Kompas přehled

Kompas
https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/421696/bmid_kompas-QkH-421696.jpg 5 17 17

Franz Ritter není ve své kůži. Muzikolog specializující se na orientální vlivy v západní hudbě tráví čas o samotě ve svém vídeňském bytě a trápí ho nespavost. Celou noc vzpomíná na svou lásku k Saře, francouzské orientalistce, s níž se seznámil, když kdysi přijela do Rakouska na konferenci. Příběh jejich vztahu se odvíjí na pozadí dějin orientalistiky a událostí soudobého Blízkého východu (íránská revoluce, arabské jaro, Islámský stát a další) i Franzových vlastních cest do Istanbulu, Damašku, Teheránu a dalších míst, kde Saru opakovaně potkává. Kompas je příběh o složitých cestách lásky, je to ale také poučný text o tom, čím vším Východ přispěl k utváření identity a kultury Západu. Énardův poutavý, melancholický román ve snaze zmírnit současné rozpory mezi oběma kulturami pracuje s odkazy na jejich staletí trvající dialog a vzájemné umělecké ovlivňování.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Kniha Zlín

Boussole, 2015

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kompas. Přihlašte se a napište ho.

AlexandraBane
01.06.2024

Zajímavé, přesto náročné čtení

bob0985
23.04.2023 5 z 5

Velmi náročná kniha. Rozumím tomu, proč za ni autor získal nejprestižnější francouzskou cenu. Propracované, spousta údajů poskládaná do dějové linie a souvislostí. Řekl bych, že někdy velmi intelektuální, a to v oblastech, ve kterých se neorientuji (vážná hudba) - tím spíš jsem rád, že jsem nahlédl, ale nemohu říct, že bych vždy rozuměl. Pomohlo mi, že jsem byl v Istanbulu, v Iránu, Izraeli, Egyptě, že si dovedu možná představit tu atmosféru. Vysoké hodnocení však dávám právě za tu propracovanost.

Pokud kniha měla zmírnit současné rozpory mezi křesťanskou a islámskou kulturou, pak jsem toho názoru, že autor zvolil velmi složitou látku, kdy kniha je určena spíše lidem, kteří určitou toleranci k jinakosti mají a dokáží se zamyslet nad vnímáním světa z jiného úhlu pohledu. Zbytek, a to bude asi většina, odloží tuto knihu, aniž by se dostalo přes prvních 50 stran, pro její složitou nepřístupnost.

Naprosto rozumím níže uvedeným komentářům ke knize, a to jak těm pochvalným, tak i těm kritičtějším. Dokážu se ztotožnit s oběma "tábory".

Darkry
25.11.2021 5 z 5

Člověk, hudba, orient, láska, smrt - to vše v jedné jediné bezesné noci. Énard napsal výpravný román, který vás provede nejen po Damašku, Istanbulu či Káhiře, ale také po Vídni a Paříži. Zároveň ale nikdy neopustí tísnivě temnou komoru vídeňského bytu, které se vyhýbá spánek. Franz Ritter, akademik a odborník na vlivy islámské kultury a představ orientu na evropskou klasickou hudbu, si vybavuje vzpomínky, radostné, smutné, veselé, politické, erotické, láskyplné, děsivé i v pravém slova smyslu šílené. Prochází svou kariéru, seznamuje čtenáře s historií evropských orientalistických pátrání a mimo jiné narazí také na několik významných českých historických figur - s Aloisem Musilem v první řadě. Především však hledá smysl v životě, který se míjel s láskou a střetával s průměrností.

Kompas (směřující k východu) není jednoduchým čtením. Ale pokud vás alespoň trochu zajímá orient, představy o něm a evropská fascinace jím, nenechte si tento nádherný román ujít. Láska k východu se v něm prolíná s láskou k úchvatné avšak komplikované ženě. Láska erotická potkává lásku intelektuální.

Ocenění knihy (1)

2015 - Goncourtova cena