Souostroví Gulag: 1918-1956 přehled
Alexandr Isajevič Solženicyn

Souostroví Gulag série
0. díl >
Autorovo stěžejní dílo, odhalující a popisující poměry v sovětských komunistických koncentračních táborech, které se stalo synonymem politické a lidské obžaloby stalinismu. A. Solženicyn čerpá jak z vlastních zkušeností politického vězně, který prošel hrůzami Gulagu, tak z dobových dokumentů a mnoha autentických svědectví. Osud jednoho vězně, sledovaný a popsaný od zatčení přes vyšetřování, soud a transport do tábora, i další příběhy jednotlivých vězňů vedou pak autora k úvahám o nesmyslné krutosti a absurditě sovětského zákonodárství a poměrů ve Stalinově éře. 3 brožované svazky... celý text
Literatura světová Historie Historické romány
Vydáno: 1990 , OK CentrumOriginální název:
Архипелаг ГУЛАГ (Archipelag Gulag), 1973
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Souostroví Gulag: 1918-1956. Přihlašte se a napište ho.

„Veľká vec – postaviť sa za pravdu! No skús si za ňu posedieť!“
Trochu je mi vtipne, trochu smutne z čitateľov, ktorí očakávajú, že ich kniha bude baviť a potom pobúrene konštatujú, aké to bolo dlhatánske, nudné, archivárske. No áno… Niekto píše emocionálne dojáky o holokauste, kde z čitateľa vyžmýka ešte aj tie slzy, ktoré ani nemá a niekto zasa suchý popis neľudských zverstiev, ktoré sa tiahli niekoľko desaťročí. Nad tým sa ani veľmi nedá adekvátne rozhorčiť.
„Do akej miery zvrátené podmienky na život bolo treba vybudovať, aby sa tisíce tisícov v celách, vo väzenských autách a vo vagónoch upínali na ničivú atómovú bombu ako na jediné východisko…?!“
Ak Solženicyn nechcel skončiť na psychiatrii, nezostávalo mu nič iné, ako vecne popísať čo najobjektívnejšie realitu, sem-tam si pomôcť a rany liečiť sarkazmom a čiernym humorom. Rozhorčenie nechal na čitateľov. A tak som sa teda rozhorčovala, smútila, nechápavo krútila hlavou. Bezmála osem rokov, lebo tak dlho som sa tým lúskala. Inak sa nedalo, inak by som z popisovaného otupela.
„Odvtedy chápem lož všetkých revolúcií v dejinách: ničia len súčasných nositeľov zla (a v náhlivosti si nevyberajú, hubia aj nositeľov dobra), kým samo zlo, ešte znásobené, si nesú so sebou ako dedičstvo.“
V doslove sa spomína Vinogradovovo tvrdenie, že ak si niekto prečíta Sústrovie GULAG, bude z hľadiska duchovného rozmeru podstatne iný ako predtým. Je to pravda. Ale odchádzam aj mierne zhrozená, koľko z popisovaného má znovu čoraz väčšiu paralelu v súčasnosti.
„Akú čiaru ťažšie nakreslíš, priamku alebo krivku? Na priamku potrebuješ pomôcky, no krivku nakreslí nohou aj opilec. Tak je to aj s čiarou života.“

Četl jsem to skoro půl roku po troškách, protože to fakt nešlo. Spousta informací, asi hlavně pro historiky, je to všechno strašné, co se v SSSR dělo, ale tahle knížka je pro čtenáře peklíčko. Jsou tam pasáže (popisování úspěšných/neúspěšných útěků), kdy to má drajv a dokáže to zaujmout, ale jinak je to napsané dost kostrbatě a jsem rád, že to mám za sebou. To ale asi není nejlepší vizitka pro knížku.
Knižní novinky (25. týden)
20.06.2021
„Chápali, že trestné veci sú vymyslené, a jednako roky pracovali. Prečo…? Alebo samých seba prinútili nemyslieť (to už je rozpad osobnosti), brali to jednoducho: tak to musí byť! Ten, kto pre nich píše inštrukcie, sa nemôže mýliť. Lenže, pokiaľ si pamätáme, aj nacisti takto argumentovali, však?“
„Srdce obrastá pýchou ako sviňa slaninou.“
„Pravdaže, stať sa človekom v predsmrtnej hrôze – to nie je bohvieaká zásluha. Rovnako nie je ani dôkazom dobroty láska k vlastným deťom („má zmysel pre rodinu“, čím často ospravedlňujú lotrov). Predsedu Najvyššieho súdu I. T. Golikova chvália: rád kopkal v záhrade, mal rád knihy, chodil do antikvariátov, dobre poznal Tolstého, Korolenka, Čechova – ale čo od nich získal? Koľko tisíc ľudí poslal na smrť?“
Více citátů z knihy najdete u autora.
Ocenění knihy (1)
2012 -
Magnesia Litera
(Litera za nakladatelský počin)
Kniha Souostroví Gulag: 1918-1956 v seznamech
v Mé knihovně | 195x |
totalitní stát gulagy vraždy násilí Sovětský svaz masové vraždy, sériové vraždy totalitní režimy zločiny komunismu komunistický režim represálie, represeAutorovy další knížky
2000 | ![]() |
2011 | ![]() |
1990 | ![]() |
1991 | ![]() |
2004 | ![]() |
Není to vůbec jednoduché čtení. "I já sám jsem s tím měl problém" - alespoň tak nějak ohodnotil slavný Hujer nějakou tu písemku.
Když mi tu knihu prvně přinesl kolega z práce, nebyl jsem schopen ji přečíst. Asi po padesáti stránkách jsem to vzdal.
Jenže to se psal nějaký ten rok 1991, nebo 2, kdy jsem moc podrobností o stalinském režimu neznal. Následně jsem ale přečetl několik stravitelnějších, přesto však velmi poučných knih o tomto příšerném období a byl tak mentálně připraven Souostroví gulag přečíst. Už jsem všemu mnohem víc rozuměl a nebyl tak problém všechna ta fakta a čísla vstřebat.
Je to náročné čtení ale kdo si na něj troufne, dozví se o historii SSSR velmi mnoho.