Slova paprsků přehled

Slova paprsků
https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/256577/bmid_slova-paprsku-256577.jpg 5 420 420

Archiv Bouřné záře série

Slova Paprsku jsou druhým svazkem Archivu Bouřné záře, ambiciózního eposu v duchu klasických fantasy cyklů. Dveře Archivu otevřel první díl, Cesta králů. Přečtěte si ji a po ní svazek, který právě berete do rukou, a krok za krokem budete s mrazením procházet úchvatným dobrodružstvím!

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Talpress

Words of Radiance, 2014

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Slova paprsků. Přihlašte se a napište ho.

Soundtrack
14.11.2024

Jsem skoro v půlce, i tak si dovolím přidat komentář.. Mistborn 1-3 jsou moje nejoblíbenější knihy, Elantris taky miluju. U Archivu bouřné záře ale vidím velký problém.. a to, že je dlouhý prostě jenom proto, aby byl dlouhý a působilo to epicky a rozsáhle. Připomíná mi to pozdní filmy Martina Scorseseho (Irčan nebo Zabijáci rozkvetlého měsíce, což jsou 200 minutové filmy naprosto neopodstatněně).

Neustále zde čteme o nějakých bouřezpytcích, horlivcích a dalších milion názvů něčeho, ale reálně v akci nevidíme nic. Je to jako by vám někdo popisoval na tisíc stran jak chutná nějaké jídlo, přitom by stačilo dát ochutnat. Jediná kapitola, která nám přibližuje něco z tohoto údajně propracovaného světa je v prvním dílu, kdy je Kaladin přes noc v bouři. To je jediný případ, kdy zažijeme něco na "vlastní kůži a ne jen přežvýkané informace z pera vypravěče.

Po 1500 stranách (i s Cestou králů) musím napsat, že tam je děje asi jako běžně v jedné čtyř set stránkové knize, ani to ne. Podle komentářů je tu skvělý vývoj postav, ale nevšiml jsem si.. všechny postavy jsou totiž de facto stejné jako na začátku, jediná Šalan asi prošla nějakou proměnou.

Navíc ty nejlepší (jediné opravdu zajímavé) postavy jako Filuta a Szet v každé knize dostanou tak 20 stran. Oproti tomu tu máme cca 600 stran Kaladina pořád dokola (mám ho rád, e je to fakt pořád dokola), 300 stran Dalinara a Adolina, což jsou takové docela běžné postavy a zbytek Šalan, u které třeba v první knize 500 stran čteme, že chce okrást Jasnu, ta na to přijde a Šalan se hrozně bojí. Nakonec nad tím potom Jasna v jedné větě mávne rukou a tak si říkám: "proč jsem právě 500 stran toto četl, když je to pak zameteno pod koberec jednou větou? Proč tam není nějaký reálný příběh?"

Fakt nevím, jestli číst dál.. pořád Sandersonovi věřím, že v tom bude něco víc, ale toto je prostě divné.. a to hodnocení i docela otravné. Zaznívá spousta kritiky a stejně tomu lidí dávají 5*, aby nešli proti proudu. Miluju Sandersonův styl psaní, ale ta absence příběhu je pro mě asi moc velká překážka. Podle mě má příběh dobře promyšlený až do konce a bude to bombastické a teď jen přemýšlí, jak to místo 1000 stran napsat na 10000 stran, aby se čtenáři radovali, že to je strašně dlouhé, propracované a epické.

I přes to co jsem napsal je to podle mě dobré a aspoň druhou knížku dočtu, ale v podstatě v půlce každé kapitoly, kdy už pochopím, že se opět nic zajímavého nestane, děj se nikam neposune a své oblíbené postavy opět nepotkám, jsem hrozně zklamaný a řeknu si: "no tak zase Kaladinova rutina. Jako čte se to dobře, ale už by se tam mohlo i něco stát." nebo "tak dalších 20 stran s Šalan, to jsem zvědavý, jestli se po 400 stranách konečně dostane na Roztříštěné planiny.. o 20 minut později: no nevadí, tak snad příště."

RaDaR26
21.09.2024 5 z 5

Brandon Sanderson pokračuje ve své spanilé jízdě. Opět tisíc stran a opět dechberoucí! A ten konec!

Pazďa
26.06.2024 5 z 5

Cesta Králů byla nabitá kniha sama o sobě, ale měla velký úkol položit základní kámen pro tak velkou sérii. A ponúspěšném postavení základů mohou Slova Paprsků pálit ostrými. A pálí.

Hlavní dějová linka se dává mnohem víc dohromady, různě se šmodrchá a rozvazuje a je v ní spousta momentů, kdy vaše srdíčko zaplaví čirá radost.

Narozdíl od první knihy mi tady i více sedl větší worldbuilding a intermezza dávají najednou docela i smysl relativně rychle.

V čem Sanderson opět září jsou postavy, a každá z hlavních postav dostala arch, se kterým jsem spokojený a táhne mě to ihned pokračovat.

Připravované knižní novinky (17. - 23. 8.)

15.08.2015

Kniha Slova paprsků v seznamech