Ignis fatuus - Petra Klabouchová | Databáze knih

Ignis fatuus

Ignis fatuus
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/543373/bmid_ignis-fatuus.png 4 974 974

Audiokniha Ignis fatuus, autorka Petra Klabouchová, čtou Klára Suchá a Aleš Procházka, režie Daniel Tůma. HOROROVÝ PŘÍBĚH Z MAGICKÉ ŠUMAVY, KDE SI ŽIVOT A SMRT PODÁVAJÍ RUCE. Na zakázaném území Šumavy, kolem řeky Křemelné, se koncem sedmdesátých let začínají probouzet pradávné legendy. Pohraničníci zde stále častěji hlásí výskyt neznámých světelných jevů. Roste podezření na možné nepřátelské plány Západu. A krajem se opět šíří odvěké pověsti o bludičkách a beztělcích. Do míst, jež byla po desetiletí nepřístupná, je vyslána vědecká expedice, která má záhadná zjevení prozkoumat. Vědci věří, že najdou rozumné vysvětlení, ale možná právě oni uprostřed šumavských slatí o rozum přijdou. Jde skutečně o přírodní úkazy, nebo si tu s nimi něco temného pohrává? Každý z nich si v duši nese minulost svou i svých předků — a zdejší kraj nezapomíná. Tentokrát se bude mstít sama Šumava.... celý text

saman001
dnes 4 z 5

Až na ten konec naprostá pecka. Rozhodně se letos někam podívám (a asi se u toho budu bát;-)

romusak
včera 4.5 z 5

Horor ze šumavského prostředí byl fakt Phobos a Deimos. Před časem jsem se toulal v okolí říčky Křemelná. Kdybysemtotenkrátčetltakbysemtamnechodil.
Po přečtení mě zůstalo triko propíchané zježenými chlupy.
To triko si založím do knihovny místo knihy, byla totiž půjčená. :-))

Mufuck
03.03.2025 5 z 5

Naprosto fantastická kniha. Krásně popsaná temná Šumava, úplně jsem se v duchu přenesl ke břehům Křemelné. Je vidět, že autorka má pro psaní neskutečný cit. Napínavé a velmi čtivé mysteriózno. Zajímavé postavy, každá má svoje, i ten Venca autobusák Vám přijde zajímavý :-) A ten konec... a pak další... Prostě paráda a jasných pět hvězd.

Finn123
03.03.2025 4 z 5

Čtu sice raději jiné žánry,ale tahle knížka mně zaujala.Sice by možná v druhé půli potřebovala pokrátit,ale hutná atmosféra je vykreslená bravůrně. I styl je originální,takže za mně ano.Ovšem nedoporučuji číst před spaním.

Andělla
03.03.2025 5 z 5

Musím přiznat, že ze začátku mi trochu trvalo se začíst, věty mi přišli složité a moc jsem se neorientovala v jaké čase se to tedy odehrává.
Pak jsem se ale začetla tak, že jsem se od knihy nemohla odtrhnout. Šumava má pro mě už od dětství v srdci pořádný kus místa, takže mě čtení opravdu bavilo a moc se mi líbilo, jak kapitoly prolínala vždy nějaká ta legenda o daném šumavském místě.
Kniha byla opravdu napínavá, děsivá a příběh dokonale promyšlený. Jak už tu bylo napsáno, i mě tedy přišly nějaké úseky trochu zdlouhavé, popisování míst, pocitů a tak podobně. Na druhou stranu to pěkně navodilo atmosféru. Knihu jsem dočetla minulý týden a ještě teď se mi o ní zdá... takže to asi tak k tomu, jak na mě kniha zapůsobila. :)
Konec byl parádní, líbilo se mi, že to mělo hned několik point...
Pokud máte rádi Kariku, nebo se Vám líbila třeba Odbočka v lesích od Karolové, rozhodně tuhle knihu nesmíte vynechat.

markulina711
02.03.2025

Druhá kniha od autorky a úplně odjinud. Nechytala jsem se. Spousta odboček a smyček v čase, prostoru,mimo veškeré logické vnímání. Koktejl mysterií od keltských oppid až po sudetské legendy.Abnormalní jevy, vykolejená psychika...Možná to člověk musí číst jako pocitovku a nehledat v tom dějovou návaznost a snažit se pochopit. Mnozí to srovnávají s Karikou. Ten je však proti tomu slabý odvar. Hodnocení nepřidávám, musím to nějak zpracovat...

