Ďábelské ovoce přehled

Ďábelské ovoce
https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/520492/bmid_dabelske-ovoce-64ce2d0423c4f.jpg 4 42 42

Sklenku müllerky, kousek paštiky a hlavně žádný velký stres. Xavier Kieffer býval kuchařskou hvězdou, ale pak opustil svět „haute cuisine“ a otevřel si v Dolním městě v Lucemburku malou restauraci, kde hostům předkládá samé lucemburské speciality. Jenže když v jeho podniku zemře uznávaný pařížský gastro kritik, všechna pohoda je tatam. Mrtvý recenzent, série záhadných požárů a zmizení jeho někdejšího učitele nutí Kieffera, aby začal vyšetřovat na vlastní pěst. Při svém pátrání, které ho zavede až do Paříže a Ženevy, přijde na stopu obludnému kulinárnímu skandálu. Kieffer se stále hlouběji noří do světa, kde vládne tvrdý konkurenční boj a nekompromisní tlak na kvalitu. Ve hře je toho víc, než se na první pohled zdálo… A sám se ocitá v ohrožení života!... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: ekniha , MOBA (Moravská bastei)
Originální název:

Teufelsfrucht, 2011


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ďábelské ovoce. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (9)

Julka5259
21.10.2024 3 z 5

Před časem jsem četla druhý díl. Jelikož je místy dost nechutný, od tohoto jsem nic moc nečekala. Taky to jako detektivka nebylo nic moc. Ale kniha je zajímavá tím, že se čtenář dozví spoustu zajímavostí o fungování restaurací, a dostane se mu potvrzení, že v dnešní "haute cuisine" nejde o to předložit zákazníkovi chutné jídlo, ale překvapit, ideálně šokovat - takže "kostka ve skluzu". A to, že potravinářské koncerny použijí cokoliv, aby oblafly zákazníka a ten houfně nakupoval jejich blafy, které často se skutečnou potravinou nemají moc společného, a že televizní kuchař vlastně vůbec nemusí umět vařit.

soukroma
04.04.2024 5 z 5

Skvěle jsem se pobavila, moc jsem si tuhle knížku užila. Výjimečná místem děje - Lucemburk (Gibraltar severu) projdeme, prolezeme, projedeme skrz naskrz, včetně kasemat, Václavských hradeb, dolního a horního města, výtahu, mostů, i do řeky budeme muset s hlavním hrdinou... A nezůstaneme jen u něj doma, ale vydáme se autem či letecky na otočku na všechny světové strany - do Německa, Švýcarska i Francie, při pátrání po řešení zločinů, které se hrdiny dost dotýkají.
Gastro zápletka byla zajímavá, přírodní versus umělá průmyslová výroba potravin, zisky, matení spotřebitelů, divné EU statistiky i nařízení neřešící vše, nebo naopak až moc. Žádné podrobné recepty, ale pár námětů v lokální kuchyně samozřejmě nechybí (i když slovníček někdy nerozklíčuje vše z podivné lucemburštiny, např. wäinzoossissmat moschterzooss, haart eeër mat wäisser zooss), vždyť hrdina byl nadějný oceněný mladý kuchař, nyní vlastník dobré restaurace Dvojkostelí ve městě.
Catvanum jako titulní nově objevené ďábelské ovoce dodávající mimořádnou chuť jakémukoli jídlu (i blafu) bylo osvětleno na známém a hojně používaném glutamanu sodném - vůbec nejde přes chuťové pohárky, rovnou se dobude do mozku ... a udělá v něm dřív nebo později jistou paseku (naštěstí na něm nejsem závislá a nepřicházím s ním do styku, takže jsem si mohla výklad užít).

Autor má dar lehkého pera, pěkně vykreslených hrdinů, atmosféry místa, ale zdaleka není německý studený čumák, takže naservíruje tu a tak vtip a humor:

"Vetanen pouzdro otevřel a vytáhl nůž. Rukojeť byla z kosti, zdobená jemným vyřezáváním, čepel krátká a rovněž zdobená. 'Finský lovecký nůž. Ostrý jako čertova sestřička. Od mého dědy.'
'A s tím památečním nožíkem chceš držet v šachu žoldáka cizinecké legie, jestli bude čekat za dveřmi ve sklepě?'
'Když to bude muset být,' zabručel Vatanen. 'Můj děda s ním složil soba. Možná jsem jen malý úředníček EU, ale když mně nebo mému příteli jde někdo po krku...pak neznám žerty. V žilách mi koluje laponská krev.'"


parvitas
21.01.2024 3 z 5

Nenáročná krimi, pri ktorej som celkom vyhladla. Nečakala som akčňárnu, takže ma celkom prekvapilo, ako sa to ku koncu rozbehlo. Inak, hneď by som šla do podobnej reštiky, ako opisujú, práve preto, že sa tam varia len domáce jedlá a je to niekde na konci dolného mesta, zastrčené, hlavne bez turistov. Keďže mám dovolenku, knihu som prečítala na dve posedenia (v podstate pri obede a pri káve po ňom). Táto kniha inšpiruje si dať niečo pod zub, alebo si naliať pohár dobrého vína. Je to taký malý sprievodca kulinárskym svetom a tak trochu aj Luxemburgskom. Uvítala som aj slovníček, poznámky pod čiarou a v závere dva chutné recepty. O oceňovaní reštaurácií hviezdičkami toho veľa neviem, ale bolo to celkom zaujímavé zistenie. A podobne prekvapivé bola aj informácia o glutamane, dochucovadlách, či syntetických potravinách. A keď došlo na spomínané ovocie, o ktorom je táto kniha, bolo to skvelé!
Majiteľ reštaurácie je ju nútený na chvíľu zavrieť, keď mu zomrie na prahu jeden z hostí. Jeho neplánované amatérske vyšetrovanie bolo lepšie, ako by sa to podarilo polícii, pretože nedodržiaval zákony. Ale aj o dosť chaotické a nakoniec mal viac šťastia, ako by sa zdalo.
Určite siahnem aj po pokračovaniach.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Osudný okamžik, Jen my dva a další knižní novinky (28. týden)

09.07.2023


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Ďábelské ovoce v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených52x
ve Čtenářské výzvě10x
v Doporučených1x
v Knihotéce69x
v Chystám se číst20x
v Chci si koupit7x
v dalších seznamech1x