Otrasy: Ako národy riešia svoje krízy přehled

Otrasy: Ako národy riešia svoje krízy
https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/422146/bmid_otrasy-ako-narody-riesia-svoje-kriz-KXC-422146.jpg 4 42 42

Jared Diamond ako autor bestsellerov Osudy ľudských spoločností a Kolaps zmenil naše chápanie vzostupov a pádov ľudskej spoločnosti. Svoju monumentálnu trilógiu zakončuje dielom Otrasy: Ako národy riešia svoje krízy, v ktorom vysvetľuje, akým spôsobom sa niektoré národy dokázali vyrovnať s krízami a prečo dokázali prijať selektívne zmeny. Diamond porovnáva, ako sa podarilo šiestim krajinám prekonať krízy, pričom sa oblúk jeho výkladu klenie od vynúteného otvorenia krajiny, ako to bolo v prípade Japonska, cez útok Sovietskeho zväzu proti Fínsku, krvavé puče v Čile a v Indonézii, až po spoločenské transformácie v Austrálii a v Nemecku po druhej svetovej vojne. Pretože Diamond žil v piatich z týchto krajín, pričom hovorí aj piatimi jazykmi, predkladá čitateľovi svoje skúsenosti z prvej ruky. Analyzuje, akým spôsobom jednotlivé krajiny dokázali identifikovať svoju krízovú situáciu, ako si ju dokázali uvedomiť, akým spôsobom prijímali bolestné opatrenia na ich prekonanie, ako dokázali byť voči sebe úprimné a ako sa dokázali poučiť z príkladov iných krajín. K tomu skúma aktuálnu situáciu v Spojených štátoch a širšie v celom svete zoči-voči aktuálnym hrozbám. Dokážeme sa z toho všetkého ponaučiť? Diamondova kniha je zasvätenou sondou do histórie, geografie i antropológie, odhaľuje nám faktory, ovplyvňujúce akým spôsobom sa národy i jednotlivci dokážu vyrovnať s veľkými výzvami. Je to veľké epické dielo v kombinácii s dôvernou úvahou človeka o sebe samom.... celý text

Literatura naučná Historie
Vydáno: , Premedia
Originální název:

Upheaval: Turning Points for Nations in Crisis , 2019


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Otrasy: Ako národy riešia svoje krízy. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (10)

Coudy33
22.05.2023 4 z 5

Velice zajímavá kniha. Autor má s tématy v knize zkušenosti a potřebné znalosti k provedené analýze. Některé informace se podle mého zbytečně často opakovali.

momo67
17.04.2022 5 z 5

Nesmierne aktuálna kniha. Najmä v dobe keď mopslíci štekajú uvedomujúc si, že si to môžu dovoliť lebo ich pán drží na vôdzke. Sebareflexia je to čo aktuálne potrebujeme. Prípad Fínska je tejto dobe doslova učebnicový. Pri čítaní tejto knihy mi napadla aj iná kniha od Nassima Taleba "Nasadit vlastní kůži" a film "K zemi hleď". Z nášho konania sa úplne vytratila empatia. Politici sú ochotní bez výhrad obetovať najmä tých druhých.


Finn69
12.02.2021 3 z 5

Jared Diamond píše zajímavé knížky k zamyšlení a každou z nich má smysl si přečíst. Nicméně Rozvrat patří k těm, které mi zas až tak moc nesedly. Mohlo to být tématem, mohlo to být zpracováním, asi od každého kousek.
Jared je v téhle knize nejlepší v její první polovině, když může vyprávět o něčem co zná, co zažil, co mu nějaký očitý svědek vyprávěl atd. A i v tomhle je to dost nevyrovnané. Kapitola o Pinochetově puči v Chile byla vynikající, nemohl jsem se od ní vůbec odtrhnout. Totéž indonéský převrat generála Suharta, tady to bylo ještě umocněné tím, že jsem o tom věděl jen velmi málo. Zajímavé, byť příliš stručné, bylo Finsko a jeho komplikovaný vztah s Ruskem. Naopak kapitoly o Německu či Austrálii byly poměrně sterilní a Japonsko bylo něco mezi tím.
Druhá polovina je více věnovaná situaci ve Státech, problémům životního prostředí a hlavně porovnávání. Upřímně řečeno, to už mě zajímalo míň. Věřím ale, že tohle může mít řada lidí úplně obráceně a bude je zajímat víc právě druhá polovina knihy, takže se nenechte odradit.
Tak nebo tak, přečíst si tuhle knížku nikdy nebude ztracený čas, řadu věcí se dozvíte a pár si jich spojíte do něčeho nového, co vás dřív nenapadlo. Tak je to s Jaredem Diamondem pokaždé.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (43. týden)

20.10.2019


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Otrasy: Ako národy riešia svoje krízy v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených54x
ve Čtenářské výzvě3x
v Doporučených3x
v Knihotéce60x
v Chystám se číst64x
v Chci si koupit25x
v dalších seznamech2x