Na slovíčko s mumií přehled
Edgar Allan Poe
Pokračování výboru z díla Edgara Allana Poa přináší nejen povídky náležející do detektivního a hororového žánru, jako jsou Jáma a kyvadlo či Černý kocour, kterými autor proslul, ale i několik příběhů psaných s černým humorem. Autorův život ale nebyl příliš veselý - v mládí osiřel, později mu zemřela milovaná mladá manželka, měl sklony k alkoholismu a jako jeden z prvních moderních autorů se snažil uživit výhradně jako spisovatel z povolání, což přes úspěchy u čtenářů neznamenalo v první polovině 19. století velké zisky. Poe zemřel roku 1849 za nevyjasněných okolností.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Na slovíčko s mumií. Přihlašte se a napište ho.
Některé povídky jsem jít četl dříve, některé pro mne byly naopak nové. Strašidelné povídky střídají humorné. Obojí E. A. Poe zvládal mistrně. Raději mám jeho horory. Jámu a kyvadlo nebo Zánik domů Usherů jsem četl za život již mnohokrát...a pořád je mnohokrát číst mohu..
Stejně jako u první sbírky, tak i v této už jsem některé povídky četl v jiné sbírce, ale i tak jich bylo dost, které jsem četl poprvé. Některé povídky se občas četly trošku ztuha, ale zase to pro mne vynahrazovaly mé neoblíbenější povídky od Poea (Sud vína Amontilladského, Skokan a Černý kocour). Z těch v této sbírce mnou čtené prvně, byla pro mne asi nejzajímavější povídka Zlatý brouk.
Kniha Na slovíčko s mumií v seznamech
Část díla
2011 | Povídky |
2009 | Jáma a kyvadlo a jiné fantastické povídky |
2013 | Černý kocour a jiné hororové povídky |
1964 | Vraždy v ulici Morgue a jiné povídky |
Pomer dobrých a menej záživných poviedok 3:2 preto 3*. Skôr odporúčam zbierku Jama a kyvadlo a iné poviedky, výber je určite zaujímavejší (aj keď tie najznámejšie Edove poviedky nájdeme v oboch).