Krutý měsíc přehled
Jana Jašová
Druhé covidové Velikonoce. Zemi svírají nejpřísnější epidemická pravidla včetně zákazu nočního vycházení. Přesto se Tamara uprostřed noci probudí v autě na lesní cestě. Je celá od krve a z posledních hodin si nic nepamatuje. Netuší, čí je ta krev, ani kam zmizel její čtrnáctiletý syn Ben. Vesnici v Lužických horách, kde trávila matka se synem sváteční víkend, posedne paranoia. Kam až vedou kořeny spletitého případu? A podaří se chlapce najít, než se po něm nadobro slehne zem? Jana Jašová si svou thrillerovou prvotinou Znič to jméno získala přízeň čtenářů i literární kritiky – byla nominována na ocenění Magnesia Litera za detektivku. V žánru pokračuje psychologicky propracovaným detektivním příběhem s prvky thrilleru.... celý text
Detektivky, krimi Thrillery Literatura česká
Vydáno: 2024 , VoxiInterpreti: Zdeňka Žádníková Volencová , Lenka Krobotová
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Krutý měsíc. Přihlašte se a napište ho.
Čtivá detektivka s dobrým vyprávěcím nápadem, kde se neustále střídají pohledy dvou hlavních postav. Poté, co se příběh rozjel, docházelo na momenty, kdy jsem se nemohl od čtení odpoutat. Příběh ale šlo předvídat, takže na konci nečekalo žádné skutečné překvapení. Škodila přílišná šablonovitost postav, které splňovaly veškerá očekávatelná klišé. Ve vypjatých momentech se občas příliš tlačilo na drsnost, což se míjelo účinkem a kniha zejména ke konci mohla působit až komediálně, tedy v černém tónu. Atmosféra většinu knihy fungovala, ale nemohl jsem se zbavit pocitu, že to nepůsobí moc česky, snad za to mohla jména postav. Celkově lepší průměr.
Asi jsem udělala chybu, že jsem tuto knihu četla hned po dočtení "Dravé zvěři napospas" (což bylo za mě naprosto brilantní). Zde se mi zdál děj snadno předvídatelný a už od první třetiny jsem věděla, jak to dopadne, takže poslední třetina už mě vlastně moc nebavila a vleklo se mi to. Ale co mi vadilo nejvíc, bylo pro mě naprosto nepochopitelné počínání obou hlavních protagonistek. Ani mi to vlastně nepřišlo uvěřitelné. Jinak paní Jašová píše moc hezky, krásně pracuje s gradací napětí.
Pohřbení andělé, Závěj a další knižní novinky (44. týden)
29.10.2023
2023 | Krutý měsíc |
2024 | Srdcová desítka |
2020 | Psí dny |
2024 | Dravé zvěři napospas |
Od autorky jsem četla dvě knížky. A až tady u téhle jsem něco dokázala předvídat, ale po zkušenostech z předchozích knížek jsem pořád čekala nějakou boudu. A některé linky mi přijdou, že nebyly zodpovězeny.
Jsem spokojená, těším se na nějakou další knížku do této autorky.