Les v domě

Les v domě
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/537087/bmid_les-v-dome-6629102e75287.jpg 4 4460 4460

Mládí je někdy k nepřežití… Dětská hrdinka nového románu Aleny Mornštajnové se zdá být všem na obtíž. Otec se vypařil během povodní, matka raději tráví čas se svými amanty a dědeček s babičkou, kterým zůstala viset na krku, pro ni nemají jediné vlídné slovo. Mlčenlivá cácora, jak jí nedůtklivá babička přezdívá, tak vede hodně osamělou existenci, jen s nástupem do školy vymění svou imaginární kamarádku Moniku za přátelství s živelnou a upovídanou spolužačkou Ester, v jejímž stínu pak tráví nelehká léta dospívání. Stále se však nemůže zbavit hluboce zakořeněného strachu z lesa, který v ní probouzí děsivé vzpomínky. Ale o takových věcech se v jejich domě nikdy nemluví… Dosud nejtemnější příběh z pera oblíbené české autorky, o jehož protagonistku se až do poslední stránky nepřestanete strachovat. „Z otrávené půdy nevyroste zdravý strom. A rodina, v níž chybí láska, porozumění a schopnost obětovat se pro druhého, nemůže zformovat člověka tak, aby pomohl udělat svět lepším místem pro všechny.“ – Alena Mornštajnová, autorka. „Les v domě je mrazivý, je výrazný a dramaticky bolestivý. A bez jediné pochyby mohu říct, že naprosto skvělý.“ - Tomáš Fojtík, medium.seznam.cz. „Opravdu skvěle napsané. Kniha vás chytí a nepustí. Ale není to jednoduché a veselé čtení. Autorka opravdu umí vtáhnout do děje, postupně rozplétat příběh a chytit čtenáře za srdce. A ten závěr, vyrazil mi dech.“ – databazeknih.cz... celý text

katerina28349
včera 5 z 5

Velmi čtivý a depresivní příběh, který se čte jedním dechem a nedá se přestat až do poslední stránky.

Melanka
22.11.2024 5 z 5

Velmi depresivní, ale nedalo se odtrhnout. Přečteno za dva dny a zůstal ve mně pocit nespravedlnosti a zoufalství.

Garfi
19.11.2024 ztráta času

Moje první kniha autory a opravdu naprostá ztráta času. Zlobím se na sebe, že jsem si takovou slátaninu koupila a ještě víc, že jsem ji četla.

Hall3006
18.11.2024 5 z 5

Knihu jsem pořídil již před delší dobou a úplně jsem nesledoval ten šum kolem ní a čekala až přijde čas. Jen jsem si říkal, že má vysoké hodnocení tak to bude kvalitní čtení a není špatné si přečíst něco mimo komfortní zónu. Umný popis začátku devadesátých let mě vtáhl do děje a stránky ubíhaly rychle. Pak přišel zlom. Ta poslední třetina byla fakt náročná, jinak bych knihu přečetl za dva dny. Ale nešlo to. Negativní obrazy a emoce paní autorka popsala bravurně i když ze začátku se zcela vyhnula implicitně všem popisům, které velmi brzy začne čtenář tušit. Knihu jsem dočetl a nyní si musím dát něco odlehčeného.
První kniha co jsem od autorky četl, protože témata jejích předešlých knih se mi nechtěly číst. Změnil jsem názor, jelikož i těžká témata zřejmě umí zpracovat čtivě. Ale určitě by mělo být doporučení "čtěte s odstupem mezi knihami".

LuckaK.088
18.11.2024 5 z 5

Uff. Opět bravurně napsaný román, ale to téma je opravdu odporné. A zatímco jsem po dočtení Hany cítila aspoň trochu naděje, tak tady mi zbyla jen hnusná pachuť.

martianekk
17.11.2024 3 z 5

Silný a drsný román Aleny Mornštajnové. Velice depresivní a citlivé téma, skvělé popisy pocitů a prožívání hlavní postavy. Navíc autentické. Závěr pro mě nečekaný až depresivní. “Hanu podle mého názoru nepředčí.

JFK117
17.11.2024 4 z 5

Velmi pravdivě sestavený příběh, skvěle vystihnute charaktery postav a zdůvodněne jejich jednání. Jen s dědou jsem měla spíše osobní problém. Jednání některých lidí je mimo mé chápání.
" neznámé zlo je vždycky děsivější než zlo, které už známe..."

jejda.majda
16.11.2024 5 z 5

Konečně jsem se k této knize dostala. Za mě nejlepší ze všech knih od Mornštajnové. Má to spád, dobře se čte, je to napínavé, zároveň lidské a uvěřitelné a nakonec i hodně hrozivé.

Líbilo se mi, že příběh není úplně prvoplánový, takový závěr jsem nečekala. Dívka, která příběh vypravuje, navíc není úplně spolehlivá vypravěčka, není to tedy stoprocentně kladná postava a rozumím tomu, že mnoho čtenářů poměrně štvala…

Za sebe rozhodně doporučuji k přečtení, ať už je pozadí vzniku či inspirace skutečností pro tento příběh jakákoliv. O tomhle by se mělo mluvit.

Dietwithstyle
13.11.2024 5 z 5

Nerada si dopředu zjišťuji, o čem daná kniha je, ale u téhle jsem věděla, že se věnuje vážnému tématu. Takové věci se nečtou lehce, ale Mornštajnová prostě umí skvěle psát, takže jsem měla dočteno asi za 2 dny.

