Jaruš7 komentáře u knih
Šmrncovní čtivo.
Zlatý drak je smrtícím dárkem.
Všechny postavy v tomto díle mají svůj charakter jímž provokují zaběhlý kolorit v daném městě Lan-fangu.
Citace:" Kam pan soudce jde?" ptal se jeden věřící.
"Do čtvrti rozkoší," odpověděl druhý.
"V tuhle hodinu? Krásné povolání!"
Ve městě Lan-fang začínala Hedvábná stezka. Dlouhé karavany, které jím neustále proudily, přepravovaly na tajemný Západ mimořádné produkty Říše středu ( koření, látky recepty na dušené vepřové tisícerého štěstí) a vracely se z těch dalekých končin obtížené ztřeštěnými věcmi, které zajímaly zvědavce : skládací židle, zlatá jablka kyselé chuti a výstřední náboženství, hlavně to, jehož živý bůh skončil přibitý na kříži. Jeho propaganisté, nestoriánští kněží, kteří utekli ze své země, jen stěží přesvědčovali Číňany, že tak potupná smrt je nepochybné znamení jeho božství. Naštěstí byl ten Je-su také výborným pekařem, který dovedl rozmnožovat chleby, a jeho technické schopnosti nebo úspěchy v medicíně, jako dovednost chodit po vodě nebo se promenádovat se zejícími ranami, které se nikdy nezanítily, dělaly velký dojem.
Při chrámovém obřadu je smrtí zasažena spanilá to veřejná oblíbenkyně z Vrbové zahrady rozkoší.
Kdo, proč, jak, zač - odhalení musí rozhořčené obyvatelstvo zklidnit. Vlivní i bohatí mají problém.
Pestrá paleta - živý obraz doby.
Audiokniha pohodová.
Zvukové podání oživí paměť z filmového zpracování.
Zde podstatné důležitosti jsou vyřčené, na obrazovce jsou navozeny němými kamerovými záběry se spoustou zavádějících detailů.
Pátrání pro zločinnosti se zdá snazší.
Mistrně vystavěné případy od "královny detektivního žánru".
Příjemný zážitek.
Pro autora vystudovaného politologii a mezinárodní vztahy musí být výzvou thriller se všemi možnostmi ukázat zákulisní hrátky světových hráčů pomocí všestranných intrik.
Další díl v němž jedna zrada stíhá druhou, sotva vydejcháte tu předešlou.
Bezvadnost v brilantním podání Martina Stránského.
Pro fandy doporučuji.
Pocit, že se utápím v adrenalinu.
Audiokniha - excelentní superdílo.
Superčtivo.
Bylo to romantické, milé pohlazení po duši.
Moc se to povedlo.
Takto se má snoubit dobrodružství, historie, napětí, romantika a city.
Osud šlechtických dvojčat se za válečných konfliktů rozdělí a dojde díky královskému rozhodnutí k vypočítavému sňatku bez lásky. Zprávě o smrti otce a bratra lze uvěřit jen na půl, neboť sourozenecká vnímavost dvojčat je přesvědčivější.
Královský vojenský hazard na vícero frontách Francii devastuje finančně i morálně. Zrádci a přeběhlíci se snaží získat výhody a kořist se zdá být lehce nabytá.
Leč všeho do času.
Poutavý skvělý příběh.
Skutečné historické postavy na pražském, císařském dvoře jsou z archiválií ztvárněny do případu podvodu a klamu, v němž jde zakódovaně o pověst Luc. de Medici.
Císařský dvůr byl spolu s papežským měly mocenský vliv. Dostat se žádostí ke slyšení bylo v tomto případě nutné vyslyšet požadavky, splnit přání, vypátrat podvody, zlikvidovat nepříjemnosti.
Kdo je podvodník, kdo je šejdíř, kdo poctivec?
Jakub má nakročeno, tak snad v dalším díle zaboduje.
Chtělo by to kapku "hrdličkovštiny".
Příběhy zasazené do historie rozkvětu i zmaru renesanční Florencie. Google vše umocňuje a není se co divit věhlasu. Teď bych dokonale docenila vysněný pobytový zájezd.
