Černočerná tma přehled

Černočerná tma
https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/399261/bmid_cernocerna-tma-yEr-399261.jpg 4 1650 1650

Povídky a novely série

Mistr temných příběhů nám tentokrát prostřednictvím svých smutných hrdinů ukazuje, jak iluzorní může být bezpečí známého prostředí a každodenního života. Člověk si nejenže nemůže být jist, zda opravdu zná své nejbližší (ani náhodou, ušklíbá se King v Dobrém manželství, kde žena zjistí, že žije s masovým vrahem), on nemá totiž ani tušení, čeho všeho je schopen on sám. Znásilněná spisovatelka detektivních románů v povídce Velký řidič nepochybně nevěděla, že dokáže své teoretické znalosti o vraždách převést do praxe; a farmář z úvodního příběhu 1922 chtěl pouze dál nerušeně hospodařit na svém pozemku. Ani v Prodlužování času, kde zdeptaný muž uzavře velmi podivnou smlouvu s velmi zvláštním obchodníkem, nakonec překvapivě není hlavním nositelem zla ďábel. Všechny čtyři příběhy spojuje znepokojivá kombinace hrůzy a všednosti. Ostatně, zločin, jakkoli promyšlený a dramatický, mnohdy končí banálním čistěním krvavých skvrn nebo zoufalými pokusy o zahlazení nečekaných důsledků.... celý text

Literatura světová Horory Povídky
Vydáno: ekniha , Beta-Dobrovský

Full Dark, No Stars, 2010

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Černočerná tma. Přihlašte se a napište ho.

parxel
včera 3 z 5

Černočerná tma je sbírka čtyř hororových povídek. Podle mého názoru jsou to dobré povídky, ale Stephen King umí líp. Já osobně bych z jeho rozsáhlé tvorby raději sáhnul po něčem jiném a k těmto povídkám se nebudu vracet. Dávám tři hvězdy.

Vatram
01.11.2024 5 z 5

Úžasná kniha, skvělé povídky.

alef
22.10.2024 5 z 5

„Té noci jsem objevil něco, čeho je většina lidí ušetřena: vražda je hřích, vražda je prokletí (přinejmenším mysli a ducha …), ale vražda je taky práce. Drhli jsme ložnici, až nás bolel hřbet, … pokaždé, když už jsme si mysleli, že máme hotovo, jeden z nás našel krvavý flek.“

Černočerná zákoutí lidské duše zkoumá SK (jak jsme u něj zvyklí) opravdu velice důkladně. ve čtyřech povídkách jejichž společným motivem je … jak daleko je člověk schopný zajít, když je postavený do, zdá se, naprosto bezvýchodné situace. Všechny čtyři příběhy jsou (jak jsme u něj zvyklí) řádně okořeněné brutalitou a osolené morálními dilematy.

A tak přemýšlíš – jak moc temné stránky v duši dokáže extrémní tlak probudit. Sleduješ totiž v přímém přenosu krutým způsobem (plným drsného násilí) provedený rozpad mysli … a tak se tu smlouvá s ďáblem, pragmaticky se hledají praktické nástroje na vraždu a černý humor dláždí cestu do pekel!

Bezvýchodnost situace je podpořená ironií osudu, absurdními úvahami, cynickým nadhledem a morbidním humorem – výsledkem tak je, že líčení příběhu vyznívá zvláštně lehce?, skoro jakoby nezúčastněně --- jako by na tom, co se děje nebylo nic, z čeho bys měl mít hrůzu, co by nahánělo minimálně nepříjemné pocity --- což mi trochu pomáhalo se od příběhů emočně odpoutat (myslím, že jinak bych je asi nezvládla číst). Dostala jsem se tak spíš do rozumové roviny, kdy o tom přemýšlíš a se špetkou cynismu hledáš příčiny toho, jak mohlo zlo v člověku porazit dobro na plné čáře …

„Prosím, ať z toho není moc krve …“
„Nebo ještě líp, ať to … vzdá, v tuhle poslední chvíli. Jenže to nevzdal.“

Zatmění, Řeka času a další knižní novinky (17. týden)

23.04.2023

Ocenění knihy (1)

2010 - Bram Stoker Award (Best Fiction Collection)

Kniha Černočerná tma v seznamech

v Přečtených2 326x