Chlapec v pásikavom pyžame přehled
John Boyne

Chlapec v pásikavom pyžame série
1. díl >
Príbehy nevinnosti existujú aj v tej najdesivejšej realite. Toto je príbeh dvoch chlapcov v časoch, ktoré nemôžu nijako ovplyvniť. Začína sa v Berlíne roku 1942. Jedného dňa sa Bruno vráti zo školy a nájde pobalené všetky veci. Jeho otec dostal nové miesto a rodina sa s ním musí odsťahovať ďaleko na zvláštne miesto, kde nemá čo robiť, kde sa nemá s kým hrať. Kam len oko dovidí sa tiahne plot, ktorý ho oddeľuje od čudných ľudí. Bruno je však prieskumník a nezmieri sa s tým, čo vidí. Pri prieskumných cestách pozdĺž plota stretne chlapca, ktorého život a podmienky sú úplne odlišné od jeho.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2007 , Slovart (SK)Originální název:
The Boy in the Striped Pyjamas, 2006
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Chlapec v pásikavom pyžame. Přihlašte se a napište ho.

Přes poměrně častou kritiku, že kniha je historicky nepřesná, že by se Bruno takto se Šmuelem nikdy nemohl skamarádit, protože Šmuel by neměl čas celý den vysedávat u plotu a tak dále, bych knihu ohodnotila velmi kladně. Jako středobod celého příběhu si autor zvolil dětského hrdinu, na začátku ještě zcela neposkvrněného rasovými ideály, přestože měl tatínka vysoce postaveného nacistu. A právě na dětském hrdinovi můžeme krásně vidět, že je člověk svou náturou mírumilovné stvoření, jehož předsudky a nenávist vůči jiným skupinám obyvatelstva nepochází z něho samého, nýbrž se v něm tvoří vlivem prostředí, ve kterém vyrůstá, a vlivem lidí, kteří ho obklopují.
Chlapec v pruhovaném pyžamu je jediný film, u kterého si pamatuji, že jsem brečela. A slz bylo opravdu hodně.

Kniha se mi moc líbila, ale musím konstatovat, že malý Bruno byl místy trochu otravný, ve filmovém provedení mi byl sympatičtější, lépe jsem jej chápala. V knize mi také trochu scházel prostor pro přemýšlení, jaké pohnutky vedly jednotlivé postavy k jejich chování, to bych řekla, že film poskytuje více. Musím velmi ocenit, jazyk, kterým je kniha psána, opravdu jsem měla pocit, že čtu výpověď malého chlapce. Jsem ale ráda, že jsem nejdříve četla knihu a pak až viděla film, protože jsem mohla porovnávat rozdíly ve zpracování, ty nebyly nijak velké, ale především v závěru se obě verze trochu rozcházely – film prozrazuje víc.
Kdysi - napínavá kniha o nezměrné odvaze a naději
12.09.2016
„„Tohle není žádný domov a nikdy nebude”“
„„Měli bychom si umět vybrat ze špatného to nejlepší.““
„„Veškerá rozhodnutí za nás totiž dělá někdo jiný.““
Kniha Chlapec v pásikavom pyžame v seznamech
v Přečtených | 2 938x |
v Mé knihovně | 561x |
koncentrační tábory Židé druhá světová válka (1939–1945) Osvětim (koncentrační tábor) přátelství, kamarádství děti zfilmováno děti a válka holokaust, holocaust pro děti od 10 letAutorovy další knížky
2017 | ![]() |
2020 | ![]() |
2020 | ![]() |
2019 | ![]() |
2017 | ![]() |
trošku jsem se minula záměrem, protože v průběhu četby mi došlo, že tato kniha asi není určená pro dospěláky, nýbrž pro mládež. tím pádem je velmi zjednodušená a jsou tam za mě trošku nereálné věci, které ale mají vzbudit zájem asi spíše mladšího publika. nicméně velmi čtivý, silný příběh...