Hotýlek přehled

Hotýlek
https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/249022/bmid_hotylek-249022.jpg 4 5223 5223

Některé věci jako by existovaly mimo čas. Zůstávají stejné navzdory dějinám, válkám, totalitním režimům i počasí. Takový je i hotel– vlastně spíš hodinový hotýlek – pana Leopolda, založený v dobách první republiky a nabízející párům potěšení a rozkoš za protektorátu, a dokonce i poté, co ho znárodnili komunisté. Oč více přímočaré lásky ale nabízely hotelové pokoje, o to osudovější a dramatičtější vztahy se odehrávaly v rodině majitele a posléze správce. Po velmi úspěšném románu Slepá mapa, popisujícím dramatické životní osudy tří generací žen, se v nové knize autorka věnuje především mužskému hrdinovi: Leopoldovu vnukovi Václavu Mánesovi, který převzal vedení hotýlku v šedesátých letech. Václav je muž bez jasných názorů i charakteru, což mu umožňuje obratně proplouvat komunistickým režimem a držet rodinný podnik stále pohromadě. To má však zničující vliv na vztahy v rodině i životy lidí, kteří se ocitnou v jeho blízkosti. Ve svém novém románu Mornštajnová potvrzuje, že je rozenou vypravěčkou, která dokáže čtenáře strhnout.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hotýlek. Přihlašte se a napište ho.

lenka5798
14.12.2024 2.5 z 5

Kdyby tohle byla moje první knížka od této autorky, nikdy si další už určitě nepořídím. Ke čtení jsem se musela nutit a dočetla jsem to jen tak tak. Jsem ráda, že jsem začala Hanou. Ne že by byla knížka úplně špatná, ale čekala jsem víc příběhů o hotýlku, o jeho návštěvnících a ne o jedné rodině, která náhodou vlastnili hotel, který v příběhu figuruje hodně, ale opravdu hodně okrajově. Asi mě zmátla i anotace, která udělá představu, že budete číst o hodinovém hotýlku, který překonal všechny války a režimy. Je to prostě příběh dvou rodin, které spojí osud. Žijí své životě, plné lásky, naděje, ale i strastí a nepřízni osudu. Rodí se a umírají v kulise hodinového hotýlku.

eltondo
07.12.2024 3 z 5

Moje první kniha od autorky. Musím přiznat, že po tom velkém mediálním ohlasu ohledně paní Mornštajnové jsem čekal větší pecku. Čte se to sice velice dobře, ale všechno plyne tak nějak průměrně - jako život hlavního nehrdiny Václava. Průběžně přichází tu pěkné - tu zlé situace, ale jsou podané tak nějak bez emocí, bez gradace situací, bez pořádné zápletky. (Nechápu, kde uživatelka strbkav vzala neskutočne prepracovanú zápletku). Myslel jsem, že to konečně nabere spád po události s Marcelkou, ale i tohle zas tak nějak odplynulo v dál. Postav je tam opravdu jak na pěti orlojích. Občas jsem si musel třeba po 70 stránkách říct: kurník, kdo je to vlastně ten Bedřich? :) Období po listopadu 89 už je zrychlené a je vidět snaha osudy všech postav vysvětlit a uzavřít. Ale určitě si od paní Mornštajnové ještě něco přečtu - čte se to jedním dechem.

Hermiona419
01.12.2024 5 z 5

Tak krásná kniha!

50 nejčtenějších knih letošních prázdnin (2024)

02.09.2024

100 nejčtenějších knih roku 2022

27.12.2022

50 nejčtenějších knih letošních prázdnin (2022)

04.09.2022

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.

Bydlet v sousedství dobrých přátel usnadní člověku život.

Osamělý a nepříliš schopný, ale milující rodič je pro děti lepší než dětský domov.

Dostatečná vzdálenost dobré vztahy jen podpoří.

Kniha Hotýlek v seznamech

v Přečtených7 975x