Proč všichni odcházejí přehled

Proč všichni odcházejí
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/534088/bmid_proc-vsichni-odchazeji-65eeafee6f44d.jpg 4 78 78

"Zuzanka má dvě starší sestry, matku a otce, který píše scénáře k filmům a vštěpuje všem třem dcerám lásku k hudbě. Proto i o prázdninách v milované Konici Zuzka pečlivě cvičí na violoncello. Občas tátovi ukradne pár stránek ze scénáře, potají si je čte a přemýšlí nad útržky cizích příběhů. Také si vyměňuje dopisy se starší Monikou, kterou kdysi poznala v nemocnici. Tatínek, Monika, ale i její sestry nebo první láska, to vše formuje prázdniny, během nichž Zuzka přestává být malou holčičkou. Poznává, že ti nejbližší nás často opouštějí a že čas s nimi můžeme znovu prožít pouze ve vzpomínkách. Hořkosladká nostalgická prvotina známé spisovatelky Zuzany Dostálové vychází v novém vydání. Vypráví o zážitcích, které z dětí dělají dospělé a na které se nedá zapomenout."... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Proč všichni odcházejí. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (25)

Ivana11
dnes 3 z 5

Příběh vyprávěný dítětem, snaží se pochopit svět dospělých. Pěkně se četlo, postavy mohly být víc propracované, bylo to takové letem - světem, ale to byl zřejmě autorčin záměr.

Ditules
02.06.2024 4 z 5

(SPOILER) Autobiografická novela o prozření malé dívky. Příběh se odehrává během několika málo let, které pokrývají zhruba docházku na prvním stupni ZŠ. Historie rodiny, radosti i strasti. Po dočtení jsem si šla dohledat informace o tatínkovi ZD.
Navíc taky hodně se mnou zarezonovaly ty smutné události.


Luccinda
08.05.2024 4 z 5

Po románu Soběstačný, který mě svým příběhem velmi zasáhl, jsem se rozhodla sáhnout po další knize Zuzany Dostálové. Proč všichni odcházejí je novela s autobiografickými prvky, ve které autorka vzpomíná na dětství, přičemž hlavním tématem je odcházení blízkých.

Knížka je krásně napsaná, řekla bych až poeticky. Stejně jako v románu Soběstačný, i tady sledujeme příběh očima dítěte. Zuzanka se v příběhu seznamuje s rodinnou historií, cvičí na violoncello a seznamuje se s vážně nemocnou Monikou. Především se ale snaží pochopit, proč je náš život plný samoty a umírání.

Bylo to krásné, dojemné čtení na jedno odpoledne. Možná bych byla radši, kdyby šel příběh více do hloubky, ale i takto na mě velmi zapůsobil.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Proč všichni odcházejí v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených97x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených6x
v Knihotéce39x
v Chystám se číst191x
v Chci si koupit48x

Štítky knihy

autobiografické prvky

Autorovy další knížky

Zuzana Dostálová
česká, 1976
2020  92%Soběstačný
2018  71%Johana
2018  70%Hodinky od Ašera
2023  75%Karneval zvířat
2016  86%Proč všichni odcházejí