Luciela
08.11.2024 5 z 5

Věděla jsem, že to bude zase náročné čtení a taky, že bylo. Od autorky jsem přečetla všechny knihy, ale poslední dvě knihy jsou bolestné, náročné, násilnické... negativní. Stačí jednou a dost. Nelámu nad autorkou hůl a určitě po její další knížce sáhnu, ale doufám, že i trochu dobra v budoucnu v jejich knihách bude.

čtenářka76
07.11.2024 4 z 5

Asi půjdu proti proudu. Po kauze, která proběhla médii, jsem si knihu nechala na pozdější dobu. Knihu jsem přečetla za dva večery, ale jen proto, abych ji mohla odložit. Nechápu proč se AM pustila do takového tématu. Její knížky mám ráda, její postavy jsou propracované a celkově vás vtáhne do děje. Tady jsem měla opačný pocit. Žádná postava mi nebyla sympatická. Malé bezejmenné holčičky mi bylo líto, ale jako dospělou jsem ji nechápala. Všichni hází zodpovědnost na druhé, všem bylo ubližováno a nikdo nic nedělal. Matka mohla odejít, dcera v dospělosti odešla, ale jen proto, aby zachránila samu sebe. Ani neuvažovala, že by napravila, co v dětství zavinila (i když né svou vinou). A konec??? Co se stane s malou Terezkou, když udělala co udělala?
Těším se na další knihu AM, ale takovou jak ji známe.

Verun_.aaaaaaaa
07.11.2024

Knížka byla za mě sem tam zmatená. Ale jak se začtete tak začnete chápat styl psaní autorky. Knížka sama o sobě nebyla špatná. Byla jsem z ní místy velmi špatná a bylo mi líto hlavní hrdinky a místy jsem ji nesnášela. Za mě tři hvězdičky konec byl zajímavý.

Kakho-Oto
07.11.2024 4 z 5

(SPOILER) Dost napínavé a ve výsledku také drsné čtení. Závěrečné dvě třetiny knihy se četly skoro samy. Závěr příběhu mě hodně překvapil – hlavní záporák knihy byl "ještě větší perverzák, než jsme doufali". Je pravda, že ani chování hlavní hrdinky nebylo nejlepší, ale velmi se na ní podepsaly negativní zážitky z dětství.

sinfulka
05.11.2024 5 z 5

Bohužel díky kauze jsem téma knihy věděla už před přečtením (po přečtení musím říct, že nechápu proč vůbec celá kauza vznikla…) Přesto byla velmi čtivá, ostatně jako vždy, když máte v ruce knihu od Mornštajnové. Co k tomu říct? Je to hnus.

Iva B.
04.11.2024 5 z 5

Silné čtení, které autorka umí dokonale! Přiznám se, že kauzu, která tuhle knihu provázela, jsem moc nesledovala, takže jsem si čtení možná "užila" jinak než ostatní. Přečteno za dva večery.

Arwen329
01.11.2024 5 z 5

Teda.... Po pravdě nevím co k tomu napsat, je to silná kniha s velmi silným tématem. Netušila jsem o čem kniha je a opravdu od první stránky mě úplně vtáhla do děje.... Do děsivého děje kdy jsem si stále dokola říkala neee to není možné. Ale bylo. Bohužel téma je šílené ale hodnotím knihu samotnou že je velmi čtivá, děj rychle utíká a nutí vás číst dál a dál, ale ten kdo je máma to asi ponese těžce, kniha je velmi depresivní a mrzí mě že se ani neví jak se děvčátko a potom slečna jmenovala.... Nechci jí říkat jako jí říkali ty zrůdy. Ač nerada musím hodnotit plným počtem hvězd protože tohle je kniha která ve mě navždy zůstane a vštípí se do mysli.

mekkejla
27.10.2024 5 z 5

Hodně temné téma, které se táhne celou knihou a nenechá nás moc nadechnout. Mrzí mě, že jsem díky aféře s Toybox věděla hlavní zápletku - odhalení, ke kterému AM velice chytře směřovala tak nebylo nijak šokující. Na konci se mi nejvíc líbila sebereflexe Cácory a to, že byla schopná začít jednat, i když velmi svérázně.

Sůvazknihovny
23.10.2024 5 z 5

Drsný příběh, u kterého si občas myslíte, že víte, ale vzápětí jsou vaše jistoty rozprášeny a znovu vymýšlíte... Paní Mornštajnová prostě umí.

maximus13
21.10.2024 5 z 5

Na psychiku velice silná kniha. Nedoporučuji číst ženám, zvláště těm, které mají děti.
Je strašně smutné, že existují rodiny, kde popis chování postav je ještě procházkou růžovou zahradou. Přečíst si takovou knihu, když máte doma děti, pro které uděláte naprosto všechno a i vy jste vyrůstali s rodiči a prarodiči na které máte jenom ty nejkrásnější vzpomínky je opravdu velice náročné.
A pak jsou tu bestie, které si svoje mindráky hojí na těch nejmenších a nejzranitelnějších. Velice těžká kniha, tak pozor na to, zda jste tak odolní, aby jste ji během i po přečtení psychicky ustáli.

Andreya
18.10.2024 5 z 5

Velmi silný příběh. Měla jsem na začátku sto chutí cácoru z té knihy vytáhnout a obejmout. Typický případ situace, kdy se do rodiny narodí nechtěné dítě + velmi smutné okolnosti. Tohle se bohužel děje i mimo knižní příběh. Měla jsem slzy na krajíčku. Také se mi líbí, jak je kniha vytvořena. Je tam spousta místa i volné stránky na poznámky. Ideální kniha na knižní štafetu.