Bože chraň aspidistru přehled

Bože chraň aspidistru
https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/462366/bmid_boze-chran-aspidistru-10H-462366.jpeg 4 132 132

Gordon Comstock je mladý spisovatel, který pohrdá „bohem peněz“ a jeho nadvládou nad celou meziválečnou anglickou společností. Odmítne proto práci v reklamní agentuře a nechá se zaměstnat v malém knihkupectví. Výsledkem je však pocit, že jím jeho dívka Rosemary pohrdá právě proto, že se vzdal světských statků. Bože chraň aspidistru je psychologicko-společenský román, v němž Orwell trefně vykresluje tápání mladého, zmateného idealisty ve společnosti hnané touhou po zisku. Se suchým humorem popisuje pošetilé chování svých hrdinů, zároveň však odmítá poskytovat jednoduché odpovědi na jejich složitá osobní dilemata.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: ekniha , Argo
Originální název:

Keep the Aspidistra Flying, 1936


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bože chraň aspidistru. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (21)

Villon
21.08.2024 5 z 5

Moje druhá kniha od Orvella a tak.jako.u Farmy , kterou jsem dočetla také v noci, mi kniha rozpumpovala mozek do nejvyšších obrátek. Až po dočteni jsem pochopila spojení s aspidistrou...odolná, nenáročná, dlouhověká. A to.jsem vlastně měla v knihovně požadavek na Orwellovu knihu 1984,ale ta je na pořadnik a to pořadně dlouhy .
Pocity jsem.při čteni ...hodně různorodé
Nevím, Gordon mi připadal, jako malý, rozmazaný spratek, ktery nevi co v životě chce a nedá pokoj, dokud to nedostane. Nesnášela jsem ho, přitom obdivovala Orwelův styl, jakým onu postavu tak neskutečně popsal. Co obdivovala, byla jsem jim naprosto fascinována a přitom žasla nad tím, že vlastně podobné postavy znám i z reálného života.
Nicméně , romány pana Orwela mi hodně zachutnaly a k Vánocům dám rodině jedině téma dárků, protože jsem zatoužila alespon něco z Orwela mít, vlastnit, ve své vlastní knihovně.

Lenka4
12.08.2024 5 z 5

Nadčasový příběh. Gordoni vyhlašující válku penězům a poté se užírající svojí chudobou se vyskytují v každé společnosti. Někteří ale nemají takové štěstí na přátele, či zatvrzele odmítají zmoudřet a převzít odpovědnost za život svůj i svých nejbližších.


mgeisselreiter
11.06.2023 4 z 5

Orwell zase trochu jinak, než ho znám. Jeho hrdina je takový paličák, až to člověka vytáčí a štve, ale o to autorovi asi taky šlo. Pohled na společnost z jistého úhlu mít či nemít peníze, zařadit se do společnosti podle svých schopností nebo bojovat proti kapitalismu za každou cenu bez ohledu na sebe i na své přátele?
Vydání z roku 2001 nemá snad jedinou tiskovou chybu, proč se Volvox nedrží této preciznosti i dále? (V pozdějších letech se některé knihy tak hemží chybami, že se skoro nedají číst.) 75%, 11. 6. 2023.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (14. týden)

31.03.2019


Citáty z knihy (4)

Měli i svůj cynický systém zásad. Veřejnost je stádo sviní a dělat reklamu je totéž co harašit klackem v kýblu s pomejemi. A přesto se pod jejich cynismem vposledku skrývala naivita, slepá víra v boha peněz.


Byl to doklad toho, že člověku se dostane čehokoli na světě, za podmínky, že to doopravdy upřímně nechce.


V čem to dneska žijeme! To není život, to je paralýza, smrt zaživa. Podívej se na tyhle baráky a na ty lidi uvnitř. Někdy mi přijde, že jsme všichni mrtvoly. Hnijeme nastojato.


Více citátů z knihy najdete u autora.


Kniha Bože chraň aspidistru v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených167x
ve Čtenářské výzvě16x
v Doporučených8x
v Knihotéce79x
v Chystám se číst129x
v Chci si koupit31x
v dalších seznamech3x