Solverino
02.03.2025 5 z 5

Wow! Tak to je Karika na druhou! Na začátku je to trošku pomalejší, ale pak se to fakt rozjede a je to krutopřísná jízda! To jsem tedy čuměl, co dokáže napsat ženská (no offense). Palec nahoru! Hned jdu shánět další knížky. Poklud vás zaujal Karika a podobní autoři, tak tohle si musíte přečíst, o tom žádná. Velmi naturalisticky popsané drsné scény. To by byl námět na krátký, ale velmi úderný seriál od Netflixu! Doktor na koni, tanec s mrtvolami a další bizarnosti. Dokonce lepší než současný Stephen King, velmi velmi doporučuji! Fakt pecka, jsem nadšen! Kdyby tohle někdo sfilmoval, tak Šumava praskne pod náporem turistů z celého světa. :)

P.S. ... jo a poslouchal jsem to jako audioknihu od Audiotéky, čtou Klára Suchá a Aleš Procházka. Fantastický přednes u obou!

milena9798
02.03.2025 5 z 5

Dávám 5* z 5. Všechno už je napsáno a já s tím jen souhlasím.

Kapkaa
23.02.2025 5 z 5

Velmi zajímavá knížka, která má neuvěřitelnou atmosféru. Pokud máte rádi ,,divokou,, Šumavu tak je tento hororový zážitek pro vás.

Kombinace reálií minulého režimu, strachu ze západu a babských povídaček dává dohromady skvělý zážitek, který se těžko odkládá. Až na pár momentů, kdy je to občas lehce překombinované, není co vytknout.

Autorka zaujala a budu sledovat její tvorbu.

Fiddis
22.02.2025 4.5 z 5

Tak to byl pěkný horůrek. Tady jsem měla místy nervy na pochodu a dokonce se mi i něco promítlo do snů :-D
Plusy byly jednoznačně to, že se to odehrává na skutečném území Česka a že je to založené na babských povídačkách a místních legendách. A víte, jak to je, na každém šprochu... ;-) A taky že to bylo rozumně ukončené.

Jako mínus bych vytkla, že byla místa, kde to bylo podle mě zbytečně překombinované, asi bych to klidně někde zjednodušila.

Nicméně knihu ráda doporučuji dále!

L.black
20.02.2025 5 z 5

Tak tohle byla psychedelická noční můra od začátku do konce. Skvělé čtení. Už vím, kam letos pojedu na první jarní výlet.

Forrest
20.02.2025

Za mě nic moc. Četl jsem lepší. Není to vyloženě slabé, ale mne to neupoutalo.

Rubiana
19.02.2025 3.5 z 5

(SPOILER) Opravdu moc mi to připomínalo Kariku. Ani nevim jestli mě to mrzí nebo vlastně fascinuje. Jenže narozdíl od něj věci nebyly naznačeny, ale dost naturalisticky popsány, až za moji únosnou mez. Atmosféra výborná, propojení místních příběhů a lokací (ráda si je dohledám na mapě) skvělé, záznamy z lidových kronik boží, ale ten střed byl na mě moc zdlouhavý a hlavně moc brutální.

katerinaWpai
17.02.2025 1 z 5

Nedočetla jsem, asi nejsem typ na taková mysteria. Pochopila jsem, že autorka chtěla především vykreslit hrůzy doby, nicméně pro mne až příliš všeho

alnahu
16.02.2025

Tak toto bylo pro mne obrovské zklamání-těšila jsem se na příběh ze Šumavy i když hororový-
ale tak podivný děj jsem ještě nikdy nečetla.Moc jsem se snažila ,ale knihu jsem nedočetla.
V každé knize jsem našla vždy něco ,co jsem mohla hodnotit, alespoň jednou hvězdičkou ,ale tady jsem opravdu nemohla.Takováto literatura není pro mne,své čtenáře, jak je vidno si našla.

