Strašidlo minulosti přehled
Jaroslav Velinský

Ota Fink se vydává po stopách vraha.. Sympatický chlapík, soustružník Ota Fink, je důvtipný a neohrožený sukničkář. V detektivce Jaroslava Velinského aka Kapitána Kida hledá vraha své dávné lásky. Soustružník Ota Fink je sympatický chlapík, který se umí postavit k práci, rozzářit hospodskou společnost i poplést děvčatům hlavu. A taky má dost pod čepicí, aby si dokázal dát dvě a dvě dohromady a sesbírat střípky informací tam, kam se policie nedostane. Zájezdový autobus n. p. Pragokov zastaví v osamělém hostinci, v němž Ota Fink rozpozná někdejší brigádnickou ubytovnu, kde kdysi prožil svou první lásku ke krásné Lucii. Vybaví se mu krásné vzpomínky a po návratu do Prahy jde po Luciiných stopách. Zjistí však, že dívka je mrtvá… Ota se vydává po stopách vraha. Jenže stopa už dávno vychladla a pátrání v socialistickém Československu roku 1959 bude pěkně zapeklité.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Strašidlo minulosti. Přihlašte se a napište ho.

Miluju Otu Finka, aťsi je to jen literární postava!
(Podobně třeba už dlouho miluju též Geralta a taky Vuka Drakkainena a další hrdiny.)
Ale setkat se s panem Velinským v prostoru a čase, což se stane jedině v příštím životě, tak padnu na kolena a budu před ním klečet a zbožně zírat. Protože on je (byl) jednoduše geniální! Bohužel, všechny fotky ho ukazují už jako staršího pána, šedivého a fousatého, snad jen jedna, pokud je to on, nabízí mladého muže, sympaťáka... No co vám mám povídat..? Klečím a jen zbožně zírám :-)!
Správně bych ale měla napsat komentář ke knize a ne si tady vylévat svoje srdéčko... :-)
Už dávno jsem si slibovala, že přečtu od autora veškeré všechno, co napsal, jenže knih je tolik... Zapomínám. Naštěstí je tu DK, rozsévající inspiraci na vše strany. Díky, Mariko! :-)
No prostě, nemá to chybu! Nesmírně zábavné, fórek za fórkem. Ale je to krimoška se vším všudy a docela napínavá! Komplikované vyšetřování seznamuje detektiva amatéra Otu s mnoha lidmi, až podivnými existencemi. A setkává se také s těmi, které kdysi znal - vlastně hned na začátku, a proto také rovnýma nohama skočí do hledání odpovědi na otázku: kam zmizela jeho dávná láska.
Ani sex nechybí, Ota vítězí totiž na všech frontách! :-)
Vřele doporučuji, je to fakt moc dobré čtení! :-)

Moje první setkání s Jaroslavem Velinským a jeho Otou Finkem a říkám Výborný. Nejdřív jsem se nemohla úplně začíst a zvyknout si na styl vyprávění, ale pak už to jelo a i když je to detektivka a tak nějak jsem tušila, nasmála jsem se u toho na léta dopředu. Doporučuji a ještě jednou Výborný.
Dvůr zázraků, Pohádka a další knižní novinky (21. týden)
21.05.2023
Kniha Strašidlo minulosti v seznamech
v Mé knihovně | 84x |
(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)
detektivní a krimi romány české detektivky a krimi zmizení lidí nevyřešené případy soukromý detektiv lebky, kostiAutorovy další knížky
2002 | ![]() |
2003 | ![]() |
2007 | ![]() |
1969 | ![]() |
1999 | ![]() |
Velice dobrá detektivní zápletka na pozadí reálií komunismu pozdních padesátých.
A byla by to fakt bomba kniha, kdyby si hrdina furt tak blbě nevymejšlel. Jo, někde to dává smysl a autor to myslel asi jako humorný prvek, ale ve výsledku vypadá pan Ota Fink jako blbec. A čtenář nechce hlavního hrdinu, co vypadá jako blbec. A já jsem v tomhle naprosto průměrný čtenář.