Citace:" Vyvanul i volný duch renesance, která až do dnešních dnů vyzařuje a fascinuje širokým záběrem humanismu a tvůrčí odvahou výtvarných umění - a jež bude navždy spojována se jmény Cosima a Lorenza de´Medici."
Skvělé.
Paráda, za vší poctou a chválou díky rodu Medicejů je dodnes vidět tu velkolepost Florencie.
Lorenzo Nádherný - osobnost hodna obdivu ( vzor na dnešní dobu nedosažitelný).
"... získal si záhy vážnost ..Vděčil za to vzácné kombinaci nebojácnosti, chladnokrevnosti, mocensko politickému instinktu, geniálnímu diplomatickému umu i odzbrojujícího osobnímu kouzlu, velké sečtělosti a schopnosti pohybovat se obratně a podmanivě u dvora i mezi prostým lidem. "
Poutavé a skvěle sestavené vyprávění.
Bravo.
Klasika stále živá.
Od korýtka se nechce jak tenkráte, tak i dnes.
Ne, když to jde, tak proč se bránit mamonu.
Čekajíce revizora spojí se ti řádní ve vychytralou bandu patolízalů jíž není nic proti srsti, a tak po hlášce, podezřele se chovajícího hosta v hostinci, jenž neplatí a má velkopanské nároky, usoudí, že se kýžený carský revizor již dostavil.
Začíná divoká přehlídka pokrytectví, pochlebování, patolízalství, prospěchářství za vidinou zisku, postavení i sňatku.
Představa že se zpráva o zodpovědnosti dostane až před carský trůn má nebetyčné iluze.
Opak je zdrcující a krachujícím dopadem.
Je to v jádru stále stejné tehdy i dnes. Proč bychom si my vládnoucí, i když jsme podle těch dole, u přebohatého žlabu, nepřidali když to jde, to bychom porušili ústavu a to by bylo trestuhodné, ne?
Potměšile ukázkové dílo.
Rozhlasové skvělé zpracování.
"Dny jsou sečteny. Třeste se vy, kdo nevěříte."
A od žlutomodrých povel PAL! Kulisa stvořená jako pro Armagedon.
Chce to povinně nadhled.
Pratchettovský pohled - citace :"
"Začínám mít vztek, když vidím jakej svinčík nám dělají ze světa."
"Armagedon přijde, protože Antikrist je spojen s počítači."
Nějak se mi to sešlo audiokniha a realita. O to víc to byl nezapomenutelný zážitek.
Když fantazii dostane do vínku talent.
Bezvadnost.
Vlastně to byl skok hned do II. dílu, chyba.
Z dlouhého počátku jsem neměla přívětivých pochval, spíš naopak. Pochopit tu nelogičnost a scénáristické popisy absolutně všeho, každé zbytečnosti, vaty, mi dalo zabrat, a tak jsem si v iritační eufórii zdokonalovala nehodné rétorické cvičení.
Pak jsem pochopila, cože to je projít "bránou času" a znát budoucnost v době středověku.
Pak to bylo zajímavější.
Plodná autorka má v záloze zatím 9 dílů, snad jen opět jako audioknihu, jinak ne.
Dobrodružství se znalostmi dnešní doby ve středověku.
Zajímavé téma.
Zdá se, že nakladatelství Polaris trefně vybralo z oceněných švédských autorů pokračovatelku této oblíbené ságy s Lisbeth Salanderovou.
Opět strhující, košatě větvený případ.
Když si lidstvo na sebe upletlo bič z chemie, tak si příroda zahrála na tvůrce podivností.
Vždy bude z nenormálnosti pocit nepříjemný, zlý, odporný.
Nálepka na zlo je na světě a příběh může gradovat.
Čtivé, neodložitelné.
Spokojenost.
Zdařilý počin ve stylovém provedení - oživení soudce Ti.
R.v.Gulik má skvělého nástupce.
Má to zápletky takříkajíc šmrncovní, je v tom humor a trefná moudra, podfuky a záludnosti.
Prostě peckoidní.
( Nález - jen potetovaná noha, výzva k doplnění celého těla je za odměnu slibný možný výdělek. A tak je nebývale živo na hřbitově. Vše se hodí zpeněžit, vždyť údy a útroby tu jsou, jen se stačí nebát.)
