Tom Hillenbrand
německá, 1972
Nová kniha
Ďábelské ovoce - Tom Hillenbrand
Sklenku müllerky, kousek paštiky a hlavně žádný velký stres. Xavier Kieffer býval kuchařskou hvězdou, ale pak opustil svět „haute cuisine“ a otevřel si v Dolním... detail knihy
Související novinky
Ostrov tajemství, Hra na schovávanou a další knižní novinky (3. týden)
Vítáme vás u nového článku připravovaných knižních novinek, ve kterém vám představíme tituly, které vyjdou od 15. do 21.... celý text
Populární knihy
Nové komentáře u knih Tom Hillenbrand
Ďábelské ovoce
„Před časem jsem četla druhý díl. Jelikož je místy dost nechutný, od tohoto jsem nic moc nečekala. Taky to jako detektivka nebylo nic moc. Ale kniha je zajímavá tím, že se čtenář dozví spoustu zajímavostí o fungování restaurací, a dostane se mu potvrzení, že v dnešní "haute cuisine" nejde o to předložit zákazníkovi chutné jídlo, ale překvapit, ideálně šokovat - takže "kostka ve skluzu". A to, že potravinářské koncerny použijí cokoliv, aby oblafly zákazníka a ten houfně nakupoval jejich blafy, které často se skutečnou potravinou nemají moc společného, a že televizní kuchař vlastně vůbec nemusí umět vařit.“... celý text
— Julka5259
Karmínové zlato
„Svět kulinářský je vskutku Něco. Jde o labužnictví a někteří musí kvůli prestiži nejen spolknout cokoli z říše přírody ale i vraždit.
Jaksi mi na obálce chybí ta bombička - delikatesa z čeledi pěvců.
Ale jisté hvězdné Michelinské kulinářské nápady jsou top.
Zjevně sestavený případ na problémových praktikách pro ziskuchtivost.
Jaksi uzené šproty jsou mi nad "Karmínové zlato".
Preference s rybím aromatem.“... celý text
— Jaruš7
Ďábelské ovoce
„Skvěle jsem se pobavila, moc jsem si tuhle knížku užila. Výjimečná místem děje - Lucemburk (Gibraltar severu) projdeme, prolezeme, projedeme skrz naskrz, včetně kasemat, Václavských hradeb, dolního a horního města, výtahu, mostů, i do řeky budeme muset s hlavním hrdinou... A nezůstaneme jen u něj doma, ale vydáme se autem či letecky na otočku na všechny světové strany - do Německa, Švýcarska i Francie, při pátrání po řešení zločinů, které se hrdiny dost dotýkají.
Gastro zápletka byla zajímavá, přírodní versus umělá průmyslová výroba potravin, zisky, matení spotřebitelů, divné EU statistiky i nařízení neřešící vše, nebo naopak až moc. Žádné podrobné recepty, ale pár námětů v lokální kuchyně samozřejmě nechybí (i když slovníček někdy nerozklíčuje vše z podivné lucemburštiny, např. wäinzoossissmat moschterzooss, haart eeër mat wäisser zooss), vždyť hrdina byl nadějný oceněný mladý kuchař, nyní vlastník dobré restaurace Dvojkostelí ve městě.
Catvanum jako titulní nově objevené ďábelské ovoce dodávající mimořádnou chuť jakémukoli jídlu (i blafu) bylo osvětleno na známém a hojně používaném glutamanu sodném - vůbec nejde přes chuťové pohárky, rovnou se dobude do mozku ... a udělá v něm dřív nebo později jistou paseku (naštěstí na něm nejsem závislá a nepřicházím s ním do styku, takže jsem si mohla výklad užít).
Autor má dar lehkého pera, pěkně vykreslených hrdinů, atmosféry místa, ale zdaleka není německý studený čumák, takže naservíruje tu a tak vtip a humor:
"Vetanen pouzdro otevřel a vytáhl nůž. Rukojeť byla z kosti, zdobená jemným vyřezáváním, čepel krátká a rovněž zdobená. 'Finský lovecký nůž. Ostrý jako čertova sestřička. Od mého dědy.'
'A s tím památečním nožíkem chceš držet v šachu žoldáka cizinecké legie, jestli bude čekat za dveřmi ve sklepě?'
'Když to bude muset být,' zabručel Vatanen. 'Můj děda s ním složil soba. Možná jsem jen malý úředníček EU, ale když mně nebo mému příteli jde někdo po krku...pak neznám žerty. V žilách mi koluje laponská krev.'"“... celý text
— soukroma
Karmínové zlato
„Především musím říct, že nápad zvláštního vyšetřování smrti nejlepšího specialisty na suši byl celkem zajímavý. Jenže co se týká této gastronomie, nejsem fanynka suši a z těch takových rádoby pochoutek mi bylo hodně mdlo, slušně řečeno. Takže nemám potřebu to ani ochutnat a dost mě i vzalo, co se týče zakázaného rybolovu. Takový masakr to člověka zvedne ze židle a nedostane to už nikdy z hlavy, já tedy ne.
Plno pasáží mělo francouzská slova, která jsem nebyla schopna ani přečíst, natož si pamatovat, popis uliček a barů, restaurací, to mě opravdu míjelo ani jsem neměla představu kde se co nachází i když to bylo až moc popisované. Tím mě to odrazovalo dosti od čtení a nebýt toho, že jsem opravdu chtěla zjistit, kdo zabil takového mistra jedovatou rybou, asi bych tuto knihu ani nedočetla.“... celý text
— georginaa
Karmínové zlato
„Příběh mrtvých Japonců se autorovi povedl vyšperkovat několika zajímavým vedlejšími motivy. Jednak jde o gurmánské pochoutky, popisy Lucemburska a hlavně tristní situací v lovu ryb zejména tuňáků. Tím jsem byl opravdu zhnusen, neboť jsem ani netušil, jak je situace, hlavně ve Středomoří, vážná. Doufám, že popis chovu ryb je zcela vymyšlen, jinak s rybami končím. Pátrání je také pořádně napínavé, což není určitě na škodu a bude se nejen proto hodně líbit.“... celý text
— čef
Tom Hillenbrand - knihy
2024 | Smrtiace olivy |
2023 | Ďábelské ovoce |
2021 | Červené zlato |
2022 | Ukradnutá úroda |
Žánry autora
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Štítky z knih
vraždy detektivní a krimi romány gastronomie suši restaurace kuchaři a šéfkuchaři
Hillenbrand je 0x v oblíbených.