Fantóm chrámu přehled

Fantóm chrámu
https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/44185/bmid_fantom-chramu-ZWa-44185.jpg 5 154 154

Příběhy soudce Ti série

Poslední čínský detektivní příběh Roberta van Gulika se odehrává v odlehlém okrese západního pohraničí mocné říše Ťiang. Za východní branou na zalesněném kopci stojí po staletí buddhistický chrám. V něm je spácháno několik vražd – záhadných a brutálních. Způsobuje je fantom chrámu? Vyšetřování soudce Ti je obtížné, hodně mu pomůže věrný seržant Ma Žung, dcera Krále žebráků a krví napsaná zpráva mladé dívky Nefrit. Popis chudinských čtvrtí Číny v sedmém století stejně jako popis příbytků bohatých lidí tvoří zajímavý rámec celého příběhu.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: , Slovenský spisovateľ

The Phantom of the Temple, 1966

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Fantóm chrámu. Přihlašte se a napište ho.

soukroma
24.09.2024 5 z 5

Opravdu jeden z nejhrůznějších případů soudce Ti: tři vraždy a dva pokusy o vraždu soudcova poručíka Ma, starší zmizení/únos mladé dívky, záměny mrtvol a usekaných hlav, přízrak, nevěry, nekalosti (krále) žebráků.... Však jde také o státní zlaté pruty vysoké hodnoty - ukradené Strážci pokladu na cestě. Soudce musí rozmotat provázané případy a dopídit se motivů a jednání hned sedmi zainteresovaných místních.
Tentokrát jsme na západním pohraničí země, na okraji tatarských stepí, a také se potkáváme v městečku s Tatary, Ujgury, a s jejich náboženstvím, či spíše čarodějnictvím. Ostatně samotné místo děje je opuštěný budhistický chrám, který proslul obscénními obřady a dodnes je příslušně výtvarně vyšperkován. soudce Ti jako zapřisáhlý příznivec konfucianismu se netají odporem k budhismu zejména v téhle temné, zpozdilé podobě (stejně jako se vymezoval k podobným praktikám v taoistickém Strašidelném chrámu).
Více přijdou ke slovu moudré a krásné soudcovy manželky, zejména první a třetí dáma. První dáma slaví 39. narozeniny (soudci je teprve 40, takže svoji moudrost a zkušenost nabral plnými hrstmi hodně brzy, když je toto Gulikův příběh poslední).
Potěšil mne plánek města i samotného chrámu.

drakamena
22.06.2024 3 z 5

Nebylo to špatné a musím uznat, že pachatele jsem neuhádla. Bohužel jeho odhalení bylo dost slabě napsané, konci jednoduše chyběla šťáva. Uvědomuji si, že se jedná o historické detektivky a ne o akční thrillery, ale přece jen, jistou dávku vzrušení a napětí bych čekala.

Jara 56
10.05.2024 4 z 5

Soudce Ti mě baví, krásně napsané a navíc čínské historické metody vyšetřování, výslechu a posléze tresty, z toho jde mráz po zádech.

Kniha Fantóm chrámu v seznamech