Flámsky obraz přehled

Flámsky obraz
https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/144663/bmid_flamsky-obraz-f8n-144663.jpg 4 79 79

Mladá reštaurátorka Júlia objaví pod vrstvou olejovej farby na obraze veľmi známeho flámskeho maliara Pietra van Huysa nápis. Postavy na obraze hrajú životne dôležitú šachovú partiu, v pozadí, pri obloku sedí prekrásna žena v čiernych šatách. Do tejto olejomaľby, ale predovšetkým do motívu šachovej partie vložil maliar tajomný kľúč k odhaleniu tragickej udalosti, ktorá sa odohrala pred päťsto rokmi v Ostenburskom vojvodstve. Júlia spolu s historikom umenia Álvarom, so starým priateľom z detsva starožitníkom Cézarom a s excentrickým šachovým hráčom Munozom pátra po odpovedi na otázku: Kto zabil rytiera? Pátranie ženie protagonistov do vzrušujúceho a životu nebezpečného odhaľovania šachového hlavolamu. Je možné, aby existovala spojitosť medzi starým obrazom a súčasnosťou? Júliin život je ohrozený.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Slovart (SK)
Originální název:

La tabla de Flandes , 1990


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Flámsky obraz. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (17)

Česneksmedem
28.03.2020 5 z 5

Tak tohle byl přesně můj šálek čaje. Pochopitelně literární. S knihou to sice vůbec nesouvisí, ale čaj mám nejraději z Nepálu a Srí Lanky.
Moje nadšení má hned několik důvodů. Prvním je fakt, že jsem v pradávné době hrával šachy v rámci místní okresní ligy. Druhým důvodem je moje slabost pro hádanky. Dalším pak obdiv k dílům starých mistrů, a to jak malířů, sochařů, hudebníků... Vše korunuje decentní a inteligentní literární styl. Navíc je zde připomenut jeden velikán, a sice Edgar Allan Poe a jeho Maelzelův hráč (viz například kniha Roberta Löhra Šachový Turek).
Malou kaňku na jinak parádním zážitku představuje neustálé kouření Julie při restaurování starých obrazů. To bylo docela odporné a neuctivé.
Výše uvedeným jsem se snažil dokázat, že kniha stojí za přečtení. Jenže: Dokazatelnost je pojem ještě mnohem vágnější než pravda.
Několik drobných chyb a přehmatů v knize je třeba prominout. Pranic nemění na kvalitě této knihy.

Magrata15
07.03.2020 3 z 5

V půlce knihy jsem si říkala - na co zbytek, když záhada obrazu už je vyřešena.
Pak se ale rozběhly další události a detektivní pátrání (kupodivu v hlavní roli restaurátorka uměleckých děl a šachista) a kniha si tím ode mě získala další plusové body.
Mínus - na detektivku spousta zbytečného povídání kolem a celkem nudné šachové partie (já šachům nerozumím a dost jsem se v tom ztrácela).


bekule
23.01.2020 5 z 5

4,5
To bylo pro mě příjemné překvapení protože jsem se trochu obávala že kniha která je celá založená na šachové partii mě bude nudit. Nestalo se, pro mě kupodivu velmi záživné a hodně napínavé čtení. Půl hvězdičky strhávám za konec, padoucha jsem tušila ale to rozuzlení už bylo trochu moc překombinované. Potěšilo mě i nahlédnutí do práce restaurátorky. Hodně dobrá kniha která utkví v paměti.

........................................................................................................Výzva 2020/3

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

1993 - Grand Prix de Littérature Policiere (Romans Etrangers)


Kniha Flámsky obraz v seznamech

v Přečtených100x
ve Čtenářské výzvě6x
v Doporučených8x
v Knihotéce61x
v Chystám se číst37x
v Chci si koupit10x