KajkaRych
15.02.2025 5 z 5

Tak odteď vnímám Šumavu, její hluboké lesy a rašeliniště zase jinak - jako místo plné temných legend, válečných, poválečných a socialistických ran, které jsou stále otevřené a křičí bolestí. Nejsou zapomenuty, nikdy nebudou. S děsivou a tíživou atmosférou putuje čtenář společně s expedicí zkoumající paranormální jevy temnou Šumavou, navštěvují různé známé i méně známé lokality, které jsou protkané legendami, babskými povídačkami i bolavou historií. Ty se proplétají celým příběhem a přímo ovlivňují fyzično a psychično jednotlivých postav. Děj doplňují vyšetřovací spisy podávající informace o tradujících se příbězích, báchorkách i historických faktech. Od děsivého, napínavého a ponurého příběhu z okolí řeky Křemelné v pohraničí jsem se nedokázala odtrhnout a občas mi z úzkostné mlhy s tisíci očima nebo z drsných výjevů bylo těžko i fyzicky. Nu, na Šumavu teď asi chvíli nepojedu :D

PavkaHu
12.02.2025 2 z 5

Tak tenhle druh literatury není pro mě...

Blazule
12.02.2025 4 z 5

Uff, dočteno. Na začátku jsem dost bojovala, nešlo mi se začíst a postupně se můj zájem prohloubil a pak už jsem se nemohla odtrhnout. Kniha mi dost připomínala Trhlinu pana Kariky, ale mnohé zvraty mě udržely připoutanou a nedovolily mi knihu odložit. Vlastně nevím, co si z toho vzít. To nevysvětlitelné zmizení a objevení se Květy a zastřelený sebevrah byl Václav nebo voják Ondřej? A co s tou expedicí, co tedy bylo výsledkem? Nutí mě to stále přemýšlet.

IVANA0123
12.02.2025 3.5 z 5

(SPOILER) Absolutně rozporuplné pocity po dočtení. S knížkou jsem po většinu čtení bojovala. Ta nejdelší střední část - ta v lese - byla podle mě zbytečně zdlouhavá a neseděla mi. Myslím, že by na napětí a čtivosti vůbec neuškodilo kapitoly o pár stránek a opakující se výjevy zkrátit. Stejně tak některé kapitoly s fakty. Naproti tomu část před a hlavně závěrečná část s profily postav a zakončení už byly zajímavější a k mým původně zamýšleným 3* přidaly minimálně jednu. A určitě nelze knize upřít tu neuvěřitelně ponurou atmosféru s pocitem tisíci očí za zády. Tak vtíravou, že i dny se zdály šedivější a sny temnější. Teď bych tedy na túru po Šumavě asi vyrazit nechtěla, ale prstem po mapě při čtení jednotlivých kapitol bylo cestování naopak zajímavé. Rozhodně jsem ale ráda, že mám dočteno. A vracet se nebudu, jednou mi výlet v mlhách po rašeliništích stačil. 3,5*
(2/25)

Gagarin
09.02.2025 4.5 z 5

Je to tak dobře napsaný, že mi jednu chvíli bylo skoro fyzicky nepříjemný to číst. A to znám Šumavu jen velmi povrchně (taky jsem pak strávil dost času u mapy, kde jsem hledal, kde by se to celé asi tak mělo odehrávat). Číst to někde na chalupě, umístěné na tiché šumavské samotě, to musí být ještě silnější zážitek... Autorka by mohla dělat průvodkyni terénem po stopách příběhu, určitě by o to byl slušný zájem. Každopádně - pro mě zajímavý objev, určitě si toho od autorky přečtu víc.