1984 přehled
George Orwell (p)
Píše sa rok 1984. Možno je to inak, ale nik sa neodváži spochybniť oficiálny údaj. Londýn aj celá Oceánia sú v područí totalitného režimu. Úradník Winston Smith pracuje na Ministerstve pravdy, kde upravuje alebo likviduje historické záznamy podľa ideologických požiadaviek vládnucej Strany. S každou ďalšou lžou, ktorú napíše, s každým skartovaným dokumentom rastie vo Winstonovi nenávisť k Strane. Zakázané je aj intímne zblíženie, no napriek hrozbe trestu smrti sa tajne stretáva s mladou kolegyňou Juliou, ktorá mu jedného dňa podstrčí papierik s odkazom. Vtedy sa vo Winstonovi začnú rodiť pochybnosti o vodcovi a podvedome hľadá spriaznenca. Veľký brat však netoleruje odpor ani len v myšlienkach. Tých, ktorí sa odvážia čo i len zapochybovať o hlásajúcej pravde, čaká peklo. Román 1984 je dnes rovnako aktuálny ako v čase svojho vydania. Varuje nás pred nekontrolovanou mocou a apeluje na dôležitosť ochrany slobodného prejavu. Orwellov legendárny antiutopický román je nadčasovým dielom, ktoré je stále podnetom na zamyslenie.... celý text
Literatura světová Romány Sci-fi
Bude vydáno: 2025 , Ikar (SK)Originální název:
Nineteen Eighty-Four, 1949
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize 1984. Přihlašte se a napište ho.
Mrazivé čtení. Podepisuji komentář, který vložil boxas.
Jsou knihy, které vymizí z paměti po pár dnech a na druhé straně spektra jsou knihy, na které nezapomenete nikdy, jejich poselství a úryvky se v hlavě usídlí navždy. Taková je i 1984. Ukládám na svoji "VIP" poličku a doporučuji.
Neuvěřitelně silné, nadčasové, varovné, autentické, depresivní, aktuální...
Bohužel.
Citovat z této knihy nemá asi ani cenu, vždyť minimálně to, že Velký bratr nás sleduje, zná každý byť trochu vzdělanější člověk, i když třebas ani netuší, odkud se citát vzal. Prostě přešel do všeobecného povědomí stejně jako, že všichni jsme si rovní, ale někteří z nás si jsou rovnější z Farmy zvířat.
Já nevím, ale už u Farmy zvířat jsem si říkala, že snad George Orwell ani nebyl z tohoto světa. Tak přesně a cíleně popisuje naši společnost (v kterékoliv době a na kterémkoliv místě), že až z toho mrazí.
100 nejčtenějších knih roku 2022
27.12.2022
50 nejčtenějších knih letošních prázdnin (2022)
04.09.2022
50 nejčtenějších knih roku 2021
27.12.2021
Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.
„Přemýšlela o tom. To nemohou, řekla konečně. To je to jediné, co nemohou. Mohou té přinutit, abys řekl cokoli - cokoli, ale nemohou té přinutit, abys tomu věřil. Nemohou se ti vecpat do duše.“
„Měl pocit, jako by bloudil houštinami na dně moře, ztracený v obludném světě, kde on sám byl obludou. Byl sám. Minulost byla mrtvá, budoucnost nepředstavitelná.“
Kniha 1984 v seznamech
v Přečtených | 18 420x |
ve Čtenářské výzvě | 3 168x |
v Doporučených | 2 060x |
v Knihotéce | 3 805x |
v Chystám se číst | 3 244x |
antiutopie, dystopie, kakotopie totalitní stát zfilmováno anglická literatura psychologické romány svoboda britská literatura vládní sledování občanů (surveillance) vymývání mozkůAutorovy další knížky
2000 | Farma zvířat |
2021 | 1984 |
2015 | Na dně v Paříži a Londýně |
2007 | Válečný deník |
2015 | Hold Katalánsku |
Extrémně zásadní dílo od jehož přečtení by vás rozhodně nemělo nic odradit.