Proměna přehled

Proměna
https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/320234/bmid_promena-VEk-320234.jpeg 4 4343 4343

Unikátní vydání novely Franze Kafky Proměna v nejstarším českém překladu připravilo nakladatelství Teapot na podzim pro všechny čtenáře i milovníky krásných knih a umění. Jedinečný umělecký skvost s originálními litografiemi Petra Nikla vychází 28. října 2016, 101 let po prvním uveřejnění. Bibliofilie je vydána v omezeném počtu 150 číslovaných a signovaných ručně vázaných výtisků. Z německého originálu Die Verwandlung vydaného nakladatelstvím Kurt Wolff Verlag (Lipsko, 1916) přeložili v roce 1929 Pater Ludvík Vrána a František Pastor. Tohoto překladu vydání druhé.... celý text

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Teapot

Die Verwandlung, 1915

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Proměna. Přihlašte se a napište ho.

murdoch
27.10.2024 3 z 5

(SPOILER) Opět, stejně jako u Zámku, jde vlastně o takovou kafkovskou hořkou satiru. Chudák Řehoř ani po své strašlivé proměně nepřestává myslet na rodinu, které se cele obětuje, přese všechno ji chce zaopatřit a rodina ho přitom bez rozmýšlení odvrhne, jakmile je pro ně místo stroje na peníze přítěží. A on stejně furt myslí na ně... Tragédie vyvažovaná groteskní postavičkami.

Dom95
23.10.2024 5 z 5

Tuto povídku jsem četl poprvé v maturitním ročníku a jsem moc rád, že jsem si ji přečetl znovu. Pamatuji si, že při prvním čtení sem se modlil, aby kniha již skončila, protože mě vůbec nebavila. Nyní jsem knihu přečetl jedním dechem a hltal jsem ji plnými doušky. Tolik emocí, které se střídají za tak málo stránek je prostě úžasné.
Jediné, čemu moc nerozumím, že se nesnažili s Řehořem komunikovat. On rozuměl, pravidelně je chodil ke dveřím poslouchat. Dokonce to i věděli, že poslouchá, takže museli vědět, že rozumí. A stejně ho nenechali vyjádřit se (např: pokud chceš tohle, jdi k obrazu, pokud naopak toto, jdi k oknu, apod.).
Nejvíce se mě však dotkly poslední cca 3 stránky, kdy už si rodina oddechla. Tíživý pocit knihy se najednou změní v naprosto lehké bytí. Mistrovský kousek na tak málo stránkách.

Péťa.Š
18.10.2024 2 z 5

Když jsem se to pokoušela přečíst před 4 rokama, tak jsem to vzdala hned po pěti stranách.
Teď jsem ji začala číst kvůli maturitě.
Knížka normální, rozhodně mě bavila dřív než předtím. Znovu si ji ale nepřečtu.

Knižní novinky (37. týden)

06.09.2020

Proměna Franze Kafky vychází v nejstarším českém překladu

10.10.2016

Ocenění knihy (2)

2016 - Nejkrásnější české knihy roku (Cena Svazu polygrafických podnikatelů)
2005 - Nejkrásnější české knihy roku (Cena ŠČUG Hollar –⁠ Markéta Prachatická za ilustrace)

Kniha Proměna v seznamech

v Přečtených7 608x