1984 přehled

1984
https://www.databazeknih.cz/img/books/empty_bmid.jpg 5 11901 11901

Píše sa rok 1984. Možno je to inak, ale nik sa neodváži spochybniť oficiálny údaj. Londýn aj celá Oceánia sú v područí totalitného režimu. Úradník Winston Smith pracuje na Ministerstve pravdy, kde upravuje alebo likviduje historické záznamy podľa ideologických požiadaviek vládnucej Strany. S každou ďalšou lžou, ktorú napíše, s každým skartovaným dokumentom rastie vo Winstonovi nenávisť k Strane. Zakázané je aj intímne zblíženie, no napriek hrozbe trestu smrti sa tajne stretáva s mladou kolegyňou Juliou, ktorá mu jedného dňa podstrčí papierik s odkazom. Vtedy sa vo Winstonovi začnú rodiť pochybnosti o vodcovi a podvedome hľadá spriaznenca. Veľký brat však netoleruje odpor ani len v myšlienkach. Tých, ktorí sa odvážia čo i len zapochybovať o hlásajúcej pravde, čaká peklo. Román 1984 je dnes rovnako aktuálny ako v čase svojho vydania. Varuje nás pred nekontrolovanou mocou a apeluje na dôležitosť ochrany slobodného prejavu. Orwellov legendárny antiutopický román je nadčasovým dielom, ktoré je stále podnetom na zamyslenie.... celý text

Toto vydání knihy ještě není v prodeji. Má být od 28.02.2025
Literatura světová Romány Sci-fi
Bude vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

Nineteen Eighty-Four, 1949


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize 1984. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (1653)

Slezadav
dnes 5 z 5

Myšlenkově velki silná kniha, určitě nadčasová, určitě velmi varovná. Na rozdíl od Zamjatina i zpracováním přístupná, oproti Bradburymu mi připadala zase hlubší a detailnější.
Kniha, která určitě nutí člověka přemýšlet. Možná ale ne dost, měl jsem občas pocit, že by prospělo, kdyby nechala čtenáře udělat si vlastní závěr, než mu ho nabídnout a nutit přemýšlet jen o jeho správnosti.
Příběh má klasickou dystopickou šablonu, kterou pouze v mírných variacích používají snad všechna díla odehrávající se v takto tuhé totalitě. Co se samotné nesvobody člověka týče, tak tady Orwell šel asi nejdál z toho, co jsem četl. Občas možná až tak moc, že motivy členů vnitřní strany působily mírně absurdně.
V první půli byl pozoruhodný popis restrikcí, nesvobody a prostředků, které Angsoc používal k jejich udržení. V druhé půli byl zajímavý zejména průnik do hloubky a metafyziky celého vnímání člověka samého ve vztahu k okolní "objektivní" realitě. Je pravda, že v některých pasážích se kniha trochu zbytečně táhla, ale jako celek je to pro mě určitě 5*.

K.larki
dnes 5 z 5

Přečíst knihu na střední škole a přečíst ji opět ve středním věku a pozorovat sebe sama...když pominu hrůzu a zvracenost, chápu knihu (mimojine nebo především) jako důkaz opodstatnenosti a důležitosti literatury a kultury a jejich propojením s tzv.obycejnym životem
A ano..je to jedna z těch zasadnich


Dastin
předevčírem 5 z 5

Ve světle světových událostí působí tahle knížka i po letech skvěle. Povinná četba pro všechny a zvlášť pak těm, co inklinují k totalitním hodnotám od nácků po komouše. Ano, je to samozřejmě extrém, ale nejen extrémy počasí mohou nastat...

všechny komentáře

Související novinky (16)

100 nejčtenějších knih roku 2022

27.12.2022


50 nejčtenějších knih letošních prázdnin (2022)

04.09.2022


50 nejčtenějších knih roku 2021

27.12.2021

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.


Citáty z knihy (2)

Přemýšlela o tom. To nemohou, řekla konečně. To je to jediné, co nemohou. Mohou té přinutit, abys řekl cokoli - cokoli, ale nemohou té přinutit, abys tomu věřil. Nemohou se ti vecpat do duše.


Měl pocit, jako by bloudil houštinami na dně moře, ztracený v obludném světě, kde on sám byl obludou. Byl sám. Minulost byla mrtvá, budoucnost nepředstavitelná.


Kniha 1984 v seznamech

v Právě čtených347x
v Přečtených18 245x
ve Čtenářské výzvě3 126x
v Doporučených2 038x
v Knihotéce3 767x
v Chystám se číst3 231x
v Chci si koupit633x
v dalších seznamech128x