s úmyslom, že sa jej vzdá. Moc nie je prostriedok, je to cieľ. Cieľom prenasledovania je prenasledovanie. Cieľom mučenia je mučenie. Cieľom moci je moc.“
„Ľudia sú krehké, zbabelé stvorenia, ktoré neunesú slobodu, nedokážu sa postaviť tvárou v tvár pravde, musia byť ovládaní a systematicky klamaní inými, ktorí sú silnejší ako oni.“
(George Orwell)

JanValzan
08.02.2025 5 z 5

Věděl jsem do čeho se pouštím a i tak kniha předčila má očekávání. Všem přemýšlejícím doporučuji ze sta procent.

Nelítostný lovec, Polapená a další knižní novinky (7. týden)

09.02.2025

100 nejčtenějších knih roku 2022

27.12.2022

50 nejčtenějších knih letošních prázdnin (2022)

04.09.2022

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.

Přemýšlela o tom. To nemohou, řekla konečně. To je to jediné, co nemohou. Mohou té přinutit, abys řekl cokoli - cokoli, ale nemohou té přinutit, abys tomu věřil. Nemohou se ti vecpat do duše.

Měl pocit, jako by bloudil houštinami na dně moře, ztracený v obludném světě, kde on sám byl obludou. Byl sám. Minulost byla mrtvá, budoucnost nepředstavitelná.

Kniha 1984 v seznamech

v Přečtených18 553x