Z těch mudrlanských výroků o čestnosti, jenž zdobí charakter, by dal sestavit pranýřský certifikát těm u vesla.
Lživé umění literatura je ve výroku na tom hůře než lživé umění církve.
Spokojenost, další díly v zorném poli.
(SPOILER) První vydání z roku 1969.
Zábavná představa jak jedním prsknutím atomového pšouku ve spreji, se z hmyzu stanou smrtelní zabijáci lidstva.
Agenti Clever a Smart mají za úkol ukradený vynález z Tyránie dovést zpět.
Je pozoruhodné, že se v Tyránii mluví šišlavou německou češtinou. Takže tyránštinu se dá zvládnout.
(Takže překlad ze španělské tyránštiny to musel být asi kokosový oříšek. )
Dnes jako tehdy je tahle munice stále hrozbou.
Tak snad toto dílko přes to všechno čtenáře pobaví jako kdysi.
Tak toto je můj oblíbený žánr.
Střípky dávné historie zasazené do románového konceptu.
Jak autor v záhlaví píše byl Cosimo M. z pohledu několika historiků osobností pozoruhodně, všestranně zainteresovanou.
Celá kniha je díky ušlechtilé zábavě - hrátek se slovy, vyšperkovaná citáty slavných antických postav.
Radost číst.
Příběh Sandra a jeho lásky Tessy ve službách vysoké šlechty M. má vše, co srdce literárního nadšence žádá.
Citace:" Myslete na to, že musíte lidu udržet mír a obchodu rozkvět..." (Giovanni di Bicci de Ḿedici - na smrtelném loži svým synům).
Jak plnohodnotné pro současnost.
Těším se na další díl z tak poutavé trilogie.
Audiokniha skvělá.
Životní trauma co ničí svědomí chce rozhřešení.
Tak pátráním se soukročka dostávají do labyrintu nejen vztahových dramat, ale i do míst ďábelské cesty. Ďábelskou pastí je bažina spolu se stromem skřítků, což je vybraný, rodinný, výletní cíl, tragédii se nedá zabránit, neboť bychom si nepočetli.
Očekávání může být nadějné, výsledky mohou být srdcebolné, šťastné i zdrcující.
Má to i hloubku, což je dobře, protože poučení z problémů druhých je pro život varovné.
Martin Stránský s perfektním výkonem si to vyloženě užíval. Bravo.
Postapo, asi si to musel zkusit.
No, čtivost zabrala od poloviny.
Téma nečekaně překvapivé, P.P. by měl o čem dumat, kdyby se k tomuto dílku dostal.
Jestli postapo je vykřičník, pak splnilo účel.
Čtivé leč k libosti daleko.
Kdo by nechtěl být někde mimo, když doba mizérie nastane. Je to dílo inspirativní pro strastiplná dramata, pozoruhodně ztvárněné.
Citace:" Nebyla lepší chvíle vyzkoušet Morrellův experiment. Začal jsem se soustředit na svou vůli, koncentroval jsem svou vůli do malíčku pravé nohy a donutil jsem ho ve svém vědomí přestat žít. Začal jsem s tím zápasit, před čímž mě Morrell varoval."
Věhlasný autor a jeho román. Prima.
V sérii další překvapivý technický prvek zločinnosti.
Hodinář má vlastnosti stvrzující přesnost a pečlivost, což pro dobře promyšlený zločin je spolu se znalostmi z fyziky a chemie ten vrchol ,jímž chce pachatel ohromit. Což se mu daří.
A tak úroveň zápasu, kdo z koho, má laťku dost vysoko.
Spletité a pozoruhodné téma.
Zdařilý počin.
Audiokniha skvělá.
Odkaz z děl autorových - dobrodružství jenž má za úkol upevňovat zásady pro čestný a navzdory nástrahám poctivý život.
Je charakteristické, že v životních pádech talentovaný autor nachází tu obrodnou vizi pro změnu svého osudu v literární inspiraci s hrdiny slávou a čestností věhlasnými.
Jako vždy souboj podlých padouchů se zachránci obětí bezbranných a nevinných.
Hezký poslech všech dílů, srdečný dík za tuto možnost.