Tři vraždy a král přehled
Daniela Fischerová
Kristinka a Medard série
1. díl >
Tři detektivní novely klasického typu — To nejlepší nás ještě čeká, Panenka vúdú a Blbec ve skříni — bez kriminalistů a bez vědeckých metod, záhady vyluštěné všímavostí a zdravým rozumem. Amatérští pátrači Medard a Kristinka jsou už v těch nejlepších letech. Oba se dobře vyznají v lidech a chodí s očima otevřenýma. Každá ze tří vražd se odehraje v uzavřeném prostředí a s malým počtem osob. Prostor nelze opustit a všichni vědí, že jeden z přítomných je vrah.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tři vraždy a král. Přihlašte se a napište ho.
Tři vraždy a král jsou sice detektivní příběhy, ale ty pro mě zcela zatlačí do pozadí autorčina jazyková invence a znalost detailů. Hned v prvním příběhu třeba hádání z ruky aneb co vše o sobě vypovídáme beze slov, nebo povedená trojka: Brahma Stvořitel - Višnu Zachovatel – Šiva Ničitel. V další povídce hrátky se jmény Medard a Silvestr, přibude také gruzínské Tengiz, přičemž nositel tohoto jména je profesí ochechulolog (Ochechule s ukulele!). Pro mě skvělý byl popis standardní scény pro Rejččino monodrama, a následují další slovní hříčky: od dětství po dědství, mnohonoráře a hovnoráře, čtečkopsačka neboli kočkopes.
Takže resumé: začíst se do jakékoli knížky Daniely Fischerové nikdy není ztráta času, natož nuda – verše (Tetovaná teta), pohádka (Bylum nebylum), horoskopy (Pikantní astrologie), divadelní hra (Hodina mezi psem a vlkem), povídky (Želvou proti zdi) nebo román (Happy end), všude můžete obdivovat autorčinu fantazii, rozsáhlé znalosti a jazykovou ekvilibristiku.
„Ale ta záhada zůstávala viset ve vzduchu. Gaudeamus igitur, iuvenes dum sumus . . . Radujme se tedy, dokud jsme mladí. Nikdo tady nebyl mladý a nikdo neměl důvod k radosti. Ostatně ta oslava mládí se jmenuje De brevitate vitae, O krátkosti žití, a končí slovy nos habebit humus, dostane nás země. Tedy hrob.“
já vlastně paní Fischerovou dost nemám ráda - ale tohle mě docela mile překvapilo; neobvyklí (a celkem zábavní) "pátrači" i svižnost psaní;
takže zkusím i Sváteční vraždy - snad bude úroveň zachována :-)
Kniha Tři vraždy a král v seznamech
2014 | Pohoršovna |
2008 | Pohádky z Větrné Lhoty |
2015 | Tetovaná teta |
1982 | O rezaté veverce |
2001 | Duhová jiskra |
Uf. Danielu Fischerovou známe všichni. Popravdě řečeno - těžká intelektuálka, i když mluví vtipně a odlehčeně. To jo. Někdy mám z ní pocit, že je jako taaaak moc dobrý a docela přeslazený dort, až se vám brzo přejí. Tohle byla slovní ekvilibristika, která mě však nepobavila. Nebyla tam jediná uvěřitelná postava, když už bych pominula překonstruované zápletky. Některé dialogy mi, promiňte, přišly až - no, přihlouplé. Asi měly být mile střelené...