Chaloupky přehled
Štěpán Javůrek
František a Florián, dva chlapci z českého vnitrozemí, se shodou okolností dostávají krátce po vzniku Československé republiky do pohraniční oblasti Krušných hor. Jeden touží po dobrodružném životě, druhý i s rodinou přichází z donucení. Usadí se v malé obci Chaloupky a snaží se zvyknout si na nový život v horách a mezi místními obyvateli. V celé obci však žijí pouze dvě české rodiny, ostatní obyvatelstvo je německé. A přestože v meziválečné době spolu lidé vycházejí dobře a jsou zvyklí si pomáhat, se zdvihající se vlnou agresivního nacionalismu berou zavedené pořádky v pohraničí rychle za své. Z dosud rozumných lidí se stávají nepřátelé a v nově vzniklých Sudetech už nikdo z Čechů není v bezpečí…... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Chaloupky. Přihlašte se a napište ho.
Na začátku jsem nemohla nejdříve pochopit, kdo ke komu patří a kdo vlastně má být ta Rita,kterou vlastně všechno začíná,která se vrací tam, kde žila...Postupně se ale do děje dostáváte a už víte,kdo je kdo. Je to velice zajímavý pohled na podhůří Krušnohor, velice se mi líbila krajina, kam byl zasazen příběh knihy.
Nemohla jsem se do knížky vůbec začíst, což bylo hlavně tím velkým množstvím postav. Proto jsem si ani žádnou neoblíbila a dějem jsem jen tak podivně proplouvala. Druhý díl byl mnohem povedenější.
100 nejčtenějších knih roku 2022
27.12.2022
Knižní novinky (31. týden)
01.08.2021
Kniha Chaloupky v seznamech
v Přečtených | 1 349x |
venkovské romány Krušné hory, Krušnohoří Sudety historické romány český venkov zaniklé obce české rományAutorovy další knížky
2022 | Sudetský dům: Jaro - léto 1945 |
2021 | Nebe nad Perninkem |
2021 | Chaloupky |
2023 | Sudetský dům II: Podzim 1947 - květen 1950 |
2024 | Sudetský dům III: 1959–1968 |
(SPOILER) Moc hezký sladkobolný příběh. Láska, jakou měla Rita s Floriánem je snad jen v knihách :-). Kniha se hezky četla jako celek. Jednotlivé postavy nebyly moc detailně popsané a tak jsem si žádnou neoblíbila a ani nesoucítila s jejich utrpením. Jejich osudy jsem prostě brala jako fakt té doby. V dalších autorových knihách, jako třeba Sudetský dům, už je to lepší :-).