Ignis fatuus přehled

Ignis fatuus
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/543373/bmid_ignis-fatuus.png 4 403 403

Audiokniha Ignis fatuus, autorka Petra Klabouchová, čtou Klára Suchá a Aleš Procházka, režie Daniel Tůma. HOROROVÝ PŘÍBĚH Z MAGICKÉ ŠUMAVY, KDE SI ŽIVOT A SMRT PODÁVAJÍ RUCE. Na zakázaném území Šumavy, kolem řeky Křemelné, se koncem sedmdesátých let začínají probouzet pradávné legendy. Pohraničníci zde stále častěji hlásí výskyt neznámých světelných jevů. Roste podezření na možné nepřátelské plány Západu. A krajem se opět šíří odvěké pověsti o bludičkách a beztělcích. Do míst, jež byla po desetiletí nepřístupná, je vyslána vědecká expedice, která má záhadná zjevení prozkoumat. Vědci věří, že najdou rozumné vysvětlení, ale možná právě oni uprostřed šumavských slatí o rozum přijdou. Jde skutečně o přírodní úkazy, nebo si tu s nimi něco temného pohrává? Každý z nich si v duši nese minulost svou i svých předků — a zdejší kraj nezapomíná. Tentokrát se bude mstít sama Šumava.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ignis fatuus. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (137)

anibeni
dnes 3 z 5

Tak já vám nějak nevím... od autorky jsem četla Prameny Vltavy a to se mi líbilo.. ale.. tady to bylo všechno nějak moc překombinovaný.. Šumavu mám prochozenou křížem krážem a je super číst mrazivé až mysteriózní příběhy z míst, kde to znám, ale tohle mi nějak nešlo. Propojení šumavských legend s testováním lidí, kdy si ke konci člověk říká, že neví, jestli to vlastně pochopil správně... hodně mi to připomnělo Karikovu Trhlinu, kde jsem se chvílema opravdu bála. Tady jsem se nebála vůbec.

Karol88
včera 5 z 5

(SPOILER) Kniha je psána poetickým jazykem, který se až k popsaným hrůzám vlastně nehodí. Avšak vzhledem k tomu, že autorka chce ponechat jistý půvab Šumavě, nejen děsivé ticho s očima (tedy v tomto případě mlha s očima?), pak je její záměr pochopitelný. Kniha je provázána složitým uzlem článků, které se zakládají na pravdě, lze je snadno dohledat, a vlastně i ověřit.

Nuže, tato knížka vlastně ani není o hrůzách paranormálních jevů, ale spíše o hrůzách nejen socialismu. Šumava jako oblast obehnaná drátem, který brání přechodu na západ. Šumava jako oblast spojená s nacisty. Autorka nenásilně popisuje hrůzy, které místní zažili.

Největší zimomriavky mi způsobilo zjištění, že tato výprava sloužila pouze jako experimentální králíci režimu, protože 'rudým' bylo jasné, že všech sedm členů zemře. Vlastně ono bude pouze o sedm zdrogovaných králíků méně. Chytrých. Pouze chtěli ověřit, kdy a jak se tomu stane, v jaké souvislosti.

Ve finále chápu i hlasy, které říkají, že to bylo moc překombinované. Vlastně souhlasím - bludičky, lidské prase, nemrtví, ale ani neživí, cestování časem, dvě duše v jednom těle, kapičky od režimu na omámení. Ale prostě to sedlo. Taková povýšená Trhlina. Avšak za přesah do oblastí socialismu, které moji hlavu zaměstnaly na hodnou chvíli, nemohu, než dát plný počet.


Tess_BooksNerd
16.09.2024 5 z 5

Audiokniha:
No páni. No páni, no páni... Za 1. Obrovské překvapení z pera české spisovatelky a za 2. Totálně mimo můj žánr, přesto jsem hltala každé slovo. Příběh je velmi napínavý. Zpočátku jsem si říkala, že to bude jednoduché a přesné vím, co se stane. Ale jak se příběh posouval, tím víc do toho spisovatelka čtenáře zamotávala. Až jsem dospěla k bodu, kdy už to má hlava absolutně nepobírala a já neustále dumala, jak to vlastně je. Co je skutečnost a co jen výmysl lidské mysli. A konec mě dostal úplně nejvíc. Celé rozuzlení a nakonec i závěr jedné z postav. Velice příjemné překvapení. Opět důkaz, že bych měla dávat českým autorům větší šance.

všechny komentáře

Související novinky (5)

10 nejčtenějších knih (září)

15.09.2024


50 nejčtenějších knih letošních prázdnin (2024)

02.09.2024


10 nejčtenějších knih (srpen)

15.08.2024

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Ignis fatuus v seznamech

v Právě čtených55x
v Přečtených509x
ve Čtenářské výzvě96x
v Doporučených43x
v Knihotéce151x
v Chystám se číst546x
v Chci si koupit170x
v dalších seznamech10x