Farma zvířat přehled

Farma zvířat
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/501842/bmid_farma-zvirat-PZd-501842.jpg 5 10595 10595

Všechna zvířata jsou si rovna, ale některá jsou si rovnější. Když zvířata z Panské farmy svrhnou svého nezodpovědného pána a převezmou kontrolu nad farmou, domnívají se, že je čeká nový a svobodný život. Farma zvířat, jak svůj domov přejmenují, je zorganizována tak, aby si v ní všichni zvířecí tvorové, kteří splňují sedm přikázání, byli rovni. Jak ale čas plyne, formuje se na farmě nová elita, které vládnou prasata Napoleon a Kuliš. Ostatní zvířata brzy zjistí, že si nejsou všechna tak rovna, jak si představovala, a poznávají, že jsou beznadějně chycena do pasti, kdy je jedna forma tyranie pouze nahrazena jinou. Orwellova brilantní satira je nadčasovou alegorií o korumpujícím vlivu moci a vedle románu 1984 je nejznámějším dílem britského spisovatele.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Fortuna Libri (CZ)

Animal Farm, 1945

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Farma zvířat. Přihlašte se a napište ho.

MoniMonika
12.02.2025 5 z 5

Farma zvířat je kniha, která vás zasáhne svou syrovostí a až děsivou nadčasovostí. Orwell mistrně ukazuje, jak se původně ušlechtilé ideály mohou zvrtnout ve svou vlastní karikaturu a jak snadno se mocní naučí manipulovat davem. Atmosféra postupně houstne, až si člověk uvědomí, že sleduje něco, co se v různých obměnách děje znovu a znovu. Nejvíc mě zasáhl osud koně Boxera – jeho oddanost, naivita a hořký konec jsou drsnou připomínkou toho, jak režimy zacházejí s těmi, kdo jim bezmezně věří. Orwell tuhle alegorii napsal před desítkami let, ale když se rozhlédneme kolem, zjistíme, že její poselství je až děsivě aktuální. Tahle kniha by měla být povinnou četbou!

Petr874
28.01.2025 4.5 z 5

Zajímavé dílo, které jsem se až bál číst. Bylo zajímavě děsivé pozorovat "nově" nastupující tyranský režim, který se tvářil jako dobrý. Podobně jako v románu 1984, mě mrazilo přepisování historie pro dobro režimu, či samotné porušování sedmera přikázání...
Sice novela ve mě nenechala tak hluboké myšlenky jako román 1984, ale i tak doporučuji si to přečíst.

ma_Run_ka
23.01.2025 5 z 5

Nové ilustrované vydání knihy s obrázky ukrajinského malíře Iwana Kulika, také s textem, v němž autor objasňuje zrod své slavné knihy. Krásná je i barevná ořízka. Knihu jsem si vybrala do letošní Čtenářské výzvy a stala se součástí mé vlastní knihovny.
Hlavním motivem je vzpoura zvířat, revoluce a vyhnání člověka (pan Jonas) z farmy. Vláda zvířat se však zvrhne, touha po moci je silná, vše vede ke sporům a k tyranii mezi zvířaty. Jde vlastně o bajku a parodii na sovětský komunismus.
Velmi pravdivé, až děsí, že je poplatné i v dnešní době!

Kniha dvou cest, Dotek jako led a další knižní novinky (6. týden)

05.02.2023

100 nejčtenějších knih roku 2022

27.12.2022

Děvčata z Firefly Lane, Chvění kouře a zlata a další knižní novinky (24. týden)

12.06.2022

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.

Kniha Farma zvířat v seznamech

v Přečtených17 034x