Ignis fatuus
Petra Klabouchová
Audiokniha Ignis fatuus, autorka Petra Klabouchová, čtou Klára Suchá a Aleš Procházka, režie Daniel Tůma. HOROROVÝ PŘÍBĚH Z MAGICKÉ ŠUMAVY, KDE SI ŽIVOT A SMRT PODÁVAJÍ RUCE. Na zakázaném území Šumavy, kolem řeky Křemelné, se koncem sedmdesátých let začínají probouzet pradávné legendy. Pohraničníci zde stále častěji hlásí výskyt neznámých světelných jevů. Roste podezření na možné nepřátelské plány Západu. A krajem se opět šíří odvěké pověsti o bludičkách a beztělcích. Do míst, jež byla po desetiletí nepřístupná, je vyslána vědecká expedice, která má záhadná zjevení prozkoumat. Vědci věří, že najdou rozumné vysvětlení, ale možná právě oni uprostřed šumavských slatí o rozum přijdou. Jde skutečně o přírodní úkazy, nebo si tu s nimi něco temného pohrává? Každý z nich si v duši nese minulost svou i svých předků — a zdejší kraj nezapomíná. Tentokrát se bude mstít sama Šumava.... celý text
Horory Romány Literatura česká
Vydáno: 2024 , Host , AudiotekaInterpreti: Aleš Procházka , Klára Suchá
Knížku jsem poslouchala v audiotece a docela jsem s poslechem bojovala. Téma by mě asi bavilo, ale forma mi moc nevyhovovala, místy jsem poslouchala s napětím a pak zase byly úseky, kdy jsem byla mimo soustředění a ztrácela jsem se v ději. Nakonec jsem ráda, že mi to bylo předčítáno, sama bych to možná vzdala.
Za mlhou hustou tak, že by se dala krájet... se nenachází rybníček, ale česká verze Blair Witch, variace na Kariku, moderní bestiář Šumavy a hrátky na found footage za socíku. Zní to zvláštně, ale díky suverénnímu stylu Klabouchové román drží kompaktně při sobě a dodá i uspokojivé finále. Což, přiznejme si, není v tomto žánru pravidlem.
Ač hype nemám rád, v tomhle případě je oprávněný. Ignis Fatuus je atmosférické, značně děsivé, mile gore a perfekcionisticky vypiplané dílko, za kterým musí být kvanta hodin rešeršní práce.
Jen se obávám, že při příští návštěvě kamarádky ze Sušice výlet do lesů nejspíš oželím.
IGNIS FATUUS přináší fascinující příběh, který čtenáře vtáhne do tajemné Šumavy. Ačkoliv se mi příběh velmi líbil, rušily mě tzv. vyšetřovací spisy, které do knihy autorka zahrnula. Bohužel mě jejich vložení do příběhu rušilo v napínavé atmosféře a já jsem si nedokázala příběh užít na 100 %.
Musím uznat, Petra umí udělat atmosféru. Ponurou, mrazivou, děsivou, ....ale to je asi tak všechno. Začátek byl vynikající a vážně jsem se těšil, jak bude příběh pokračovat, ale když jsem v polovině zjistil, že se jedná o kopii Trhliny na Tribeči, říznutou záhadou Blair witch , přestalo mě to v podstatě zajímat. Audio je namluvené naprosto fantasticky a trochu zachraňuje mé hodnocení. Začátek fantastický, prostředek nuda a konec se dá. Petro, dnes za 3 a 70%
Šumava je mi blízká a mám ráda "staré pověry a povídačky", takže mi to sedlo. Až bude mlha, určitě si na knihu vzpomenu.
Až příště budu spát na Šumavě budu se bát. Atmosféra , zamotané časové přeskoky. Je to něco jiného než U severní zdi, ale je to velmi dobré.
