1984 přehled
George Orwell (p)
WINSTON SMITH provede v dubnu 1984 něco nepřípustného. Ve válečných podmínkách Oceánie drcené krutovládou jedné Strany si začne psát deník, kterému svěřuje pochyby, jež ho už léta mučí. Úředník londýnského Ministerstva pravdy, kde se retušují, falšují či přímo likvidují dějiny, však ve svých zápiscích obtížně hledá srovnání s dřívějšími normálními časy, jejichž útržky doluje ze zasutých vzpomínek, dennodenně atakovaných přívalem propagandistických žvástů. Je snad jediný, kdo si v téhle zemi zachoval zdravý rozum a paměť? Opravdu kdysi zahlédl něco, co představuje zásadní trhlinu ve fazoně Velkého bratra, z jehož všeobjímající náruče není úniku? Ve zrůdném, avšak svým způsobem dokonalém totalitním režimu je Winstonova touha po špetce nezávislosti možná předem odsouzena ke zmaru… Zcela nový český překlad nejslavnější antiutopie míří ke generaci, jež už krutý a posléze groteskní komunistický útlak nezažila. Kniha, již autor dokončil v roce 1948, ukazuje s prorockou jasnozřivostí smrtelné nebezpečí ideologie zaštiťující se všeobecným dobrem, když žádá, aby se s ní lidé zcela ztotožnili. Fanatici a mocichtiví oligarchové stále číhají na příležitost. Stačí, když na chvíli přestaneme dávat pozor.... celý text
Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: 2021 , LedaOriginální název:
Nineteen Eighty-Four, 1949
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize 1984. Přihlašte se a napište ho.
Na knihu jsem narazila až na mateřské, na rozdíl od většiny ostatních. Její nadčasovost je úžasná. Winston Smith je klasický antihrdina a ty já prostě miluji. Není to perfektní člověk, ale jen chce poznat pravdu. Myslím si, že paralely nemusím vysvětlovat. Doporučuji každému, tuto knihu by si měl přečíst doopravdy každý.
Jak zde již pár lidí psalo, číst tuto knihu ve 20ti, asi bych si z ní neodnesl ani polovinu z toho co nyní a možná, že v 50ti to zase uvidím jinak.
Život v takovém státním zřízení, v takové společnosti a hlavně s takovým omezením svobodného myšlení.... bych opravdu raději sám zabalil. Některé pasáže jsou trochu zbytečně natáhlé, ale chápu zároveň důvod, proč to má v knize své místo.
Popravdě ani nevím jak knihu blíže hodnotit, protože život, který hlavní postava vede si dokážete zosobnit na sebe, je Vám někdy až zle z toho, že i vedení deníku je zločin, že se musíte schovávat a myslet potajnu... tohle by měl číst každý, kdo má dneska pocit, že mu někdo ubírá osobních svobod... třeba by těmto lidem konečně došlo jak velkou svobodu vlastně mají, jen s ní třeba neumí pracovat ku své spokojenosti.
100 nejčtenějších knih roku 2022
27.12.2022
50 nejčtenějších knih letošních prázdnin (2022)
04.09.2022
50 nejčtenějších knih roku 2021
27.12.2021
Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.
„Přemýšlela o tom. To nemohou, řekla konečně. To je to jediné, co nemohou. Mohou té přinutit, abys řekl cokoli - cokoli, ale nemohou té přinutit, abys tomu věřil. Nemohou se ti vecpat do duše.“
„Měl pocit, jako by bloudil houštinami na dně moře, ztracený v obludném světě, kde on sám byl obludou. Byl sám. Minulost byla mrtvá, budoucnost nepředstavitelná.“
Kniha 1984 v seznamech
v Přečtených | 18 321x |
ve Čtenářské výzvě | 3 148x |
v Doporučených | 2 048x |
v Knihotéce | 3 782x |
v Chystám se číst | 3 237x |
antiutopie, dystopie, kakotopie totalitní stát zfilmováno anglická literatura psychologické romány svoboda britská literatura vládní sledování občanů (surveillance)
2000 | Farma zvířat |
2021 | 1984 |
2015 | Na dně v Paříži a Londýně |
2007 | Válečný deník |
2015 | Hold Katalánsku |
Autor v knize popisuje nejhorší formu totální totality, která by mohla ve společnosti nastat. Vládnoucí strana pomocí strachu manipuluje myslí občanů. Objektivní realita neexistuje a pravda je sprosté slovo. Všude jsou přítomné sledovací systémy. Děti udávají své vlastní rodiče. Je raženo heslo "válka je mír“, které sedí na dnešní dobu.
Jsem rád, že jsem knihu četl až teď, když mám rodinu a odlišný pohled na život. Važme si svobody!