Bože chraň aspidistru přehled

Bože chraň aspidistru
https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/320789/mid_boze-chran-aspidistru-lYb-320789.png 4 132 132

Sociální román s autobiografickými rysy. Hlavní hrdina Gordon Comstock, začínající básník a občanským povoláním prodavač v knihkupectví, živoří na hranici bídy a marně se snaží zůstat věrný dráze, pro kterou se rozhodl. Je donucen prodat své literární schopnosti lukrativněji a končí v pokřivené idylce středostavovského života – v idyle, jejímž symbolem je ona všudypřítomná květina za okny anglických domácností, aspidistra. Bibliofilie.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Volvox Globator , Kniha, grafika, bibliofilie – KGB
Originální název:

Keep the Aspidistra Flying, 1936


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bože chraň aspidistru. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (21)

Villon
21.08.2024 5 z 5

Moje druhá kniha od Orvella a tak.jako.u Farmy , kterou jsem dočetla také v noci, mi kniha rozpumpovala mozek do nejvyšších obrátek. Až po dočteni jsem pochopila spojení s aspidistrou...odolná, nenáročná, dlouhověká. A to.jsem vlastně měla v knihovně požadavek na Orwellovu knihu 1984,ale ta je na pořadnik a to pořadně dlouhy .
Pocity jsem.při čteni ...hodně různorodé
Nevím, Gordon mi připadal, jako malý, rozmazaný spratek, ktery nevi co v životě chce a nedá pokoj, dokud to nedostane. Nesnášela jsem ho, přitom obdivovala Orwelův styl, jakým onu postavu tak neskutečně popsal. Co obdivovala, byla jsem jim naprosto fascinována a přitom žasla nad tím, že vlastně podobné postavy znám i z reálného života.
Nicméně , romány pana Orwela mi hodně zachutnaly a k Vánocům dám rodině jedině téma dárků, protože jsem zatoužila alespon něco z Orwela mít, vlastnit, ve své vlastní knihovně.

Lenka4
12.08.2024 5 z 5

Nadčasový příběh. Gordoni vyhlašující válku penězům a poté se užírající svojí chudobou se vyskytují v každé společnosti. Někteří ale nemají takové štěstí na přátele, či zatvrzele odmítají zmoudřet a převzít odpovědnost za život svůj i svých nejbližších.


mgeisselreiter
11.06.2023 4 z 5

Orwell zase trochu jinak, než ho znám. Jeho hrdina je takový paličák, až to člověka vytáčí a štve, ale o to autorovi asi taky šlo. Pohled na společnost z jistého úhlu mít či nemít peníze, zařadit se do společnosti podle svých schopností nebo bojovat proti kapitalismu za každou cenu bez ohledu na sebe i na své přátele?
Vydání z roku 2001 nemá snad jedinou tiskovou chybu, proč se Volvox nedrží této preciznosti i dále? (V pozdějších letech se některé knihy tak hemží chybami, že se skoro nedají číst.) 75%, 11. 6. 2023.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (14. týden)

31.03.2019


Citáty z knihy (4)

Měli i svůj cynický systém zásad. Veřejnost je stádo sviní a dělat reklamu je totéž co harašit klackem v kýblu s pomejemi. A přesto se pod jejich cynismem vposledku skrývala naivita, slepá víra v boha peněz.


Byl to doklad toho, že člověku se dostane čehokoli na světě, za podmínky, že to doopravdy upřímně nechce.


V čem to dneska žijeme! To není život, to je paralýza, smrt zaživa. Podívej se na tyhle baráky a na ty lidi uvnitř. Někdy mi přijde, že jsme všichni mrtvoly. Hnijeme nastojato.


Více citátů z knihy najdete u autora.


Kniha Bože chraň aspidistru v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených167x
ve Čtenářské výzvě16x
v Doporučených8x
v Knihotéce79x
v Chystám se číst129x
v Chci si koupit31x
v dalších seznamech3x