Karmínové zlato
Tom Hillenbrand
Šéfkuchař Xavier Kieffer série
< 2. díl >
Od té doby, co lucemburský kuchař Xavier Kieffer chodí s nejslavnější gastrokritičkou Francie, dostává pozvánky na nejexkluzivnější večírky. Jenže nóbl dinner u pařížského starosty skončí už po předkrmu: Rjúnosuke Mifune, proslulý specialista na suši, záhadně umírá a diagnóza zní jasně: otrava rybou. Jenže Kieffer o výsledcích vyšetřování pochybuje, obzvláště když se objeví několik podstatných nesrovnalostí. Možná jsou některé ryby skutečně nad zlato a mají větší cenu než lidský život... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2024 , MOBA (Moravská bastei)Originální název:
Rotes Gold, 2012
více info...
Přidat komentář


Především musím říct, že nápad zvláštního vyšetřování smrti nejlepšího specialisty na suši byl celkem zajímavý. Jenže co se týká této gastronomie, nejsem fanynka suši a z těch takových rádoby pochoutek mi bylo hodně mdlo, slušně řečeno. Takže nemám potřebu to ani ochutnat a dost mě i vzalo, co se týče zakázaného rybolovu. Takový masakr to člověka zvedne ze židle a nedostane to už nikdy z hlavy, já tedy ne.
Plno pasáží mělo francouzská slova, která jsem nebyla schopna ani přečíst, natož si pamatovat, popis uliček a barů, restaurací, to mě opravdu míjelo ani jsem neměla představu kde se co nachází i když to bylo až moc popisované. Tím mě to odrazovalo dosti od čtení a nebýt toho, že jsem opravdu chtěla zjistit, kdo zabil takového mistra jedovatou rybou, asi bych tuto knihu ani nedočetla.


Příběh mrtvých Japonců se autorovi povedl vyšperkovat několika zajímavým vedlejšími motivy. Jednak jde o gurmánské pochoutky, popisy Lucemburska a hlavně tristní situací v lovu ryb zejména tuňáků. Tím jsem byl opravdu zhnusen, neboť jsem ani netušil, jak je situace, hlavně ve Středomoří, vážná. Doufám, že popis chovu ryb je zcela vymyšlen, jinak s rybami končím. Pátrání je také pořádně napínavé, což není určitě na škodu a bude se nejen proto hodně líbit.


Dosť nudné čítanie, ak nemáte radi suši a "vysoká" gastronómia nie je váš koníček. Zaujal ma až doslov o tuniakovi.
Autorovy další knížky
2023 | ![]() |
2021 | ![]() |
2022 | ![]() |
2024 | ![]() |
Svět kulinářský je vskutku Něco. Jde o labužnictví a někteří musí kvůli prestiži nejen spolknout cokoli z říše přírody ale i vraždit.
Jaksi mi na obálce chybí ta bombička - delikatesa z čeledi pěvců.
Ale jisté hvězdné Michelinské kulinářské nápady jsou top.
Zjevně sestavený případ na problémových praktikách pro ziskuchtivost.
Jaksi uzené šproty jsou mi nad "Karmínové zlato".
Preference s rybím aromatem.