Babylon neboli Nutnost násilí přehled
Rebecca F. Kuang
Román z alternativní historie prodchnutý magií od autorky bestselleru Maková válka Traduttore, traditore: Akt překladu je vždy aktem zrady. Rok 1828. Sirotka Robina Swifta odveze tajemný profesor Lovell z Kantonu do Londýna. Tam Robin celé roky studuje klasické jazyky a čínštinu a připravuje se na den, kdy nastoupí na prestižní Královský ústav překladatelství při Oxfordské univerzitě. Tento ústav, zvaný též Babylon, je hlavním světovým střediskem překladatelství a také magie. Stříbrodělství, umění zhmotňovat význam ztracený v překladu pomocí kouzelných stříbrných slitků, poskytlo Britům nevídanou moc a teď se uplatňuje při kolonizačních snahách impéria. Pro Robina je Oxford utopií, jež žije věděním. Vědění je však poslušné moci a Robin jako mladý Číňan vychovaný v Británii pochopí, že sloužit Babylonu znamená zrazovat svou vlast. Začne váhat mezi Babylonem a tajným spolkem Hermés, usilujícím o zastavení imperiální expanze. Když se Británie vrhne kvůli stříbru a opiu do nespravedlivé války s Čínou, Robin se musí rozhodnout… Lze změnit vlivné instituce zevnitř, nebo se revoluce skutečně neobejde bez násilí?... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2024 , HostOriginální název:
Babel or the Necessity of Violence, 2022
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Babylon neboli Nutnost násilí. Přihlašte se a napište ho.
Zajímavý příběh, v zajímavém prostředí. Autorka mě vždycky zaujme tím, že nedokážu odhadnout, jakým směrem se příběh bude ubírat. Nepřijde mi, že by používala zajeté vzorce, jak vystavit příběh hrdiny ve světě s fantasy prvky.
Tato kniha není pro čtenáře, které hledají akci nebo propracovaný svět. Ale pro někoho, kdo se rád zabývá společenskými problémy a dilematy.
Profesor Lovell se ujme sirotka z Kantonu a odveze ho do Londýna, kde ho připravuje na studium na Oxfordské univerzitě. Když ale Robin nastoupí na Královský ústav překladatelství, zvaný též Babylon, pochopí, že tím jako mladý Číňan zrazuje svou vlast a čekají ho nelehká rozhodnutí.
S touto knihou jsem strávila pár měsíců. Nemohla jsem se do čtení nutit, musela jsem ji číst v klidu a věnovat ji veškerou pozornost, aby mi něco neuniklo, a tak to nějakou dobu zabralo.
Na každé straně tu vyzařuje láska ke knihám, jazyku i překladu, a když mě nějaká část zrovna bavila, nemohla jsem se odtrhnout. Pak tu ale byla strašná spousta poznámek pod čarou, a těm já moc neholduji.
Od autorky jsem teď už přečetla tři knihy - jednu si zamilovala, druhá mě zklamala a o poslední stále nevím, co si mám myslet, ale láká mě si ji přečíst ještě jednou. Věřím, že to bude ještě větší zážitek a narazím na detaily, které jsem poprvé neviděla.
Babylon neboli Nutnost násilí je pro milovníky spletitých příběhů, které nejsou plné dialogů, ale pomalejšího vyprávění o politice, historii, literatuře, a to vše v alternativní Velké Británii v 19. století.
Děkuji nakladatelství @hostbrno za knihu. #spoluprace
Tiché hlasy, Královský život a další knižní novinky (10. týden)
03.03.2024
Kniha Babylon neboli Nutnost násilí v seznamech
alternativní historie magie historická fantasy překladatelé, překladatelky sirotci Oxford dark academia
2022 | Maková válka |
2024 | Babylon neboli Nutnost násilí |
2023 | Dračí republika |
2024 | Spalující bůh |
2024 | Nažluto |
Jedinečná kniha. Velice oceňuji celou řádku témat, které kniha zpracovává. Pokud milujete knihy a vůbec celý knižní obor, tato kniha je jasné ano! Kombinace knih, školy, vědy, ale i politiky a závažnějších témat mě naprosto dostalo a celou knihu jsem si moc užila. Zároveň ale chápu, že nesedne každému. Jestliže nejste milovníky složitých knih (ať už jazykem, tak i tématy) a nemáte blízko k historii a knihám, tato knížka pro Vás není.