Proč se klepou řízky přehled
Vladimír Mikeš
Příprava jídla a jeho konzumace je pro většinu z nás oblíbenou činností. Ne nadarmo vychází neustále velké množství nejrůznějších kuchařských knih plných tradičních či experimentálních receptů. Vaření je však především chemický proces, má proto s chemií mnoho společného. V knize žádné nové recepty nenajdete, ale zato se dozvíte o potravinách spoustu zajímavostí – od jejich chemického složení, přes to, proč se řízky mají naklepat, až po to proč si červ vybere vždy to nejkrásnější jablko. Nemalý prostor je věnován také nejrůznějším chemickým látkám (lidově zvaným „éčka“), které se do potravin přidávají. Autor, profesor biochemie, je neobhajuje, ale uvádí na pravou míru některé názory na jejich přehnanou nebezpečnost. Součástí knihy je kompletní seznam těchto aditiv řazený podle jejich kódů s popisem původu a technologické funkce.... celý text
Můj komentář
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Proč se klepou řízky. Přihlašte se a napište ho.
Nové komentáře (4)
Jako studentka, která se o chemii ví dost, tohle byla pro mě kniha hlavně pro doplnění a zjištění nových zajímavých informací. Kniha byla napsaná srozumitelně i pro lidi, kteří chemii neznají a nezajímají se o ni.
Mě tahle knížka pobavila, poučila, poděsila, povznesla... :-)
Uvědomila jsem si, že přestože všichni známe termíny jako nasycené, nenasycené mastné kyseliny, ale většina z nás netuší a nevysvětlí - včetně mě. A to byl jediný příklad z mnoha.
Přestože od prvního vydání této knihy už uběhlo spoustu let a bezpochyby už se leccos změnilo (zase), tak i tak si myslím, že není vůbec od věci si ji přečíst.
Související novinky (1)
Sokolník, Lesk soumraku a další knižní novinky (7. týden)
12.02.2023
Citáty z knihy (0)
Zatím zde není žádný citát z knihy.
Kniha Proč se klepou řízky v seznamech
v Přečtených | 31x |
ve Čtenářské výzvě | 4x |
v Knihotéce | 22x |
v Chystám se číst | 33x |
v Chci si koupit | 10x |
v dalších seznamech | 2x |
Štítky knihy
chemie potraviny populárně-naučné publikace
Skutečně je to pro ty, co rádi vaří a zajímá je podstata toho co dělají. Možná pomocí této knihy dokážou vytvořit i nový recept.