Les v domě
Alena Mornštajnová
Mládí je někdy k nepřežití… Dětská hrdinka nového románu Aleny Mornštajnové se zdá být všem na obtíž. Otec se vypařil během povodní, matka raději tráví čas se svými amanty a dědeček s babičkou, kterým zůstala viset na krku, pro ni nemají jediné vlídné slovo. Mlčenlivá cácora, jak jí nedůtklivá babička přezdívá, tak vede hodně osamělou existenci, jen s nástupem do školy vymění svou imaginární kamarádku Moniku za přátelství s živelnou a upovídanou spolužačkou Ester, v jejímž stínu pak tráví nelehká léta dospívání. Stále se však nemůže zbavit hluboce zakořeněného strachu z lesa, který v ní probouzí děsivé vzpomínky. Ale o takových věcech se v jejich domě nikdy nemluví… Dosud nejtemnější příběh z pera oblíbené české autorky, o jehož protagonistku se až do poslední stránky nepřestanete strachovat. „Z otrávené půdy nevyroste zdravý strom. A rodina, v níž chybí láska, porozumění a schopnost obětovat se pro druhého, nemůže zformovat člověka tak, aby pomohl udělat svět lepším místem pro všechny.“ – Alena Mornštajnová, autorka. „Les v domě je mrazivý, je výrazný a dramaticky bolestivý. A bez jediné pochyby mohu říct, že naprosto skvělý.“ - Tomáš Fojtík, medium.seznam.cz. „Opravdu skvěle napsané. Kniha vás chytí a nepustí. Ale není to jednoduché a veselé čtení. Autorka opravdu umí vtáhnout do děje, postupně rozplétat příběh a chytit čtenáře za srdce. A ten závěr, vyrazil mi dech.“ – databazeknih.cz... celý text
Opravdu temný příběh. Už od začátku jsem si myslela jak to dopadne, ale nebudu to sem psát, protože si komentáře čtou i lidé, kteří se knihu teprve chystají číst. Ale nemyslím si, že každý čtenář odhadne závěr. kniha je depresivní, nic veselého, ale čte se dobře. Je napínavá. Určitě doporučuji.
Ty vole!
Když jsem si knížku vzala do ruky, nevěděla jsem, o čem je. Co mohu čekat. Jen jsem všude četla samou chválu a mě to nedalo a knížku jsem si pořídila.
Musím říct, že tohle bylo opravdu, ale opravdu hodně silný a i když jsem četla plno jiných (podobných) příběhů, který byly krutější, tohle mě teda opravdu zasáhlo. Občas jsem nevnímala některé pasáže, protože jsem byla myšlenkami jinde, ale to nemění nic na tom, že tohle je opravdu síla. Vlastně ani nevím, co k tomu napsat. Mám vztek, jsem v šoku, nechápu, nechci chápat.
Doporučuji. Chcete-li být v šoku, chcete plakat... doporučuji.
Velmi silná kniha s překvapivým závěrem. Při čtení si nedokážete nepomyslet v kolika domácnostech se nějaká ,,lež,, odehrává a oběť, poznamenaná na celý život, je viníkem.
SPPOILER!! Napísané výborne, ale na rozdiel od napr.Hany mi tie hrôzy pripadali pritiahnuté za vlasy. Nemyslím tým zneužívanie a zatajovanie najbližšími, ale: Chlapec uznaný vinným len na základe prikývnutia na sugestívnu otázku? Reakcia sociálnej pracovníčky v závere knihy (ste klamárka, babička to hovorila) - pri takom vážnom obvinení? Bolo tam toho viac...
Silná kniha a dobře napsaná, i když se zdálo v jeden okamžik, že už ji nedočtu. Smutný a drsný příběh.
Všechny knihy od Mornštajnové jsou čtivé, ale tahle je po Haně druhá, která se mi vryla pod kůži.
Tohle bylo něco. Bezvadně napsáno, děj děsivej, silnej. Proč tohle někdo musí zažít a druhý zavírající oči.
Neskutečně dobře napsané.
Tohle bylo tak těžké čtení. Chvílema jsem musela knihu až odkládat a na konci předposlední kapitoly jsem měla chuť s něčím třísknout. Nebojím se říct, že příběh nenávidím. Až tak dobře je to napsané. Uff. Rozhodně nedoporučuji citlivějším povahám.
Tak tohle byla síla. Moje již třetí kniha od Mornštajnové a nestačila jsem se divit. Přečteno za necelé dva dny. Temné, depresivní, bez jiskřičky naděje. Ale skvěle čtivě napsáno.
Občas se mi chtělo až křičet, aby ta holka už sakra řekla pravdu a někdo jí pomohl. Až tak mě kniha dostala. Jako kdyby vás les svíral sám svými větvemi.
Styl Mornštajnové mi vyhovuje a zatím mě nezklamala. Těším se na další knihy od ní.
První kniha kterou jsem po přečtení chtěla spálit.. Hlavně ať už to nikdo nečte.. Zvedal se mi žaludek, opravdu mi bylo cácorky líto jak se k mí její nejbližší chovají.. a zavěr no hrůza.. Nevěděla jsem do čeho jdu komentáře jsem nečetla chyba. I tak kniha je užasná, výborně napsaná i když se bojíte co bude ještě dál nutí vas to číst..
Silný příběh, který ve vás vyvolá pocity beznaděje, bezmoci a na každé straně čekáte co horšího se ještě může stát. Tolik zmařených životu. Četla se velice dobře a celou dobu jsem si říkala jestli chci číst dál ale nešlo se odtrhnout. Prostě chcete vědět kam to dojde.
Tak tohle je ten Les v domě, ta knížka co s ní všichni tolik nedělají? Právem. Protože to je nezapomenutelná knížka. Celou dobu co příběh plynul jako bych měla kámen na prsou. A když jsem si myslela, že hůř být nemůže, ono mohlo. Tolik bolesti, tolik bezmoci, tolik zničených lidských osudů. Velmi emotivní čtení. Autorka umí, opravdu umí.
Kniha přečtena doslova za jeden večer až noc. Nedalo se od ni odtrhnout. Ale je mi z ní špatně, tolik zpackaných životů najednou, nedá se na ni lehce zapomenout. Prostě skvěle napsaný tragický příběh.
Paní Mornštajnová opět nezklamala. Knížku jsem přečetla jedním dechem, vůbec jsem se od čtení nemohla odtrhnout. Stránky mi pod rukama ubíhaly a najednou byl konec. Příběh mě neskutečným způsobem zasáhl a vryl se mi hluboko do duše. Ještě dlouho o tom budu přemýšlet.
Musíte pořád číst dál jak to skončí …v mém vzdáleném okolí to dopadlo dobře zastavila to v zárodku maminka a toho muže to již nikdy nenapadlo…babička je tu jasný příklad jak se to dělat nemá
Drsný, někdy až mrazivý , ale čtivý román na který čtenář jen tak nezapomene. Spisovatelka mne ještě nezklamala.
Byla to rychlovka, bavila mě a docela se i líbila. Paní Mornštajnová, ať píše o čem chce, tak je to vždy velmi velmi dobré.
Skvělá Mornštajnová, opět velmi náročné téma. Doporučuji číst od začátku velmi pozorně.