Chlapec v pruhovaném pyžamu přehled
John Boyne
Brunovi se nechce opouštět starý dobrý pokojíček, školu a kamarády v Berlíně a stěhovat se do nového, osamělého a ponurého domu v tajemném místě jménem Aušic. Jenomže Fíra, nadřízený Brunova tatínka, tak rozhodl a devítileté děti do podobných záležitostí nemají co mluvit. S kým si tady ale Bruno bude hrát? Z okna vidí jen vysoký plot a za ním občas podivné lidi, kteří všichni nosí pyžamo – i přes den! A pak se jednoho dne seznámí se stejně velkým Šmuelem…... celý text
Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: 2017 , Slovart (ČR)Originální název:
The Boy in the Striped Pyjamas, 2006
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Chlapec v pruhovaném pyžamu. Přihlašte se a napište ho.
Přečteno na jeden nádech. Konfrontace dětské nevinnosti a čirého zla ve své nejhorší podobě je vždy silná - a perspektiva dítěte ještě silnější. Roztomilé zkomoleniny Fíra a Oušic, vlastně úplně obyčejné (i když ve skutečnosti zcela neobyčejné) dětské přátelství oddělené ostnatým drátem ("škoda, že jsme si spolu nemohli nikdy hrát"), všední trable 9letého kluka ("buď rád, že nemáš sestru") postavené tváří v tvář hrůzám "tam za plotem", to všechno ve mně bude doznívat ještě hodně dlouho.
Ihned se vrhám na pokračování!
Obdivuji autora za to, že napsal knihu o takovém tématu a ještě popsaný očima devítiletého chlapce. Bruno se choval na svůj věk, kniha se četla rychle a já nemůžu najít jedinou nedokonalost, kterou bych tu mohla zmínit.
Kdysi - napínavá kniha o nezměrné odvaze a naději
12.09.2016
„„Tohle není žádný domov a nikdy nebude”“
„„Měli bychom si umět vybrat ze špatného to nejlepší.““
„„Veškerá rozhodnutí za nás totiž dělá někdo jiný.““
Kniha Chlapec v pruhovaném pyžamu v seznamech
v Přečtených | 2 876x |
koncentrační tábory Židé druhá světová válka (1939–1945) Osvětim (koncentrační tábor) přátelství děti zfilmováno děti a válka holokaust, holocaust
2017 | Chlapec na vrcholu hory |
2020 | Můj brácha se jmenuje Jessica |
2019 | Skrytá zuřivost srdce |
2020 | Chlapec v pruhovaném pyžamu |
2017 | Kromobyčejná pouť Barnabyho Brocketa |
Chtěla jsem si přečíst knihu, kterou mají děti jako "dobrovolnou četbu" na ZŠ. O koncentračních táborech jsem přečetla dost knížek - pro dospělé. Toto je však dobře napsaný příběh "z druhé strany barikády" pohledem malého kluka. Film jsem neviděla, takže závěr knihy byl pro mne velice překvapivý a nedal mi usnout.