Karneval zvířat přehled
Zuzana Dostálová
Ponožky, pyžamo, smokink, rum. To všechno si musí zabalit houslista českého symfonického orchestru, když vyrazí na zahraniční zájezd po koncertních síních. A přidat k tomu notnou dávku trpělivosti, aby se dovedl tísnit v autobusu i v hotelových pokojích, přežil všechny zastávky na benzinkách rádoby vtipné požadavky kolegů. Houslista Evžen je navíc dobrák od kosti a svým spoluhráčům vychází vstříc prakticky ve všem: ať už potřebují uvolnit hotelový pokoj pro milostná dostaveníčka, nebo chtějí půjčit peníze. K tomu se zamiloval do flétnistky a netuší, jak jí své city vyjevit. Zuzana Dostálová ve svém novém románu dává posluchačům nahlédnout do zákulisí orchestru a odhaluje, že poslové výsostného umění často nemají na růžích ustláno. Živit se kulturou není žádný med.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Karneval zvířat. Přihlašte se a napište ho.
Lesk a bída českých filharmoniků. Smutný a realistický pohled do života lidí, kteří dělají hudbou ostatním lidem životy krásnější, ale třou bídu z nouzí. Bohužel to od pár přátel, kteří hrají vážnou hudbu znám. Tempo moc pomalé, s hlavním hrdinou jsem nedokázala moc sympatizovat. Ale určitě, pro vhled do života filharmoniků je fajn si to přečíst.
"Protože být muzikantem v Čechách je jeden z nejtěžších údělů. Neustálý strach, co bude zítra, a přitom tak velká a neuchopitelná láska, která se nedá jen tak opustit. Hořké břemeno, ale nejhezčí ze všech. Svět, kde hrdost ustupuje potřebě přežít."
Tak trochu smutná road movie, která zdařile staví proti sobě světový věhlas filharmoniků, v Čechách nedoceněný, a v důsledku a proti tomu jejich mnohdy existenční potíže a nejistotu.
Čtivé, příjemné.
„Ale člověk přece musí někam patřit. Nebo se alespoň někam vracet.“
„Ti odvážnější odjeli za lepším, a ti, co odjet nemohli, zůstali, aby jim bylo dennodenně připomínáno, že kultura je až na posledním místě.“
„Samota mu chybí, a přitom je jí tolik.“
Kniha Karneval zvířat v seznamech
ze života mezilidské vztahy klasická hudba hudebníci, muzikanti nešťastná láska cesta, roadtrip české romány orchestr
2020 | Soběstačný |
2018 | Johana |
2018 | Hodinky od Ašera |
2023 | Karneval zvířat |
2016 | Proč všichni odcházejí |
Repetitivní. To je bohužel slovo, které bych použila, kdybych měla knihu popsat jedním slovem.
Naprosto chápu, že se vzhledem k tématu repetitivnosti nedá vyhnout. Ale i v dějových linkách kde se tomu vyhnout dalo (jako ta romantická), toho autorka nevyužila a i tato linka se v podstatě točila v kruhu.
Velkým přínosem knihy ale je možnost proniknutí široké veřejnosti do tajů toho, jak to vlastně v takovém orchestru v realitě chodí a hlavně jak to vypadá na zájezdech české filharmonie v zahraničí.
To jsem si moc užila a mnoho nového se toho o fungování tohoto orgánu dozvěděla.
Zároveň se čtenář z knihy dost dobře dozví, že hudebník, který hraje klasickou hudbu, nemá v životě vůbec na růžích ustláno a musí se honit za mnoho koncerty a turné, aby se uživil.
Také se mi moc líbily některé myšlenky, které se v knize vyskytly.
Hlavní postavy Evžena Knoblocha mi bylo v podstatě po celou dobu děje líto, takovým dojmem na mě působil. Chvílemi jsem s ním soucítila, ale k srdci mi nijak nepřirostl a to ani žádná z dalších postav. A chování některých z nich jsem chvílemi ani nechápala.
Celkově mě kniha pro svou repetitivnost moc nechytla, což mě dost mrzí.