Příběh spalovače mrtvol: Dvojportrét Ladislava Fukse přehled

Příběh spalovače mrtvol: Dvojportrét Ladislava Fukse
https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/520897/bmid_pribeh-spalovace-mrtvol-dvojportret-64da00dd54520.jpg 4 44 44

Vstupte do světa masek a zrcadel s Ladislavem Fuksem. Na počátku svých pamětí Ladislav Fuks říká: "Nejúplněji jsem obsažen jen a jen ve svých knihách. Bude-li je někdo číst za sto let, nebude ho zajímat, jaký jsem byl já. Pokud ano, tak si mě stvoří z toho, co si přečetl." byl já. Pokud ano, tak si mě stvoří z toho, co si přečetl." Tato slova Jana Poláčka přivedla na myšlenku napsat příběh o našem nejzáhadnějším spisovateli druhé poloviny dvacátého století.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Příběh spalovače mrtvol: Dvojportrét Ladislava Fukse. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (8)

Dreamal
17.01.2023 4 z 5

Zajímavě napsáno, zaujalo mě, skutečně zajímavá osobnost.

Corvus
02.03.2022 5 z 5

Ladislav Fuks je bezesporu světový pojem a budu se jen opakovat, když napíšu, že se jedná o jednoho z nejzajímavějších a nejoriginálnějších spisovatelů naší historie. Dnes trestuhodně opomíjený, ačkoliv je jeho dílo v těchto dobách aktuálnější než kdy dříve, v dřívějších dobách dokonce neprávem zavrhovaný a odmítaný "mravokárci", kteří se na Fukse dívali zjednodušenou optikou a prismatem Sametové revoluce. Jan Poláček se zhostil nedocenitelné práce, totiž osvětlit a přiblížit složitost Fuksovi osobnosti a naturelu dnešním čtenářům (a nejen jim), což se skepticismem sobě vlastním, pokládám za velice tristní snahu. Když si tak čtu některé názory na Fuksovi knihy zde na databázi, setkávám se s absolutním nepochopením autora a jeho díla. Fuks je na dnešní čtenáře a lidi, žijící instantními zážitky sociálních sítí a mrvou televizních obrazovek velmi složitý (neplatí všeobecně, výjimky existují)… A ačkoliv jsem i já proto, aby se Fuksovi knihy zařadily do povinné školní četby, nedělám si naděje, že by "oslovil a zakořenil". Naděje však umírá poslední. Bedlivá, mnohdy mravenčí práce Poláčka je ozdobou této vskutku milé biografie. Dovoluje Fuksovu obdivovateli nahlédnout do mistrových poznámek, velmi pěkné jsou taktéž přiložené fotografie, ale i epilog v podobě pátrání po hrobu tohoto velikána. Velmi oceňuji i vydatný předkrm v podobě beletristické části, která je bezpochyby důkazem, že ji napsal člověk, který Fuksovi rozumí. Velmi čtivá a ne úplně tradiční biografie, kterou nemohu hodnotit méně jak plným počtem hvězd. Děkuji, pane Poláčku!


Klamm
02.05.2020 5 z 5

Ladislav Fuks, je mým oblíbeným autorem, takže tento knižní počin nemohu hodnotit jinak, než plným počtem.
Záviděl jsem autorovi, když hledal v Archivu národního písemnictví, mluvil s pamětníky a blížil se domovní chodbou až k Fuksově bytu aby se dotkl jeho kliky. Velké díky, ale patří hlavně za nalezení hrobu. Byl to nevšední zážitek, po procházce Olšanskými hřbitovy, zažehnout svíci a vzdát tak Láďovi čest.

P.S.: Díky Bohu, že se zachoval pořad GEN, natočený rok před autorovo smrti, kde je možné do jeho panoptického bytečku, opředeného mýty, alespoň takto zprostředkovaně nahlédnout.

100%

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Příběh spalovače mrtvol: Dvojportrét Ladislava Fukse v seznamech

v Přečtených56x
ve Čtenářské výzvě3x
v Doporučených3x
v Knihotéce61x
v Chystám se číst27x
v Chci si koupit9x
v dalších seznamech1x