Hotýlek přehled
Alena Mornštajnová
Některé věci jako by existovaly mimo čas. Zůstávají stejné navzdory dějinám, válkám, totalitním režimům i počasí. Takový je i hotel– vlastně spíš hodinový hotýlek – pana Leopolda, založený v dobách první republiky a nabízející párům potěšení a rozkoš za protektorátu, a dokonce i poté, co ho znárodnili komunisté. Oč více přímočaré lásky ale nabízely hotelové pokoje, o to osudovější a dramatičtější vztahy se odehrávaly v rodině majitele a posléze správce. Po velmi úspěšném románu Slepá mapa, popisujícím dramatické životní osudy tří generací žen, se v nové knize autorka věnuje především mužskému hrdinovi: Leopoldovu vnukovi Václavu Mánesovi, který převzal vedení hotýlku v šedesátých letech. Václav je muž bez jasných názorů i charakteru, což mu umožňuje obratně proplouvat komunistickým režimem a držet rodinný podnik stále pohromadě. To má však zničující vliv na vztahy v rodině i životy lidí, kteří se ocitnou v jeho blízkosti. Ve svém novém románu Mornštajnová potvrzuje, že je rozenou vypravěčkou, která dokáže čtenáře strhnout.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hotýlek. Přihlašte se a napište ho.
Poklidná, jednoduchá a snadno čitelná kniha. Příběh ze života běžných lidí je pro mě odpočinkovou záležitostí a bavil mě.
Až do onoho šmodrchance s osobou v horečce na mě kniha působila jako pokus o české Ptáky v trní- a ač se Václav bezbranne a neodolatelně usmíval sebevíc, s Ralhpem de Bricassartem prohrával na celé čáře.
Pak se příběh zašmodrchal a vydal se vlastním směrem, což mi udělalo radost.
Čtivé, okolo roku 1968 nepřehledné, a kupodivu - sama svému hodnocení nevěřím - nudné i zajímavé.
A největší výzva? Uhádnout propojení mezi Seifertem a obsahem kapitol!
50 nejčtenějších knih letošních prázdnin (2024)
02.09.2024
100 nejčtenějších knih roku 2022
27.12.2022
50 nejčtenějších knih letošních prázdnin (2022)
04.09.2022
Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.
„Bydlet v sousedství dobrých přátel usnadní člověku život.“
„Osamělý a nepříliš schopný, ale milující rodič je pro děti lepší než dětský domov.“
„Dostatečná vzdálenost dobré vztahy jen podpoří.“
Kniha Hotýlek v seznamech
v Přečtených | 7 921x |
ve Čtenářské výzvě | 1 814x |
v Knihotéce | 1 110x |
v Chystám se číst | 1 137x |
láska smrt česká literatura Československo tajemství komunismus prarodiče rozhlasové zpracování rodinné ságy
Skrýt reklamy
Pěkně napsaný osud jednoho člověka a jeho rodiny. Jako kdybych koukala na seriál :)