Ve stínu apokalypsy přehled

Ve stínu apokalypsy
https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/390164/bmid_ve-stinu-apokalypsy-weG-390164.jpg 4 188 188

Každá civilizace věřila, že jednou přijde její konec – vrátí se bohové a všechno se rozpadne v prach. Tenhle strach zůstává i v dnešním člověku, a možná proto po celém světě patří knihy s tématem apokalypsy a života po ní už desítky let mezi nejúspěšnější. A je jasné, že tahle antologie se mezi ně zařadí, protože v ní najdete přední české autory fantastického žánru, kteří se vydali vstříc invazím mimozemšťanů, zmutovaným virům, zdrcujícím válkám či klimatickým změnám. Jan Kotouč přináší prequel ke své populární sérii o alternativních dějinách českých zemí, Dalibor Vácha vám ukáže, jak by vypadala invaze vojsk Varšavské smlouvy do USA, Petra Lukačovičová vás přenese do občanské války v Praze, Míla Linc vám představí hrůzy morové rány, Petr Stančík nabídne až detektivní historku ze světa, kde se biologická i robotická evoluce údajně ignorují, František Kotleta vás zase přesvědčí, že s invazí mimozemšťanů se dá bojovat jenom pořádnou dávkou humoru, šílenství a… Nechte se překvapit, protože to zdaleka není všechno! Zkrátka a dobře, apokalypsa ještě nikdy nebyla tak barevná jako v téhle antologii! Do antologie přispěli: Martin D. Antonín, Roman Bureš, Oskar Fuchs, Markéta Klobasová, František Kotleta, Jan Kotouč, Míla Linc, Petra Lukačovičová, Julie Nováková, Petr Schink, Kristýna Sněgoňová, Petr Stančík, David Šenk, Dalibor Vácha, Hanina Veselá... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ve stínu apokalypsy. Přihlašte se a napište ho.

Malarkey
12.08.2024 4 z 5

Další z řady sbírkových knih z nakladatelství Fantastická Epocha, které se pro změnu zaměřilo na apokalypsu nejrůznějšího charakteru. A jak to tak bývá, tak i zde jsou povídky slibnější, ale i slabší.

Hned z kraje prvních povídek jsem četl trošku s pozorem, nic mě totiž vysloveně nenadchlo. Pak to ale přišlo a i zde se objevilo pár kousků, které jsou prostě a jednoduše pecka.

Mezi ty nejlepší, co jsem si doslova užil se jednoznačně řadí tyto:
Kód Zeta, František Kotleta – dle předpokladu, klasický Kotleta, s tradiční mimozemskou, apokalypsou na český způsob s překvapivým sexuálním vyústěním. Super závěr.
Nemesis, Roman Bureš – poměrně surrealistický zážitek, solitérní (solidární) akce pana Lišky před zánikem světa, velká pecka, hlavně závěr
Čtyři králové, Petra Lukačovičová – pražská měšťanská apokalypsa z prostředí Starého města, líbilo by se mi na v rámci tohoto prostředí od autorky více takových příběhů
Po Velké bouři, Jan Kotouč – příběh z alternativní české historie 19. století, což je pro autora typické a další důvod se konečně pustit i do dalších jeho podobných příběhů
Zákon smyčky, Oskar Fuchs – časová smyčka, grónské prostředí, trošku toho mimozemského balastu, no po přečtení této knihy jsem nakoupil pár autorových knih, nedalo mi to :)
Dlouhá noc na Japetu, Julie Nováková – dle očekávání autorčiny předchozích prací, parádní sci-fi na Japetu, jednom z měsíců Saturnu
Hltač kostí, Hanina Veselá – asi nejzajímavější prostředí ze všech povídek
Sliby se maj plnit, Kristýna Sněgoňová – na tuto povídku jsem se těšil, kór, když je poslední ze sborníku a ano…je to kvalitou autorčina klasika, nicméně výrazně drsnější a závěr mě uzemnil

nero 13
08.02.2024 4 z 5

Tuhle antologii jsem měl rozečtenou hodně dlouho, vždycky jsem si dal jednu povídku a pak ji zase strčil do knihovny, asi proto že jejich kvalita byla hodně různorodá, nebudu hanět ty co se mi moc nelíbili, a zmíním jenom ty na opačné straně spektra a to jsou Nemesis od Romana Bureše, Kód Zeta od Kotlety, Sliby se mají plnit od Kristýny Sněgoňové a Po Velké bouři od Jana Kotouče, kterou jsem vlastně četl dvakrát, ještě v jeho antologii Hrdinové českých zemí.
Celkem bych to hodnotil tak na 70. procent, takže zaokrouhluji na čtyři hvězdy.

Maud22
16.04.2023 5 z 5

Antologie nabízí různý pohled na apokalypsu, která zasáhne lidstvo, co autor, to jiný způsob. Ta pestrost je velkým kladem celé sbírky. Vážný pohled střídá vtipné fantasy, nechybí postapo detektivka. Líbila se mi povídka Pro pár krys šel bych světa kraj, která si utahuje z žánru fantasy jako takového a zároveň nabízí vtipný příběh. Bavil mě i Zákon smyčky a Kód Zeta a bála jsem se u Sliby se maj plnit a rezignovaně šla vstříc osudu v povídce Nemesis. Dobrý počin!

Kniha Ve stínu apokalypsy v seznamech