Červené zlato
Tom Hillenbrand
Kulinárska krimi série
< 2. díl >
Po kulinárskej krimi Diabolský plod, ktorú kníhkupectvo Martinus zaradilo medzi knihy roka 2021, sa šéfkuchár-vyšetrovateľ Xavier Kieffer vracia s novým prípadom. Na honosnej večeri v Paríži má slávny suši majster očariť miestnu smotánku, no ešte pred hlavným chodom padne na zem mŕtvy. Príčina smrti: otrava rybím mäsom. Luxemburský kuchár Xavier Kieffer má pochybnosti o tom, že by išlo len o nešťastnú náhodu, a tak sa pustí do pátrania. Stopy ho privedú na zaujímavé miesta – z prepychového života parížskeho starostu cez úplne nový svet japonskej kuchyne až do rybárskej lode talianskych lovcov tuniakov. Pri vyšetrovaní na vlastnú päsť zistí, že niektoré ryby sú drahšie než zlato, a dokonca cennejšie ako ľudský život.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2021 , mamašOriginální název:
Rotes Gold, 2012
více info...
Přidat komentář
![georginaa georginaa](https://www.databazeknih.cz/img/users/19_/19133/georginaa-FTk.png?v=1657799882)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Především musím říct, že nápad zvláštního vyšetřování smrti nejlepšího specialisty na suši byl celkem zajímavý. Jenže co se týká této gastronomie, nejsem fanynka suši a z těch takových rádoby pochoutek mi bylo hodně mdlo, slušně řečeno. Takže nemám potřebu to ani ochutnat a dost mě i vzalo, co se týče zakázaného rybolovu. Takový masakr to člověka zvedne ze židle a nedostane to už nikdy z hlavy, já tedy ne.
Plno pasáží mělo francouzská slova, která jsem nebyla schopna ani přečíst, natož si pamatovat, popis uliček a barů, restaurací, to mě opravdu míjelo ani jsem neměla představu kde se co nachází i když to bylo až moc popisované. Tím mě to odrazovalo dosti od čtení a nebýt toho, že jsem opravdu chtěla zjistit, kdo zabil takového mistra jedovatou rybou, asi bych tuto knihu ani nedočetla.
![čef čef](https://www.databazeknih.cz/img/users/13_/13435/13435.jpg?v=1381127950)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Příběh mrtvých Japonců se autorovi povedl vyšperkovat několika zajímavým vedlejšími motivy. Jednak jde o gurmánské pochoutky, popisy Lucemburska a hlavně tristní situací v lovu ryb zejména tuňáků. Tím jsem byl opravdu zhnusen, neboť jsem ani netušil, jak je situace, hlavně ve Středomoří, vážná. Doufám, že popis chovu ryb je zcela vymyšlen, jinak s rybami končím. Pátrání je také pořádně napínavé, což není určitě na škodu a bude se nejen proto hodně líbit.
![lusila lusila](https://www.databazeknih.cz/img/users/38_/38940/38940-WLY.jpg?v=1497607175)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Dosť nudné čítanie, ak nemáte radi suši a "vysoká" gastronómia nie je váš koníček. Zaujal ma až doslov o tuniakovi.
Autorovy další knížky
2023 | ![]() |
2021 | ![]() |
2022 | ![]() |
2024 | ![]() |
Svět kulinářský je vskutku Něco. Jde o labužnictví a někteří musí kvůli prestiži nejen spolknout cokoli z říše přírody ale i vraždit.
Jaksi mi na obálce chybí ta bombička - delikatesa z čeledi pěvců.
Ale jisté hvězdné Michelinské kulinářské nápady jsou top.
Zjevně sestavený případ na problémových praktikách pro ziskuchtivost.
Jaksi uzené šproty jsou mi nad "Karmínové zlato".
Preference s rybím aromatem.