Červené zlato přehled
Tom Hillenbrand
Šéfkuchař Xavier Kieffer / Kulinárska krimi série
< 2. díl >
Po kulinárskej krimi Diabolský plod, ktorú kníhkupectvo Martinus zaradilo medzi knihy roka 2021, sa šéfkuchár-vyšetrovateľ Xavier Kieffer vracia s novým prípadom. Na honosnej večeri v Paríži má slávny suši majster očariť miestnu smotánku, no ešte pred hlavným chodom padne na zem mŕtvy. Príčina smrti: otrava rybím mäsom. Luxemburský kuchár Xavier Kieffer má pochybnosti o tom, že by išlo len o nešťastnú náhodu, a tak sa pustí do pátrania. Stopy ho privedú na zaujímavé miesta – z prepychového života parížskeho starostu cez úplne nový svet japonskej kuchyne až do rybárskej lode talianskych lovcov tuniakov. Pri vyšetrovaní na vlastnú päsť zistí, že niektoré ryby sú drahšie než zlato, a dokonca cennejšie ako ľudský život.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2021 , mamašOriginální název:
Rotes Gold, 2012
více info...
Můj komentář
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Červené zlato. Přihlašte se a napište ho.
Nové komentáře (4)
Především musím říct, že nápad zvláštního vyšetřování smrti nejlepšího specialisty na suši byl celkem zajímavý. Jenže co se týká této gastronomie, nejsem fanynka suši a z těch takových rádoby pochoutek mi bylo hodně mdlo, slušně řečeno. Takže nemám potřebu to ani ochutnat a dost mě i vzalo, co se týče zakázaného rybolovu. Takový masakr to člověka zvedne ze židle a nedostane to už nikdy z hlavy, já tedy ne.
Plno pasáží mělo francouzská slova, která jsem nebyla schopna ani přečíst, natož si pamatovat, popis uliček a barů, restaurací, to mě opravdu míjelo ani jsem neměla představu kde se co nachází i když to bylo až moc popisované. Tím mě to odrazovalo dosti od čtení a nebýt toho, že jsem opravdu chtěla zjistit, kdo zabil takového mistra jedovatou rybou, asi bych tuto knihu ani nedočetla.
Příběh mrtvých Japonců se autorovi povedl vyšperkovat několika zajímavým vedlejšími motivy. Jednak jde o gurmánské pochoutky, popisy Lucemburska a hlavně tristní situací v lovu ryb zejména tuňáků. Tím jsem byl opravdu zhnusen, neboť jsem ani netušil, jak je situace, hlavně ve Středomoří, vážná. Doufám, že popis chovu ryb je zcela vymyšlen, jinak s rybami končím. Pátrání je také pořádně napínavé, což není určitě na škodu a bude se nejen proto hodně líbit.
Související novinky (1)
Ostrov tajemství, Hra na schovávanou a další knižní novinky (3. týden)
14.01.2024
Citáty z knihy (0)
Zatím zde není žádný citát z knihy.
Kniha Červené zlato v seznamech
v Přečtených | 22x |
ve Čtenářské výzvě | 1x |
v Knihotéce | 66x |
v Chystám se číst | 14x |
v Chci si koupit | 2x |
v dalších seznamech | 1x |
Autorovy další knížky
2023 | Ďábelské ovoce |
2021 | Červené zlato |
2022 | Ukradnutá úroda |
2024 | Smrtiace olivy |
Svět kulinářský je vskutku Něco. Jde o labužnictví a někteří musí kvůli prestiži nejen spolknout cokoli z říše přírody ale i vraždit.
Jaksi mi na obálce chybí ta bombička - delikatesa z čeledi pěvců.
Ale jisté hvězdné Michelinské kulinářské nápady jsou top.
Zjevně sestavený případ na problémových praktikách pro ziskuchtivost.
Jaksi uzené šproty jsou mi nad "Karmínové zlato".
Preference s rybím aromatem.