Hříbě ze zlata přehled
Věra Mertlíková
Slunce stojí vysoko a pálí. Cítíš vůni sena a prvních jahod? Je čas obětovat bohyni léta – a propadnout lásce. Píše se rok 906, nad Velkou Moravou se stahují mračna a mladá Milana zachrání před obětováním vzácné hříbě se zlatavou srstí. Leč krást z Mojmírova stáda se nevyplácí, obzvlášť musí-li se kníže před bojem zavděčit nejednomu bohu. Milanu čeká úprk do pohanských Čech za doprovodu otravného mníška a vnadné Kotys, ale také nečekaná střetnutí s bytostmi lesů, vod a strání i cizími nájezdníky. Ale slunce stále pálí, les zpívá – a kdopak by se bál oprátky či ostří protivníka, když ho pohání touha mládí! Historický fantasy román přináší kromě dobrodružného příběhu i nevšední pohled do slovanské mytologie a věrné reálie raného středověku.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hříbě ze zlata. Přihlašte se a napište ho.
Koupila jsem si historický román z Velké Moravy a dostala jsem fantasy s rusalkami vodníkem, lesním mužem a kobylí bohyní léta, drakem a hadem, Tak teda nevím, jak to mám hodnotit, když vydavatel lže. Navíc Milana mi přišla jak Angelika de Pejrak. Protože několikrát unikla znásilnění a několikrát i sňatku.
Ačkoli (a možná právě proto) jsem očekávala jiný příběh, s touto knihou jsem se rozhodně nenudila. Příběh plný magie, vášně, žárem zalitých dnů na pozadí našich dějin je velmi poutavě vykreslen. Je to už pár měsíců, co jsem knihu dočetla a přesto si stále pamatuji pocit napětí, smutku, naděje, strachu i úlevy, když jsem obracela stránku za stránkou.
Kniha Hříbě ze zlata v seznamech
koně Slované, slovanství česká fantasy Velká Morava historická fantasy česká fantastika slovanská mytologie hříbata
2017 | Tři bábiny kobyly |
2022 | Čas Růže |
2019 | Rok ztraceného hřebce |
2023 | Bůh lovu |
2021 | Hříbě ze zlata |
Young adult fantasy.
Musím přiznat, že vím, jaké knihy paní Mertlíková píše (tato byla poslední, kterou jsem nečetla), a fantastické prvky jsem čekala - ale rozhodně ne v tak vysoké míře. Nejsou jen doplněním atmosféry - bez nich by příběh vůbec nefungoval a moc by z něj nezbylo. Jde určitě o nejvíc fantasy román této autorky, snad kvůli zasazení do "neodčarovaného" světa velmi raného středověku. Na tolik nadpřirozena jsem ale nebyla naladěna a snad kvůli tomu se mi tato kniha z autorčiných líbila nejméně. Četlo se dobře, lehce, ale prostě to nebylo, co jsem chtěla.
Proč byla kniha v knihovně v historických románech, nad tím mi zůstává rozum stát.