Rozvrat: Jak se národy vyrovnávají s krizemi přehled
Jared Diamond
Na příkladu šesti zemí, které autor osobně navštívil a poznal, a jež prošly v novodobé historii velkými politickými obraty, ukazuje, že postupy známé z psychoterapie jedinců lze aplikovat na celé národy. Rámec dvanácti posloupných kroků a schopnost přijetí selektivních změn je vodítkem, jak krizi ustát. Ve fascinující průvodci navštívíte zničené poválečné Německo a poznáte nesnadnou cestu od nenáviděného strůjce zla k liberální demokracii a čtvrté největší ekonomice světa. Začnete obdivovat malé a po válce slabé Finsko, které muselo a musí ve svých rozhodnutích zohledňovat geografickou polohu a tedy dlouhou hranici s Ruskem a které díky investicím do vzdělávání a výzkumu, navzdory malému počtu obyvatel, dnes patří mezi nejbohatší země. Proniknete do pozadí nástupu diktátora Pinocheta a jeho sedmnáctileté vlády v dříve demokratické Chile, poznáte krátkou, zato dramatickou historii sjednocené Indonésie, dlouhodobou uzavřenost feudálního Japonska a jeho přetrvávající neochotu přijímat cizince, pochopitelně nesoucí následky, a také zdánlivě rychlou devatenáctidenní proměnu Austrálie z nejrasističtějšího kontinentu na dnešní sebevědomou a na Británii nezávislou zemi. Sedmou zemí, které se autor důkladně věnuje, je jeho rodné USA a tamější současný stav, který naznačuje blížící se krizi. Na pozadí analýzy vybraných zemí nakonec diagnostikuje současné problémy celého světa a zkoumá, zda faktory, které ovlivnily vyústění minulých krizí, mohou přispět k řešení těch dnešních.... celý text
Literatura naučná Historie
Vydáno: 2020 , Jan MelvilOriginální název:
Upheaval: Turning Points for Nations in Crisis, 2019
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Rozvrat: Jak se národy vyrovnávají s krizemi. Přihlašte se a napište ho.
Nesmierne aktuálna kniha. Najmä v dobe keď mopslíci štekajú uvedomujúc si, že si to môžu dovoliť lebo ich pán drží na vôdzke. Sebareflexia je to čo aktuálne potrebujeme. Prípad Fínska je tejto dobe doslova učebnicový. Pri čítaní tejto knihy mi napadla aj iná kniha od Nassima Taleba "Nasadit vlastní kůži" a film "K zemi hleď". Z nášho konania sa úplne vytratila empatia. Politici sú ochotní bez výhrad obetovať najmä tých druhých.
Jared Diamond píše zajímavé knížky k zamyšlení a každou z nich má smysl si přečíst. Nicméně Rozvrat patří k těm, které mi zas až tak moc nesedly. Mohlo to být tématem, mohlo to být zpracováním, asi od každého kousek.
Jared je v téhle knize nejlepší v její první polovině, když může vyprávět o něčem co zná, co zažil, co mu nějaký očitý svědek vyprávěl atd. A i v tomhle je to dost nevyrovnané. Kapitola o Pinochetově puči v Chile byla vynikající, nemohl jsem se od ní vůbec odtrhnout. Totéž indonéský převrat generála Suharta, tady to bylo ještě umocněné tím, že jsem o tom věděl jen velmi málo. Zajímavé, byť příliš stručné, bylo Finsko a jeho komplikovaný vztah s Ruskem. Naopak kapitoly o Německu či Austrálii byly poměrně sterilní a Japonsko bylo něco mezi tím.
Druhá polovina je více věnovaná situaci ve Státech, problémům životního prostředí a hlavně porovnávání. Upřímně řečeno, to už mě zajímalo míň. Věřím ale, že tohle může mít řada lidí úplně obráceně a bude je zajímat víc právě druhá polovina knihy, takže se nenechte odradit.
Tak nebo tak, přečíst si tuhle knížku nikdy nebude ztracený čas, řadu věcí se dozvíte a pár si jich spojíte do něčeho nového, co vás dřív nenapadlo. Tak je to s Jaredem Diamondem pokaždé.
Knižní novinky (43. týden)
20.10.2019
Kniha Rozvrat: Jak se národy vyrovnávají s krizemi v seznamech
Velice zajímavá kniha. Autor má s tématy v knize zkušenosti a potřebné znalosti k provedené analýze. Některé informace se podle mého zbytečně často opakovali.