Bylo to zajímavé, napínavé jen škoda že ne úplně strašidelné. Ale u tohohle mi to nevadilo, protože příběh mě opravdu vtáhl. Směsice paranormálna a paranoe. Trochu jsem z toho měla pocity jako z Karikovy trhliny, která je jedna z mých srdcovek. Za mě super. Tohle byla skvělá atmosférická záležitost, kterou jsem si opravdu užila. Včetně pár zvratů, které si užívám vždycky v každé knížce.
Hluboké šumavské lesy. Hrozivě neprostupná mlha. Zakázané území kolem řeky Křemelná. Podivná zmizení v prostoru i čase. Magické světelné jevy, které má za úkol prozkoumat skupina vědců. Soudruzi, kteří je tam poslali, vědí, že se nejspíš nevrátí, ale to si samozřejmě nechají pro sebe. Hrůzy, které se jim uprostřed lesů a rašelinišť dějí, jsou reálné, výplodem pomatené mysli nebo to je pouze dobře sehrané divadlo ? V jaké časové rovině se zrovna nacházejí ? Kdo je živý a kdo mrtvý ? Hranice mezi těmito dvěma světy neexistuje.
Nová kniha Petry Klabouchové, která je založena na skutečných pověstech a mýtech staré Šumavy je dílo, které mi perfektně zamotalo hlavu. Musela jsem během čtení hodně přemýšlet a dohledávat informace na internetu. Dozvěděla jsem se spoustu nového z historie Šumavy a občas se i bála. Takto má vypadat plnohodnotný čtenářský zážitek, děkuji za něj.
,,Šumava nezapomíná. Ani neodpouští.''
Tohle bylo absolutně me gusta. Pokud máte rádi tvorbu Josefa Kariky tak tohle můžu jedině doporučit. Nejvíce podobné to je asi Trhlině akorát zde místo pohoří Tribeč na Slovensku navštívíme Šumavu v Česku. A víte vy co tohle je i lepší než Trhlina kterou já mám velice rád.Samotný příběh je velice dobře zapletený a na konci to do sebe zaklapne jak při souloži,+ je celá kniha doprovázena různými střípky ze šumavského prostředí formou místních pověr ale i věcí které se skutečně staly. Tato kniha je prostě masterpiece obdařený i velice barvitým stylem autorčina psaní takže na vás tajuplnost Šumavy dýchne až k vám do obejváku nebo kde budete knihu číst tohle prostě bez plného počtu hvězd odejít nemůže. Určitě od autorky chci i jiné knihy zkusit. Enjoy!
A mně se to líbilo hodně. Chytlo a nepustilo, na Mapách jsem hledala zmiňovaná místa... Nejen Tribeč má svá tajemství, takže bych nad případnou podobností s Karikou mávla rukou. Každá z knih má to svoje. Tady je to prošpikováno historií, šumavskými "babskými povídačkami", a tajemstvím. :-)
Moc jsem se tesila na dalsi knihu od autorky,protoze dve pred tim me nadchly,ale bohuzel hsem velice zklamana. Mozna je to moje vina,protoze nemam rada horory,ale prevladl pocit,ze prece autorka umi a tak si nenecham dalsi jeji knihu ujit. Za me to byl ale neskutecny blabol. Docetla jsem to jen silou vule a doufala,ze autorka nejak vysvetli co tim myslela. Ano melo to byt neco na zpusob,ze nas vzdycky hrichy dozenou. No budiz,ale v tom pripade by na Sumave asi moc lidi nezilo. Tak ted budu doufat,ze pristi knihu autorka pojme spis jako detektivku nez horor.
Hororový příběh z prostředí Šumavy, z okolí tajemné řeky Křemelná, kde jsou od nepaměti vídány bludičky.
Situace, které se odehrávají, jsou vyprávěny z pohledu více lidí, až jsem se občas ztrácela, protože nic není, jak se zdá. Ale i tak je kniha skvěle napsaná a velice čtivá, opět jsem se od čtení nemohla odtrhnout.
Líbí se mi, že jsou vloženy zmínky o historických i nadpřirozených místech a jevech Šumavy, jako jsou keltská opidda, kulové blesky, časové zlomy, vraždy a sebevraždy nebo jakou spojitost mají bludičky na Křemelné a konec Djatlovovy výpravy.
