Les v domě přehled
Alena Mornštajnová
Mládí je někdy k nepřežití… Dětská hrdinka nového románu Aleny Mornštajnové se zdá být všem na obtíž. Otec se vypařil během povodní, matka raději tráví čas se svými amanty a dědeček s babičkou, kterým zůstala viset na krku, pro ni nemají jediné vlídné slovo. Mlčenlivá cácora, jak jí nedůtklivá babička přezdívá, tak vede hodně osamělou existenci, jen s nástupem do školy vymění svou imaginární kamarádku Moniku za přátelství s živelnou a upovídanou spolužačkou Ester, v jejímž stínu pak tráví nelehká léta dospívání. Stále se však nemůže zbavit hluboce zakořeněného strachu z lesa, který v ní probouzí děsivé vzpomínky. Ale o takových věcech se v jejich domě nikdy nemluví… Dosud nejtemnější příběh z pera oblíbené české autorky, o jehož protagonistku se až do poslední stránky nepřestanete strachovat. „Z otrávené půdy nevyroste zdravý strom. A rodina, v níž chybí láska, porozumění a schopnost obětovat se pro druhého, nemůže zformovat člověka tak, aby pomohl udělat svět lepším místem pro všechny.“ – Alena Mornštajnová, autorka. „Les v domě je mrazivý, je výrazný a dramaticky bolestivý. A bez jediné pochyby mohu říct, že naprosto skvělý.“ - Tomáš Fojtík, medium.seznam.cz. „Opravdu skvěle napsané. Kniha vás chytí a nepustí. Ale není to jednoduché a veselé čtení. Autorka opravdu umí vtáhnout do děje, postupně rozplétat příběh a chytit čtenáře za srdce. A ten závěr, vyrazil mi dech.“ – databazeknih.cz... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Les v domě. Přihlašte se a napište ho.
Drsný příběh, u kterého si občas myslíte, že víte, ale vzápětí jsou vaše jistoty rozprášeny a znovu vymýšlíte... Paní Mornštajnová prostě umí.
Na psychiku velice silná kniha. Nedoporučuji číst ženám, zvláště těm, které mají děti.
Je strašně smutné, že existují rodiny, kde popis chování postav je ještě procházkou růžovou zahradou. Přečíst si takovou knihu, když máte doma děti, pro které uděláte naprosto všechno a i vy jste vyrůstali s rodiči a prarodiči na které máte jenom ty nejkrásnější vzpomínky je opravdu velice náročné.
A pak jsou tu bestie, které si svoje mindráky hojí na těch nejmenších a nejzranitelnějších. Velice těžká kniha, tak pozor na to, zda jste tak odolní, aby jste ji během i po přečtení psychicky ustáli.
50 nejčtenějších knih letošních prázdnin (2024)
02.09.2024
Žebříček nejprodávanějších knih (8. týden)
28.02.2024
Žebříček nejprodávanějších knih (6. týden)
14.02.2024
Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.
„Vytištěné řádky ale zůstávaly slovy a větami, písmena se neměnila v obrazy a neměla sílu přenést mě do jiného světa.“
Ocenění knihy (1)
2023 -
Český bestseller
(Cena čtenářů)
Kniha Les v domě v seznamech
v Přečtených | 6 242x |
ve Čtenářské výzvě | 2 075x |
v Chystám se číst | 1 149x |
zneužívání zrada tajemství pedofilie samota mateřství historické romány
Skrýt reklamy
Hodně temné téma, které se táhne celou knihou a nenechá nás moc nadechnout. Mrzí mě, že jsem díky aféře s Toybox věděla hlavní zápletku - odhalení, ke kterému AM velice chytře směřovala tak nebylo nijak šokující. Na konci se mi nejvíc líbila sebereflexe Cácory a to, že byla schopná začít jednat, i když velmi svérázně.