Předchozí autorčina kniha Prameny Vltavy, byla za mě lepší, protože téma bylo reálnější. Ale byl to jiný žánr. Horory a thrillery moc nečtu a tak mi Ignis fatuus chvílemi připomínal Trhlinu od Kariky.
Tohle šlo úplně mimo mě. Úvod zajímavý, prostředek neskutečně natahovaný a konec nepřesvědčivý. Ve výsledku kniha, která měla být hororem a byla nudou. Nebála jsem se ani na okamžik a napjatá jsem byla minimálně. Mnozí zde knihu srovnávají s Trhlinou nebo Strachem. V obou Karikových knihách se napětí dalo krájet a já se fakt bála. V Ignis fatuus se napětí nekonalo. Mrzí mě to, protože Šumava je nádherná a její historie zajímavá. Možná méně je někdy více. Knize by slušelo rapidní zkrácení.
Bála jsem se. Moc. Bála jsem se, že se mi kniha od Klabouchové zase nebude líbit. Ale pomyslnou jiskřičkou mi bylo, že tady u hororového tématu může přehánět a fantazírovat tak, jak to má autorka ráda ( a tak jak mi to překombinovávání u jiných knih autorky vadí).
A ono to tady opravdu funguje. Je to čtivé a sakra napínavé od samého začátku. A i přesto, ze i tady se zase na můj vkus příliš tlačí na pilu, nevadí mi to.
I když jsem se u audioknihy občas ztrácela v časovém období i postavách, i když ze mě při první zmínce o LSD vypadlo “jéžišmarjá.. nevadí.
Moc jsem si užila reálie ztracené Šumavy a faktografické údaje.
“Kdo sleduje mlhu, jakoby byl už mrtvý .. a mrtví stopy nezanechávají.
Pozoruhodná kniha, zajímavý námět, velice propracovaný styl psaní autorky.
Opět se budu opakovat. Knihu bych si asi nikdy nepřečetl, kdybych si ji tady nenašel na DK u oblíbených čtenářů. Petra Klabouchová tuto knihu napsala pro mě velice poutavě, takže se vrátím i k některé(ým) z jejích předchozích knih.
Pořád řeším, že mi stále přibývá knih, které bych si v životě chtěl přečíst. A musím volit mezi těmi klasickými, z dřívějších dob, a těmi, které píší autoři dnešní doby. Je spousta knih, které spojí za pozornost a které mě oslovují.
Tato kniha se úplně vymyká z okruhu mnou čtených knih a jejich zaměření.
Jsem rád, že jsem ji dostal do ruky. Už jenom kvůli tomu, že jsem se dozvěděl spoustu zajímavých informací o pověstech a duchovních fenoménech Šumavy. Tato část knihy mě hodně bavila. Takže doporučuji všem trpělivým čtenářům, kteří nechtějí mít na konci pocit, že se kniha četla sama a že to zvládli za pár hodin. Já jsem si to vychutnal a prožil.
Ani nevím, jestli se s těmito poznatky ještě opět vypravím na Šumavu. :-)
Začátek byl velmi napínavý, příjemně jsem se bála, ale s ubývajícími stránkami se to nějak začalo moc komplikovat a té duchařiny začalo být trochu moc, nezachránil to ani závěr. Oceňuji výborný nápad, ale snaha zahrnout tam všechny možné šumavské "urban legends" dílu uškodila.
Šumava pověsti česká literatura horory pohraničí mysteriózní, mystéria české horory
2023 | U severní zdi |
2021 | Prameny Vltavy |
2024 | Ignis fatuus |
2020 | Anglická zahrada |
2019 | Podvod zlatého faraona |
Skupina lidí v lese, tak bych popsala reálnou scénu této knihy. Barvité líčení hrůzy a strachu založené na pověrách a pohanských rituálech. Po jiných knihách této autorky jsem tuto knihu nepochopila.